Manuel Şanzıman Daha Güvenilir İddiaları Doğru Mu? Bu söylentinin doğruluğunu hep birlikte inceleyelim.

Artık çoğu kişi manuel şanzıman kullanmayı bile bilmiyor. Yine de, araçla bağlantıda kalmak için bir şeyleri olan birçok otomobil tutkunu ve sürüş tutkunu tarafından takdir edilmektedir. Bir debriyajın nasıl çalıştığına dair genel bir anlayış ve aktarma organları ile etkileşim, sürüşü gerçekten eğlenceli hale getirebilir. Ancak, manuel şanzımanın bazılarına daha çekici gelmesinin tek nedeni bu olmayabilir. Manuel şanzıman, otomatik şanzımandan daha mı güvenilir? Otomobil severlerin merak ettiği soruyu sizler için araştırdık.

Manuel Şanzımanın Bakımı Otomatik Şanzımandan Daha Mı Ucuz?

Kaynaklara göre, bir vites değiştirme sisteminin bakım maliyeti, otomatik vitesten daha ucuzdur. Manuel şanzımanın daha güvenilir olduğu fikri, genellikle onarımlarının daha ucuz olmasından kaynaklanıyor olabilir. Otomatiklerin çok daha karmaşık parçaları ve başarısız olma yeteneğine sahip karmaşık işlevleri vardır. Bir manuel şanzımanı otomatik şanzımandan daha güvenilir yapan şeyi teknik detaylarla belirtelim. Bunun bir kısmı, birinin mekaniğini diğeriyle karşılaştırdığınızda saf basitlik seviyesidir.

Manuel Şanzıman Daha Güvenilir İddiaları Doğru Mu?
2021 Ford Bronco manuel şanzıman

Ek olarak, tüm bu karmaşık mekanik işlevler ve onları çalıştıran parçalar nedeniyle, otomatik şanzımanın onarımı genellikle daha maliyetlidir. Otomatik şanzımanı ve manuel şanzımanı değiştirmeniz gerektiğinde ikisi arasında bir fiyat farkı oluşuyor. Ve genelde otomatik şanzıman arızaları manuel şanzımana göre daha pahalıdır. Ayrıca şanzıman fiyatları kalite ve farklı işlevlere göre 2500 TL ve 40.000 bin TL arasında değişir. İşte o zaman ana akım araçlardan bahsediyoruz. Lüks bir araçtaki şanzıman elbette çok daha yüksek fiyatlı olacak. Bu nedenle, Aston Martin Vantage veya BMW 2 Serisi gibi bir araçtaysanız fark daha az önemli olabilir.

Manuel Şanzıman Yakıt Ekonomisi

Tüketici Raporları’nın 2015 tarihli bir makalesinde, “manuel şanzımanların daha iyi yakıt ekonomisi ve hızlanma sağlayabileceği” belirtiliyor. Gaz kilometresi açısından manuel şanzıman ile otomatik şanzıman arasında birkaç karşılaştırma var. Mazda3 i ve Chevrolet Sonic gibi bazı araçlar, vites değiştirme ile daha iyi yakıt ekonomisi gördü. Birkaç mpg’nin gerisinde kalan otomatik muadillerinin aksine.

Ancak, bu örnekler biraz eski modeller için doğruluk içeriyor. Bu, 2015’teki otomobiller için geçerli olsa da, daha yeni otomobiller için durum böyle değil. Örneğin 2021 Mazda3, Car and Driver tarafından test edildi. 2021 Mazda3’ün manuel şanzıman versiyonu, derecelendirildiğinden daha iyi yakıt tüketimi sağladı. Ama yine de 2 mpg ile yakıt ekonomisi açısından otomatik şanzımanın gerisindeydi.

insanlar, manuel şanzımanlı araçların daha iyi yakıt ekonomisine sahip olduğu efsanesini de yıktı. Bazıları manuel şanzımanın otomatik şanzımandan daha güvenilir olduğunu düşünebilir. Yakıt ekonomisinin daha iyi olduğunu iddia edebilirler. Ancak bu varsayım yalnızca eski modeller için geçerlidir. Ayrıca günümüzde otomotiv dünyasında elektrikli araçların yoğunlaşması ile birlikte şanzıman kavramı eskimeye devam ediyor. Elektrikli otomobillerin çoğunda vitesli şanzıman bulunmamaktadır. Ancak tek vitesli şanzıman elektrik motorunu hareket ettirmektedir.

Geçmişte, manuel şanzımanlı araçların otomatik muadillerine göre yakıt açısından daha verimli olacağı hemen hemen biliniyordu. Ancak modern otomatikler ek vitesler kazandıkça ve bir tork konvertörüne daha az güvendikçe, artık yakıt ekonomisi açısından kılavuzları geride bıraktılar.

Manuel Şanzıman Daha Güvenilir İddiaları Doğru Mu?

Bakım maliyetleri manuel şanzıman için daha ucuz olabilir. Şanzıman sıvısını değiştirmek kadar basit bile, otomatik bir tahrik sistemi için daha pahalıya mal olacaktır. Çoğu kaynağa göre motor yağı değişimi kalite ve markaya bağlı olarak değişir. Ayrıca, otomatik maliyet için 100 – 800 TL arasında bulunur. Bir vites değiştirme arabası için sıvı değişimi bunun yaklaşık yarısına mal oluyor.

Ancak, bakım maliyetleri o kadar basit değildir. Düz şanzımanın güvenilirliği sürüş tarzına bağlı olarak değişebildiğinden, şu ya da bu şekilde söylemek aslında çok zor. Hangisi daha güvenilir? Yetenekli bir sürücüye sahip eski bir arabada, bir manuel şanzımanın daha güvenilir olduğu kesinlikle doğru olacaktır. Bununla birlikte, sürüş debriyajda zorsa, aynı ifade yanlıştır, daha yeni bir arabada bile. Genel olarak, çok fazla faktör ve değişken var. Bu günlerde, manuel şanzımanların daha güvenilir olduğuna dair genel bir açıklama yapmak ihtiyatlı değil. Daha eğlenceli olsalar bile.

İkinci El Otomobil İlanları

Avrupa Otomobilleri Neden Özel Yağ Gerektirir?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here