Şaft Tüneli Nedir? Ne İşe Yarar?

0
6327
Otomobillerimizin arka koltuğuna oturduğumuzda, ayak mesafesini daraltan ve özellikle orta koltuktaki yolcunun yaşam alanını kısıtlayan bir yükseklik vardır. Bu yükseltinin sebebi şaft tünelidir. Genellikle arkadan itişli araçlarda olmasını beklediğimiz bu tünel, önden çekişli araçların da büyük bölümünde bulunur.

Şaft tüneli nedir? Ne işe yarar?

Arkadan itişli araçlarda, arka tekerleklere güç iletimi için kullanılan şaft, aracın alt orta bölümünden geçerek arka diferansiyele ulaşır. Diferansiyelin geçmiş olduğu bu boşluğa, şaft tüneli denir.

Ancak bu şaftın bir tünel ile koruma altına alınmış olması aracın içinde arka kısmın ortasında bir çıkıntı oluşmasına ve özellikle arka koltuk sırasında ortada oturan yolcunun konforunun büyük oranda bozulmasına neden olur.

Önden çekişli araçlarda neden bulunur?

Arkadan çekişli araçlarda şaft tünelinin neden bulunduğundan bahsettik. Önden çekişli araçların da büyük bir çoğunluğunda da şaft tüneli bulunuyor. Aslında nedeni basit, tünelin bulunduğu yer aslında bir tesisat boşluğudur. Egzoz hattı, elektrik hattı, yakıt hattı, fren hattı bu tünelde bulunur.

Önden çekişli araçlarda ise bu tünelde şaft bulunmamaktadır. Araç önden çekişlidir ve şaft artık ön kısımda motor panelinin sağında ve solunda aks mili olarak yer alır.
Ancak burada her marka ve model aracın kendine özgü farklı bir düzene sahip olduğunu ve tüm bu listelediğimiz sistemlerin tamamının bu tünelden geçtiği anlamı çıkarılmamalı. Bazı modellerde sadece egzoz boruları için kullanılan bu sistem bazı modeller de tümünü de kapsayabilir.

Ayrıca önden çekişli araçlarda bu tasarımlı bir şaft tünelinin tercih edilmesinin diğer bir nedeni ise sağlamlıktır. Gerek önden gerek arkadan çarpma durumlarında aracın dayanıklılığı bu yapı sayesinde daha fazla olur.

İkinci El Araç İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here