Bilinen adıyla Charles Leclerc; tam adıyla Charles Marc Hervé Perceval Leclerc, 16 Ekim 1997 Monako doğumlu bir yarış pilotudur. Üç Leclerc kardeşin ortanca olanıdır. Kardeşlerinden Arthur Leclerc de genç bir yarış pilotudur. Charles, Formula 1’de alışılagelmişin dışında zengin bir ailenin çocuğu değil. Ancak babası da Charles gibi geçmiş zamanlarda alt Formula serilerinde yer aldı. Ayrıca vaftiz babası olan ve 2015 yılında yaşadığı kaza sonucu hayatını kaybeden Jules Bianchi vaftiz babası; aynı zamanda bir nevi mentörüdür. Charles, henüz 23 yaşında olmasına rağmen anadili Fransızcanın yanında akıcı şekilde İtalyanca ve İngilizce konuşabilmektedir. Charles Leclerc kimdir ve Formula 1 kariyerine kadar olan süreci anlayabilmek için erken kariyerinden başlamak gerekiyor.

Erken Kariyeri

Charles Leclerc Karting 2011

Leclerc’in kariyeri neredeyse tüm Formula 1 pilotları gibi karting ile başlıyor. 2005 yılında henüz 8 yarışdayken yarış hayatına başlayan Leclerc; 2005, 2006 ve 2008 yıllarında Fransa PACA Şampiyonasını kazanarak hızlı bir giriş yaptı. Erken kariyerine, 2013 yılına kadar çeşitli şampiyonluklarla devam eden Charles’ın serisine noktayı koyan isim; şu an Red Bull ile yarışan Max Verstappen oldu. CIK-FIA World Championship’te son karting yılını geçiren Leclerc, Verstappen’in ardından ikinci oldu.

Formula 3

Leclerc Formula 3

Başarılarla dolu karting kariyerinin ardından Formula serilerine geçmesi çok da zor olmadı. İlk olarak Renault Formula 3 serisinde yarışan genç Monako’lu Nick de Vries’in ardından ikinci sırayı aldı. Katıldığı 14 yarışın 7’sinde podyum görürken, bu yarışların 2’sini kazandı. Bu başarı Leclerc’e yılın çaylağı ödülünü getirdi. 2015 yılında FIA Formula 3 Avrupa serisine geçen Charles; 33 yarışın 4’ünü kazandı, 13 kez podyuma çıktı ve seriyi dördüncü sırada tamamladı. Bu umut vaat eden başarıların ardından, o dönemki adıyla GP3 serisine dahil oldu. ART Racing ile oldukça başarılı geçen ve şampiyona birinciliği ile biten sezon; Charles’a Ferrary Driver Academy ve Formula 2 kapısını açmış oldu. Ayrıca 2016 yılında Haas ile test sürüşleri yaparak ilk kez Formula 1 aracı kullanmış oldu.

Formula 2

Charles Leclerc Prema

Formula 3’te gelen şampiyonluğun ardından, Ferrari Sürücü Akademisine de katılmasıyla birlikte Prema Racing ile Formula 2’ye ve sondan bir önceki basamağa adım atmış oldu. F2’de ilk yarışında üçüncü olan Monakolu pilot, ikinci yarışında ise gerçekten epik bir yarış tamamladı. Bahreyn’deki 23 turluk sprint yarışta 9.turda liderliği alan Leclerc nadir görülen bir strateji ile yarışın 15.turunda pite girdi ve 14.sırada yarışa geri döndü. Kalan 8 tur ise Leclerc’in önündeki 13 rakibini geçip birinciliği alması için yeterliydi. Bu yarış sonrasında adından söz ettiren genç yetenek, 7 galibiyet ve 282 puanla ilk sırada bitirecek ve Formula 2 şampiyonu olacaktı. Tabiki Ferrari Akademisinin bir üyesi olan ve üst üste 2 yıl, hem de ilk senelerinde, F3 ve F2 kazanan bir pilot için Formula 1’in kapıları ardına kadar açılmıştı. Ayrıca Leclerc sene boyu Alfa Romeo Sauber ile Formula 1 testlerine de katıldı.

Formula 1

 

Leclerc Alfa Romeo

Genç pilot 2018 yılında henüz 21 yaşındayken Alfa Romeo Sauber ile Formula 1’e adımını attı. Takibi ki bunu başarmasında kazandıkları kadar, Sauber’e motor sağlayan Ferrari’nin akademisinde olması da oldukça büyük bir etkendi. Charles yıla biraz tutuk başladı. Çıktığı ilk 3 yarışta elde ettiği en iyi derece 12.sıraydı. Ancak sezonun 4.yarışı olan Bakü ile birlikte işler değişti. Bakü’de elde ettiği altıncılık ve ardından düzenli olarak puan alır konuma geçmesi dikkat çekti. Sonrasında şanssızlıklarla dolu bir süreç daha yaşayan genç Monakolu sezonun son 3 yarışını yedinci sırada bitirdi. Altındaki arabayla oldukça başarılı işler ortaya koyan Leclerc, topladığı 39 puanla takım arkadaşına 30 puan fark attı. Ne zaman Ferrari’ye geçeceği konuşulurken, kendini bir anda Vettel’i yeterince zorlayamadığı düşünülen Kimi Raikkonen’in koltuğunda otururken buldu. Genç pilot Ferrari Sürücü Akademisinden yükselip, Ferrari koltuğuna oturan ilk kişi oldu. Raikkonen ise Leclerc’İn yerine Alfa’ya geçti.

Ferrari Dönemi

Leclerc Monza Podyum

2019 yılında test döneminde özellikle düzlüklerde oldukça hızlı görünen Ferrari’de Leclerc’in neler yapabileceği merak ediliyordu. Genç sürücü sezona Vettel ile kafa kafaya başladı. Hatta henüz ikinci yarışında; pole pozisyonunu, en hızlı tur derecesini ve ilk podyumunu yakaladı. Sezonu oldukça istikrarlı şekilde sürdüren Charles tam 7 kez pole pozisyonu elde etti. Ayrıca bu yarışların, biri Monza olmak üzere, 2’sini kazandı. Sezonu takım arkadaşının önünde tamamlayan Leclerc’in bu başarılı performansı Sebastian Vettel’in geleceğinin sorgulanmasına yol açtı. Ayrıca bu performans ona olan güveni o kadar arttırdı ki, Ferrari tarihinin en uzun süreli kontratını aldı. Artık Ferrari’nin gelecek planlarının 2024’e kadar temel parçalarından biriydi.

2020 yılı Ferrari açısından kayıp bir yıl olarak gözükse de, Leclerc farkını ortaya koydu. Altındaki pistine göre gridin en iyi 7.arabası olabilen bir araçla 2 podyum ve 3 dördüncülük elde etti. 98 puanla sezonu 8.sırada tamamlayan Monakolu, takım arkadaşından tam 65 puan fazla topladı. Bir bakıma Vettel ve Ferrari birlikteliğinin sonunu getiren isim oldu.

2021 sezonuna ise oldukça istikrarlı başlayan Leclerc; şu an 4 yarışta elde ettiği 2 dördüncülük 2 altıncılık ile 5.sırada bulunuyor.

Jules Bianchi İle Olan Bağı

Jules Bianchi ve Charles Leclerc

Jules Bianchi 2014 yılında Formula 1 yarışında geçirdiği kaza sonucu, 2015 yılında henüz 25 yaşında hayatını kaybeden genç bir yarış pilotuydu. Geçirdiği kaza sonrası yaklaşık 10 boyunca komada kalan genç pilot daha fazla direnemedi. Bianchi aynı zamanda Leclerc’in de vaftiz babasıydı. Ancak bağları bu kadar basit değil. Leclerc’in yarış kariyerinin başlamasını sağlayan isimdi Bianchi. Onun katıldığı bir yarış sonrası hıza olan tutkusunu keşfetmişti Charles. O dönem yaşadığı kaza öncesinde Bianchi’nin Ferrari koltuğuna oturmasına ve büyük başarılar kazanmasına kesin gözüyle bakılıyordu. İlerleyen yıllarda vaftiz babasının yolundan giden ve Ferrari koltuğuna oturan Charles, başarıları ona armağan edecekti. Ayrıca bir ropörtajında Bianchi’nin bu koltuğu ondan daha çok hak ettiğini bile söyledi.

Leclerc Gelecekte Neler Vaat Ediyor?

Bu soruyu tamamen sürücüler üzerinden cevaplamak imkansız. Ancak Leclerc’te şampiyonluk ışığı var diyebiliriz. Araç ne olursa olsun ondan en fazlasını alabilmesi, oldukça hızlı öğreniyor oluşu, tek tur ve yarış aksiyonlarındaki (savunma ve geçiş) başarısı, aşırıya kaçmayan ama pes etmeyen hırslı yapısı gibi özellikleri; Leclerc için en azından bir şampiyonluk yarışının içinde bulunabileceğini düşünmemizi sağlayan sebepler. Açıkçası önümüzdeki yıllarda Leclerc ve Verstappen arasında yaşanacak kıyasıya bir şampiyonluk mücadelesini iple çekiyoruz.

Charles Leclerc kimdir yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Sonraki Formula 1 içeriklerinde görüşmek üzere 🙂

Formula 1 Türkiye GP İptal Edildi

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here