Geçtiğimiz F1 sezonlarından Formula 1 İstanbul GP ile yaşadığımız unutulmaz anları sizler için derledik.

Formula 1 İstanbul GP 2006 Vettel Sahnede

2006 yılında yapılan F1 İstanbul Grand Prix’inde 19 yaş 53 günlükken cuma günü yapılan antrenman turlarında Sauber takımının üçüncü pilotu olarak ilk defa Formula 1 aracıyla piste çıktı Sebastian Vettel. 2005 yılında Formula 3’te bir çaylak olarak 64 puan toplayan Alman pilot önce Williams takımıyla bir test sürüşü yapmış olsa da resmi olarak ilk kez İstanbul’da piste çıkmış ve burada Formula 1 tarihinin en genç pilotu Ünvanını almıştır. Ayrıca son kez 2011 yılında yapılan İstanbul Grand Prix’inin de galibi Sebastian Vettel olmuştur. Tarihinin önemli yerlerinden birisi olan İstanbul’da Alman pilot bu sezonun kötü gidişine bir dur diyebilecek mi?

formula 1 istanbul gp

Ruben Baricchello Rekoru Egale Ediyor

2008 yılına kadar en fazla yarışa katılan pilot olma Ünvanını İtalyan pilot Riccardo Patrese 257 yarışla elinde bulunduruyordu. Ruben Baricchello bu rekoru 2008 yılında İstanbul Grand Prix’inde egale etmiştir. 2011 yılında Formula 1’e veda ettiğinde ise 326 yarışlık kırılması zor bir rekor kırmıştı. Bu yıl Eiffel Grand Prix’inde bu rekorun yeni sahibi ise Räikkönen olmuştur.

formula 1 istanbul gp

2002 Formula 1 İstanbul GP Massa’nın İlk Zaferi

2002 yılında Avusturya Grand Prix’i ile yarışmaya başlayan Brezilyalı pilot ilk 3 sezonunda kendini geliştirmiş olsa da henüz birinciliği tadamamıştı. Hatta 2005 yılında İstanbul Grand Prix’inde motor arızası nedeniyle yarışı bitirememişti bile. Ancak iyi başladığı 2006 sezonuna tacı İstanbul’da taktı. İstanbul’da kariyerinin ilk birinciliğini kazanan Felipe Massa podyumda göz yaşlarını zor tutmuştu. Hatta İstanbul şanslı gelmiş olacak ki 2007 ve 2008 yıllarında da İstanbul’un galibi Felipe Massa oldu.

Massa İstanbul

Webber-Schumacher Kazası

2005 yılında İstanbul’da yarış tüm hızıyla sürerken 14. turda İstanbul Park seyircisini çok üzen bir kaza meydana geldi. Formula 1’in belki de altın yılları olan o yıllarda ilk defa olan İstanbul Grand Prix’ine belki de bir çok seyirci Michael Schumacher için gelmişti. Ancak ne yazık ki 14. turda Webber’i virajda dışarıdan geçmeye çalışan Schumacher (belki fazla içeri geldiği için, belki de Webber fazla dışarı çıktığı için) sol arka tekerinde temas yaşadı ve spin attı. Kaza sonrasında Webber’in ön kanadında hasar meydana gelirken Scumacher yaşadığı süspansiyon problemi nedeniyle yarış dışı kaldı.

ve Meşhur Kaza: Webber-Vettel Kazası

2010 yılı Red Bull takımı için rüya gibi bir sezondu. Kuruluşlarının daha 6 yılında olmalarına rağmen İstanbul’a gelmeden önce ciddi puan toplamışlardı ve takımlar sıralamasında liderliğe oynuyorlardı. Hatta takımın iki pilotu arasında da çekişme başlamış, genç Vettel yaşlı kurt olan Webber’e kafa tutmaya başlamıştı. Ancak İstanbul Grand Prix’inde kimsenin beklemediği bir şey oldu. Yarışın 40. turunda 2. sırada olan Vettel takım arkadaşı Webber’i geçmeye çalışırken çarpıştılar ve Vettel yarış dışı kaldı. Webber ise 2 sıra gerileyerek 3. sıraya düştü ve o sezon en büyük rakipleri olan McLaren-Mercedes pilotlarına ilk 2 sırayı hediye etti. Yarış sonrasında pilotlar şampiyonasında Webber yerini korurken yarışı tamamlayamayan Vettel 3 sıra birden kaybetti ve 5. sıraya geriledi. Takımlar sıralamasındaysa McLaren-Mercedes bu yarış sonrasında Red Bull takımının 1 puan önüne geçerek 1.lik koltuğuna oturdu.

İkinci El Otomobil Fiyatları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here