Geç yaşlara kadar araba kullanmanızı sağlayacak sistem… 90 yaşına kadar araba kullanmak ister misiniz? Bunu mümkün kılabilecek olan ve yaşlı sürücülere yardımcı olacak bu sistemi daha detaylı ele alalım.

Her sürücünün hayatında iki dönüm noktası vardır. Bunlar, ehliyetini aldığı gün ve arabayı bırakmak zorunda olduğu gün. Yol boyunca ara duraklar, ilk araba, ilk para cezası, ilk uzun yolculuk, kişinin direksiyondaki genel yaşamını bulanıklaştırma eğilimindedir. Ancak, teknoloji eski sürücülerin bağımsız olarak araç kullanmaya devam etmelerine izin verirse ne olur? Ve yıllardır araba kullanan bu sürücüler ilerde tekrar araba kullanmak ister mi?

Bu iki dönüm noktası arasındaki olasılıklar sonsuzdur. Araba kullanmak, her yere istediği an gitme özgürlüğüne sahip olmak demektir. Ve bu kapasite sadece keyif gezileri ile sınırlı değildir. Birçok insan için, etrafta dolaşmanın tek yolu arabalarıdır. Örneğin, başka yollarla hareket etmeyi engelleyen fiziksel sınırlamaları olan eski sürücüler. Paradoksal olarak, kariyerini direksiyon başında bitirmeye en yakın olanlar bu sürücülerdir.

Daha Geç Yaşlara Kadar Araba Kullanmanızı Sağlayacak Sistem Mümkün Olabilir mi?

Ve tüm bunlar, bu durumu tersine çevirebilecek ve araba kullanma ve yaşlanmayı bir araba ehliyetinin geri alınması anlamına gelebilecek teknolojiye sahip olduğumuzda oluyor. En son iPhone’da bulunan LIDAR tarayıcısı veya Tesla’nın otonom arabalarının teknolojisinde kullanılan sensörler gibi. Amerikan danışmanlık firması EPAM Continuum, 65 yaş üstü insanların dünya nüfusunun %10’unu temsil ettiğini bildirdi. Ve buna dayanarak bu gerçeklik ile birlikte bu yeni sistemin fazlasıyla yeterli olduğunu savundu. Ayrıca bazı ülkelerde 2025’te her dört sürücüden birinin 65 yaşından büyük olacağı tahmin ediliyor. Yani bu da demek oluyor ki böyle bir sistem yıllar geçtikçe daha da gerekli olacak. Sistem buna bir çözüm geliştirmek için bir neden. Ve böylece Silverkey projesi ortaya çıktı.

Buradaki anahtar, onu yaşlıların yaşamlarına entegre etmektir. Yeni başlayanlar için Silverkey sistemi, sürücünün becerileri ve alışkanlıkları hakkında veri toplar. Sağlığı hakkında daha fazla bilgi eklerken bir profil ortaya çıkarır. O andan itibaren Silverkey, direksiyon başındayken sürücüyü desteklemeye başlar.

Silverkey Projesi Nasıl Çalışır?

Proje bunu birkaç farklı modül aracılığıyla yapar. Bir seyahate başlamadan önce, olası bir güzergahı ve zorlukların bulunabileceği tüm noktaları gösterir. Ve yolculuk başladıktan sonra, bir otoyola girerken, park ederken veya başka bir aracı geçerken olduğu gibi en karmaşık noktalarda gerçek zamanlı yardım vardır. Araca entegre edilmiş bir sistem, sürücüyü en karmaşık manevralarda en doğru şekilde “yönlendirir”. Ayrıca sürücüye bir trafik şeridine girmek için doğru hızı veya başka bir arabayı tam bir güvenlikle geçmek için gereken mesafeyi önerir.

Hatta firma bunlarla yetinmiyor ve gelecekte sistemin kısa bir süre boyunca aracın kontrolünü bile üstlenebileceğini söylüyor. Örneğin, bir tür sorun veya risk durumunda sürücüye yardım eder. Ve sonra, böylece sürücünün tüm kapasiteleri üzerindeki kontrolünü yeniden kazanmasına yardımcı olur.

Ayrıca Silverkey sistemi, sürücü profilini farklı yolculukları ve performansı hakkındaki bilgilerle günceller. Bu veriler sadece kendisinin değil, aile üyelerinin de sürüş yeteneklerinin tam olarak nerede olduğunu bilmesini sağlar. Bu şekilde, sürüşün ne zaman durdurulacağına ilişkin karar, bir dizi alışkanlık ve kapasite hakkında güvenilir bilgiler temelinde değerlendirilir.

Ancak Silverkey’in kullanışlılığı, bir sürücünün sürüşü durdurması gereken zamanın ötesine geçer. Tamamen güvenli bir şekilde sürmesi imkansız hale geldiğinde, sistem onu ​​düzenli yolculuklarda desteklemeye devam ediyor.

Silverkey’i Kullanmaya Başlamak

Başlamak için, sistemin araba kullanan bir insan ağıyla temasa geçmesi gerekir. Böylece yaşı daha büyük olan bireylerin özerkliğini korumasına izin vererek yardımcı olur. Ve gelecekte, otonom arabalar konusunda herhangi bir hükme varıldığında bu teknoloji çok daha kullanışlı olacak. Ayrıca bir destek sistem olarak ta kullanılabilir.

Geç Yaşlara Kadar Araba Kullanmanızı Sağlayacak Sistem

EPAM Continuum’a göre, Silverkey projesi üzerinde bir danışmanlık ekibi aralıklı olarak çalışıyor. Hesaplarına göre, bu teknoloji beş yıl içinde kullanılabilir olabilir. O andan itibaren, araba üreticileriyle anlaşmalar yoluyla bunu gerçeğe dönüştürmek söz konusu olacak.

Yaşam beklentisindeki artışla birlikte, özerkliklerini sürdürmesi gereken daha fazla yaşlı insan var. Çoğu durumda, araba kullanabilmek, birçok şeyi yapabilmek ile yapamamak arasındaki fark anlamına gelir. Bu nedenle, yaşlıların daha uzun süre araç kullanmalarına izin veren, kendileri ve diğer sürücüler için güvenli, çözümler geliştirmek önemli bir ihtiyaçtır. Silverkey gibi sistemler, yaşlı insanlar için hayatın daha kolay olacağı bir geleceğe bizi biraz daha yaklaştırıyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Dünyanın En Güzel Yollarında Bir Gezintiye Çıkmak

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here