Kayıtlı istatistikler bizlere, ülkemizde her gün yaklaşık 70 araba çeşidinin oto hırsızları tarafından çalındığını gösteriyor. Bu sebeple de araba sahipleri haklı olarak her gün bu tür olaylara maruz kalmamak için büyük bir stres yaşıyorlar. Eğer bir araç sahibi iseniz ve herhangi bir hırsızlık olayı ile karşı karşıyaysanız bu durumda ne yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Umarız ki başınıza gelmez ama geldi varsayalım çalınan araba nasıl bulunur,  arabam çalındı sigorta karşılar mı ? Arabam çalındı nasıl bulabilirim ? sorularına cevap verelim.

Çalınan Araba Nasıl Bulunur ?

Arabam çalındı nasıl bulabilirim

Arabam Çalındı Nasıl Bulabilirim ? Ne Yapmalıyım ?

• İlk aşama olarak polise gitmelisiniz.
• Daha sonrasında çalınan aracınızın marka modeline yönelik uygun araç satış ilanlarını kontrol edin. Eğer aracınız Çenç edilip başka plaka ve ruhsat ile satılıyor ise bile, ufak detaylardan aracınızı tanıyabilirsiniz. Bu sayede de suçluları yakalayabilirsiniz.
• Aracınızı tanıyan, bilen tüm akraba ve arkadaşlarınıza aracınızın çalınmış olduğunu bildirin. Bu sayede eğer biri görürse çalındığını bildiği için size bilgi verecektir.
• Aracınızın çalınma anının görüntülerine veya güvenlik kamera kayıtlarına sahipseniz haber kanalları ile paylaşın. Bu sayede aracınızı çalan hırsız aracı daha fazla kullanamayacaktır. Ve bir yere terk edecektir.
• Bilmelisiniz ki çalınan araçların büyük bir bölümü belli suçlara karıştıktan sonra bir yere terk ediliyor. Bu sebep ile aracınızı bulma ümidinizi ilk günlerden kaybetmeyin.
• Polise güvenmeyi bilmelisiniz.
• Ola ki aracınızı bir yerde görür yada bulur iseniz, araca dokunmadan önce ilk olarak polise haber verin. Var olabilecek delilleri kirletmemek önemlidir.

Her ne olursa olsun, aracınızı sokak sokak arayamazsınız. Aracınızın bulunma işi güvenlik güçlerinin görevidir. Sizlere düşen küçük de olsa kendi gücünüzün yettiği kadar polise destek olmaktır.

Arabam çalındı nasıl bulabilirim

Çalınan Araba İçin Kimden Ve Nereden Yardım İsteyebilirim ?

İlk olarak belirtmemiz gereken, yaşadığınız olayın adli bir olay olduğu. Bundan dolayı da ilk olarak sigorta firmanızı aramamalısınız. Yapmanız gereken ilk iş 155 acil telefon hattı ile polis birimine bağlanmaktır. Daha sonra bilgilendirme yapıp yardım istemektir.

Bu hatta yapacağınız görüşme sonucu polise ilk ihbar bildirimini yapmış olursunuz. Çalınan araba nasıl bulunur sorusuna vereceğimiz en önemli cevap buradadır. Polisler olayı detaylandırmak için sizleri karakola çağırabilirler. Burada yaptığınız işlemler ile sigorta şirketinizin isteyeceği işlemlerin ilk adımları eş zamanlı olarak atılmış olacaktır. Çalıntı ihbarınızın resmileşmesi sonucunda doldurulacak tutanakları eksizsiz olarak doldurmalısınız.

Çalınan Araba Tutanağı

  • Aracınızın son hali,
  • Çalınma olayının yaşandığı olayın tam konumu,
  • Araca dair fark edilebilir detaylar,
  • Araç özellikleri gibi birçok detaylı bilgi yer almaktadır.

Eğer daha önce aracınıza kasko yaptırdıysanız, olası bir hırsızlık durumunda kasko şirketinden tazminat talep etme hakkınız da bulunuyor. Bu tür güvenceler genel olarak her kasko firmasının paketlerinde yer alıyor. Sizlerde kasko yaptırmadan önce arabam çalınırsa ne yapmalıyım sorusunu kasko şirketinin görevlisine sormalısınız. Kendileri size kasko güvencesinin maddeleri ile ilgi detaylı bilgi verecektir.

Çalınan Araba İçin Sigorta Şirketi Hangi Belgeleri Talep Eder? 

Sigorta şirketleri yaşanan çalıntı araba olaylarında araç sahibinden eksiksiz belge talep ederler. Üstelik bu konudaki kuralları da çok katıdır. Bu nedenle belgeleri iyi ve eksiksiz bir şekilde toparlamalısınız. İşte gereken belgeler:

  • Poliçe aslı ve fotokopisi
  • Poliçe prim makbuzları
  • Sigortalı kişinin beyanı
  • 2 adet fotoğraf
  • 30 gün geçmesine karşın araç bulunamadı ise aracın bulamadığına yönelik rapor
  • Hasar gören malların tamamının faturaları

Çalınan araba nasıl bulunur

Arabam Çalındı Sigorta Karşılar Mı ?

Sigorta şirketleri yapılan gerekli incelemeler sonrasında aracın ikinci el piyasasını detaylı bir şekilde araştırır. Aracın belirlenen ikinci el piyasası üzerinden araç sahibine bir ödeme yapması teklif edilir. Araç sahibinin bu teklifi reddetme ve kabul etme seçeneği vardır. Eğer çalınmış aracın parası temin edildikten sonra araç bulunursa, araç artık sigortanın oluyor. Ancak eğer sigortalı kişi aracını geri istiyorsa, aldığı ödemeyi iade edebilir. Sonrasında da aracını geri alabilir.

Çalınan Araba Bulunamazsa Ne Oluyor ?

Maalesef ki yapılan her çalıntı ihbarının olumlu bir şekilde sonuçlanacağı garantisi yok. Eğer polise yapmış olduğunuz resmi başvurudan sonraki 30 gün içerisinde polis yasal bekleme süresinde aracınız bulunamazsa polis ve yetkili mercilerden alınacak resmi yazılar sonrasında sigorta şirketine ek talepte bulunmak gerekiyor.

İkinci El Otomobil İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here