Arabanızın rengini, arka tamponunu veya farlarını değiştirerek özel bir görünüme kavuşturabilir ve farklı yöntemler kullanarak kişiselleştirebilirsiniz. Tüm bunların yanında özel plaka alarak aracınızı daha kişisel hale getirebilirsiniz. Özel plakaya sahip bir aracınızın olması için bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekiyor. Özel plaka almak isteyen araç sahiplerinin prosedürlere dair pek çok sorusu olabiliyor. Bu süreci sizler için kolaylaştırmak adına sıkça sorulan soruları derleyerek cevapladık. Özel plaka nasıl alınır başta olmak üzere özel plaka sorgulama ve özel plaka fiyatlarına dair detayları ele aldığımız içeriğimize başlayalım.

Özel Plaka Nedir?

Araç sahibinin seçtiği harf ve rakamlardan yeni bir plaka oluşturulmasına özel plaka adı veriliyor. Örneğin Ata isimli bir araç sahibi, plakasında bulunacak harflerle “ATA” yazmak isteyebiliyor. İsme özel plakasını oluşturarak aracının plakasını daha özel hale getirebiliyor. Ancak bu plakayı alabilmek için bazı şartları yerine getirmesi gerekiyor. Özel plaka alabilmenin mevcut şartlara göre iki farklı yöntemi bulunuyor. Öncelikle istediğiniz plaka başka bir araca kayıtlıysa (dolu plaka) noter ya da arabulucu ile kayıtlı kişiden satın almalıdır. Fakat istediğiniz plaka bir araca kayıtlı değilse süreç daha farklı ve kolay ilerliyor. Emniyet Müdürlüğü ve trafik müşaviri, bu alandaki birimlerle konuşarak plakayı temin edebiliyor.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

özel plaka

Özel plaka almak isteyen pek çok kişi, “özel plaka nasıl alınır?” sorusunu sıkça soruyor. Öncelikle özel plaka alabilmek için öncelikle istenilen plaka, ilgili kanallardan sorgulanıyor. Ardından birimin tayin ettiği özel plaka ücreti ödenerek işlemin makbuzu alınıyor. Ancak varsa mevcuttaki eski plaka, alınan makbuzla beraber veriliyor. Bu durum 2. el araçlarda daha sık yaşanıyor. Daha sonrasında buradan alınan evraklarla birlikte Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına gidilerek kısa zamanda işlemler tamamlanıyor ve plaka alınıyor. Ayrıca süreç içerisinde plakayı alabilmek için gereken belgelerden bazıları şu şekilde:

  • Şahıs için kimlik belgesi
  • Şirketler için son 6 ay faaliyet belgesi ve imza sirküleri

Özel Plaka Sorgulama

Özel Plaka Nereden Alınıyor?

özel plaka

İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınıyor. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekiyor. Örneğin 35 plakalı bir araç istiyorsanız İzmir’de ikamet etmelisiniz.

Özel Plaka Fiyatları 

Plakanın boşta olup olmaması gibi etkenlerden kaynaklı olarak özel plaka fiyatları değişiklik gösterebiliyor. Örnek verecek olursak istenilen plaka sahipliyse fiyatını plaka sahibi belirliyor. Fakat plaka herhangi birinin üstüne değilse Emniyet Müdürlüğü özel plaka fiyatını belirliyor. Bu noktada da özel plaka fiyatı söylemek mümkün değil. Çünkü plakanın biçimi ve talep çokluğu gibi unsurlar, özel plaka fiyatında değişkenliğe sebep oluyor. Ayrıca yılda iki defa ödenmesi gereken özel plaka vergisi de bulunuyor. Bu verginin fiyatı sabit değildir ve kişinin aldığı gelire göre farklılık gösteriyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here