Colton Herta IndyCar’dan Formula 1’e geçiş yapabilir ve bu mükemmel başarılara yol açabilir… Herta’nın F1 gridindeki 20. ve son açıktaki koltuğa sahip olması şimdilik imkansız gibi görünen bir söylenti. Daha fazlaysa, harekete geçmek için elinden gelen her şeyi yapmalıdır.

IndyCar hayranları için 21 yaşındaki Colton Herta şimdiden unutulmaz bir yetenek. Araç içi videolarda, sürücü olarak sınıra herkesten biraz daha yakın görünüyor. Zamanlama çizelgelerinde, herkesten yarım saniye daha hızlı ortaya çıkan kişi o. Yarışlarda, bir sokak pistinde 30 turda alanın yarısını geçebilen kişidir. Diğer genç sürücüler Alex Palou ve Patricio O’Ward onu yenerek şampiyon oldu. Ancak Herta’nın IndyCar’ın yakın geleceğinin yüzü olarak konumu kesin. Tabii ki, Michael Andretti’nin Alfa Romeo markalı Sauber F1 takımını satın aldığı söylentilerinin bir parçası olarak Formula 1’e beklenmedik bir sıçrama yapmazsa.

Son iki haftadır, Andretti’nin Alfa’da hisse satın alma planlarıyla ilgili haberlerin kenarlarında bu olasılık geniş çapta tartışıldı. Herta konuşmanın bir parçası olsun ya da olmasın, bu işlem oyunda gibi görünüyor. Ağustos ayında çıkan haberler, Andretti’nin yakın gelecekte Formula 1 gridine katılmak için harekete geçmek için hem desteğe hem de ilgiye sahip olduğunu gösteriyordu. Sauber’in operasyonu en mantıklı giriş noktası. Mevcut takım liderliği Valtteri Bottas’ın hizmetlerini aldığında güçlenen ve ikinci otomobillerinin şimdilik açık olduğunu açıkça ortaya koyan bir pozisyon.

Colton Herta IndyCar Şampiyonlukları

Herta’nın yakın gelecekte bu Formula 1 takımına katılma şansı hakkındaki haberler doğru olsun ya da olmasın, Michael Andretti’nin bir F1 koltuğunu kontrol etmesi mantıklı son noktadır. Hem Alexander Rossi hem de Romain Grosjean F1 tecrübesine sahip olsalar da, Herta iki yıl boyunca Andretti’nin herhangi bir serideki en iyi sürücüsüdür. Hatta Herta, üç IndyCar sezonunu yedinci, üçüncü ve beşinci sırada tamamlayan altı kez yarış kazanan bir isim. Karşılaştırma için, altı kez seri şampiyonu ve on yılın yaygın olarak kabul gören IndyCar sürücüsü Scott Dixon, aynı alanda yedi yarış kazandı.

Burada bir sorun var. Herta, 40 puanın 32’sinde, Max Verstappen’de olduğu gibi Red Bull’un otomobillerde sadece bir yıl sonra bir sürücüyü F1’e terfi ettirmesini önlemek için aşağı yukarı tasarlanmış F1 gizli sisteminde bir Süper Lisans için kalifiye değil. Bunun nedeni, sistemin yalnızca Formula 2’de yükselmek için tasarlanmış olmasıdır. Burada ilk üçteki herhangi bir pozisyon, bir sürücüyü otomatik olarak gelecek yıl bir F1 koltuğuna almaya hak kazanır. Bununla birlikte, Herta 30 puan eşiğinin üzerinde olduğu için, dizinin “[sürücünün] kontrolü dışındaki nedenlerle” puan toplamına ulaşmamış bir sürücüye ehliyet vermesine izin veren mücbir sebep maddesi kapsamındadır. Kural, büyük ölçüde COVID-19 pandemisinden etkilenen sürücüler için tasarlandı. Ancak F1, Herta’yı gridde istiyorsa, FIA bir istisna yapabilir.

Colton Herta IndyCar'dan Formula 1'e Geçişi Yapabilir

Colton Herta IndyCar’dan Formula 1’e Geçişi Yapabilir

Yani Herta nitelikli ve yakın zamanda Formula 1’de bir şans elde etmesi için gerçek bir şans var. Ancak bir teklif yapılırsa, kabul etmeli mi? Soru göründüğü kadar kolay değil. Bu hafta başında RACER’a yayınlanan bir açık mektupta Marshall Pruett, geçiş yapmaya karşı ikna edici bir argüman ortaya koyuyor. IndyCar’da Herta şu anda mükemmelliğe gidiyor. F1’de Alfa Romeo can çekişiyor. Herta’nın 2022 IndyCar takım arkadaşlarından ikisi IndyCar için Formula 1’de batan gemileri çoktan terk etti.

Ve Pruett haklı. Andretti Autosport IndyCar programından farklı olarak Alfa Romeo, çok uzun zamandır iyi bir F1 takımı olmadı. Takımın üretici sıralamasındaki son ilk üç finişi, Mercedes AMG F1’in gride katılmasından iki yıl önce, 2008’de geldi. Bu aynı zamanda takımın kazandığı son yıldı. Operasyonun son iki podyumu 2012’de, takımın halen mevcut Red Bull sürücüsü Sergio Perez ve mevcut Toyota spor otomobil yıldızı Kamui Kobayashi’yi çalıştırdığı zaman geldi. Buna karşılık, Andretti Autosport beş şampiyonluk ve altı Indianapolis 500 galibiyetiyle daimi bir rakip.

Liderlik Sorunu

Bir de liderlik sorunu var. Andretti’de Herta, henüz 22 yaşında dört arabalı bir takımda 1 numaralı sürücü olma konumunda. Formula 1’de, Mercedes sonrası döneminin en başında Valtteri Bottas ile karşılaşacaktı. Bu, Bottas’ı prestij ve kıdem açısından fiili lider yapacak. Bu Herta’yı tam olarak Antonio Giovanazzi’yi üç sezon boyunca Kimi Raikkonen’in yanında kaybolmuş gibi gösteren bir duruma sokacak. Kazanan bir pozisyon değil; Herta, pistte lider sürücü unvanını çalmak zorunda kalacaktı. Ve bunu yaptıktan sonra bile kanıtlayabileceği en fazla şey, Mercedes’te kalamayacak kadar iyi olmayan adamdan daha iyi olduğu.

2022 için bir kural değişikliği, tüm padokların yakın gelecekte tamamen yeni bir araba türü öğrenmesine neden olacak. Bu değişikliğin Alfa Romeo’yu birdenbire galibiyet ve şampiyonluk yarışına sokması pek olası değil. Ancak onlara bir gecede sıralamada daha yukarılara çıkma fırsatı verebilir. F1’deki en iyi dokuzuncu takım, gelecek sezon Haas F1 ile dört arabalı bir yarışta kazanmasına yardımcı olacak mı? Başarılı olsun ya da olmasın, sezonluk bir gelişim döngüsünün en başında bir programa katılma şansı, bir sürücü için bir avantajdır.

Colton Herta IndyCar'dan Formula 1'e Geçişi Yapabilir

Ancak en önemli fark zamanlamadır. Pruett, IndyCar’dan F1 için ayrılan en başarılı sürücülerin bunu kariyerlerinde daha sonra yaptığını doğru bir şekilde belirtti. Modern F1 takımları gençleri bir dereceye kadar ödüllendiriyor. Bu iyi bir sistem değil ama F1 gridinin çalıştığı sistem. 22 yaşında seriye girerek (veya lisans kuralları, girmek için 2023 sezonuna kadar beklemesi gerektiği anlamına geliyorsa, 23), Herta cesaretini kanıtlamak ve açık koltuklarda para kazanmak için yıllarca Avrupa merdivenine giriyor. Daniel Ricciardo’nun 32 yaşında yaşlı bir devlet adamı olduğu bir dünyada, Herta’nın ancak şimdi girerse zamanı vardır.

Colton Herta’dan Beklenenler

Herta beklentileri karşılayamazsa, IndyCar’a bıraktığından daha büyük bir yıldız olarak geri dönebilir. Indy yarışlarında kazandığı yıllar olmasa bile özgeçmişinden yoksun kalacak. Max Chilton gibi orta halli bir F1 pilotu, IndyCar dünyasında mutlaka prestijli bir kiralık araç olmasa da, Grosjean ve Rossi gibi hayranlar tarafından hevesle takip edilen ilginç özgeçmişleri olan sürücüler seriye ilk günkü yıldızlar olarak geldiler. Dario Franchitti ve Juan Pablo Montoya gibi disiplinleri değiştirme girişiminden dönenler, padokların saygın üyeleri olarak büyük ölçüde kaldıkları yerden devam ettiler.

Koltuğun Andretti’ye bağlanmasıyla ilgili denklemi değiştiren bazı belirgin komplikasyonlar da var. Normalde, varsayım, bir sürücünün bir F1 fırsatını hemen alması gerektiğidir. Çünkü böyle bir fırsat bir daha asla karşınıza çıkmayacaktır. Andretti, her sezon belirlenen koltuğunu doldurmak için sınırlı veya hiç fon olmayan bir sürücü seçmesine izin veren takımda kontrol hissesini alırsa, Herta geçişini yapmak için çoğundan daha uzun beklemek için nadir bir fırsata sahip olabilir. Alfa Romeo koltuğunu alırsa, Andretti’nin bir takım sahibi olarak etkisi, kendisine spor otomobil görevlerini sürdürmesi için ender bir fırsat sunabilir. Şu anda bir BMW GT sürücüsü olarak, muhtemelen 2023 yılına kadar bir DPi programı olan yarı zamanlı bir fabrika sürücüsü olarak. McLaren, şu anda hem IndyCar hem de F1’de operasyonları olan tek takım. hatta sürücülerinin isterlerse sezon içinde Indianapolis 500’e katılabileceklerini ima etti. Andretti, Herta’ya aynı anlaşmayı teklif edebilecek durumda olabilir.

Colton Herta IndyCar'dan Formula 1'e Geçişi Yapabilir

Andretti, Sauber’deki payını ve dolayısıyla Alfa Romeo F1’i satın alsa bile, Herta’ya 2022 veya 2023 için koltuk teklif edilmediyse, bunların hiçbiri önemli değil. O, IndyCar’ın en parlak yıldızlarından biri olarak yoluna devam edebilir. tüm otomobil yarışları. Ancak fırsat gerçekse, 2008’de Sebastien Bourdais’ten bu yana hiçbir IndyCar sürücüsüne verilmemiş bir şey. Bir F1 koltuğunun yaklaşık iki yıl sonra olacağı umudu bir garanti değil. Bu sebeple Colton Herta IndyCar’dan Formula 1’e geçmek ve bir F1 sürücüsü olmak istiyorsa, çağrıya cevap vermeli.

IndyCar sezonu bitmiş olsa da, F1 hala Aralık ayına kadar devam ediyor. Seri, önümüzdeki hafta sonu Amerika Kıtası Pisti’nde yapılacak.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here