Yol yüzeyi şekilleri hakkında bilinmeyen bazı işaretler… Sürücü kursu deneyiminizden muhtemelen yolda bulabileceğiniz farklı trafik işaretlerini ve bunların neyi temsil ettiğini hatırlıyorsunuzdur. En azından yaygın olan çoğu işaretleri bildiğinizi umuyoruz. Ve henüz ehliyetiniz yoksa, muhtemelen siz de bunları bazı sürücü eğitimi kurslarında öğreneceksiniz.

Bu yol işaretleri, boyalı çizgiler, kesik çizgiler veya düz devamlı çizgiler ve oklar içerir. Bu işaretler yol güvenliği için son derece önemli bir unsurdur. Çünkü işlevleri trafiği düzenlemek ve diğer şeylerin yanı sıra karayolunun sınırlarını belirtmektir. Dahası bu yol işaretleri farklı şeritler oluşturarak sürücüyü yönlendirip uyarmaktır. Bu şekilde bir düzen yaratarak ortaya çıkan kazaları engeller.

Bunu yapmak için yol işaretleri farklı şekiller alır. En yaygın olanları arasında, kırılabilen veya kırılmayan uzunlamasına çizgiler vardır. Ayrıca kavşaklarda, sürücülere nasıl manevra yapacaklarını anlatan işaretler de bulunmaktadır. Bunlar, yaya geçitleri ve bisikletliler için işaretler, durma veya yol verme işaretleri, hızı azaltmak için diğerleri, yolun kenarını veya park için boşlukları gösteren çizgiler, frenleme alanını gösteren kırmızı ve beyaz dama tahtası alanları, park etmeye karşı uyarı veren zikzak çizgiler vb.Yol Yüzeyi Şekilleri Hakkında Bilinmeyen Bazı İşaretler

Tüm bunları kesinlikle biliyor olsanız da, yol işaretleriyle ilgili diğer yönlerin farkında olmamanız muhtemeldir. İlklerinin ne zaman ve nerede ortaya çıktığını biliyor musunuz? Ejderha dişleri şeklindeki yol işaretlerinin anlamını biliyor musunuz? Size yol işaretleri hakkında bunları ve diğer ilginç şeyleri anlatacağız.

Tarihteki İlk Yol İşaretleri

Asfalt yolların MÖ 4000 yıllarında var olduğuna dair işaretler mevcut. Ancak durum bu olsa da, ilk yol işaretlerinin ortaya çıkması çok daha uzun zaman aldı.

Trafiği düzenlemek için ilk yol işaretlerinin ne zaman ve nerede boyandığı konusunda bir fikir birliği olmamasına rağmen, bazı kaynaklar kökeni 14. yüzyılın Roma’sına yerleştirir. Özellikle, ilk Jübile Yılı’nı ilan eden Boniface VIII’in papalığı sırasında, binlerce hacının şehrin sokaklarını yıkmasına neden oldu. Yayaların hareketini düzenlemek için Roma’daki yetkililer, zemindeki çizgileri şerit şeklinde boyamaya karar verdiler.

Yol Yüzeyi Şekilleri Hakkında Bilinmeyen Bazı İşaretler

Öncü Bir Doktor

Amerika Birleşik Devletleri’nde, California’lı June A. McCarroll, 1912 yılındaki girişimiyle kutlanır. Carroll, Palm Springs’te bir doktordu ve işten sonra eve dönerken birden fazla kez, gece araba kullanmanın ne kadar tehlikeli olabileceğini fark etti. Trafik şeritlerinin her birinin başladığı veya bittiği yeri işaretlemek için herhangi bir şey göremedi. Bu yüzden bir gün yolu iki şeride bölen bir çizgi çizmeye karar verdi. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin batısındaki ilk iki şeritli otoyoldu. Ardından kısa bir süre sonra California Otoyol Komisyonu bu fikri çok beğendi. Ve June A. McCarroll’ün de izniyle bu mantıklı fikri kopyaladı ve eyaletteki diğer yollara yerleştirdi. Bu sayede yollardaki çizgiler yaygınlaşmaya başladı.

Yol Yüzeyi Şekilleri Hakkında Bilinmeyen Bazı İşaretler

Sadece Beyaz Renkler Değil; Sarı, Mavi, Yeşil ve Siyah Renklerde Kullanılıyor

Asfaltla en zıt renk olduğu için yol işaretlerinin çoğu beyaz renktedir. Ancak böyle olmasına rağmen, özellikle üzerinde çalışılan bir alanı belirtmek için zaman zaman sarı gibi diğer renkler de kullanılır. Otoyollardaki sarı çizgilerin dağ yollarında, genellikle karlı ve sisli olan yerlerde kullanımı daha fazladır. Ayrıca bazı yerlerde park alanlarını yeşil veya mavi olarak belirtmek yaygındır. Ve artık kullanılmayan işaretlerin üzerini boyamak için genellikle siyah kullanılır.

Yol Yüzeyi Şekilleri Hakkında Bilinmeyen Bazı İşaretler

Yol İşaretlerinde Özel Boyalar Kullanılmalıdır

Yol işaretlemelerindeki boyalar oldukça yüksek bir öneme sahiptir. Kullanılan boyaların hem yol gösterici olması hem de kaymaz ve yansıtıcı olması gerekmektedir. Ayrıca, dayanıklılıklarını ve aşınma ve yıpranmaya karşı dirençlerini belirlemek için görünürlük standartlarının yanı sıra farklı testleri de karşılamaları gerekir. Hepimiz yol gösterici olan bir yolda doğru hareket etmeye çalışırız. Yıpranan bir işaret sebebiyle kaza yapmak ve bir yerlerden yuvarlanmak kötü boyaların bir sonucu olabilir.

Yol Yüzeyi Şekilleri Hakkında Bilinmeyen Bazı İşaretler

Otoyolda Ejderha Dişleri Mi Var?

Kuzey İspanya’daki bazı otoyollar, popüler olarak ejderha dişleri olarak adlandırılan üçgen şeklindeki yol işaretlerini kullanmaya başlıyor. Bu işaretler, sürücünün önceki yola göre hızını keskin bir şekilde düşürmesi gerektiğini belirtmek için bir otoyolun başlangıcına ve her iki tarafına yerleştirilmiştir. Bu işareti henüz Türkiye sınırları içerisinde görmedik. Eğer bu konuda bir bilginiz varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.4

İkinci El Otomobil İlanları

Dünyanın En Güzel Yollarında Bir Gezintiye Çıkmak

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here