Arabanızın rengini, arka tamponunu veya farlarını değiştirerek özel bir görünüme kavuşturabilir ve farklı yöntemler kullanarak aracınızı kişiselleştirebilirsiniz. Tüm bunların yanında özel plaka almak aracınızı daha kişisel yapacaktır. Bu tür plakaya sahip bir aracınızın olması için bazı prosedürleri yerine getirmeniz gerekir. Özel plaka almak isteyen araç sahiplerinin prosedürlere dair pek çok sorusu olabiliyor. Bu süreci sizler için kolaylaştırmak adına sıkça sorulan soruları derleyerek cevapladık.

Özel Plaka Nedir?

Araç sahibinin seçtiği harf ve rakamlardan yeni bir plaka oluşturulmasına özel plaka adı verilir. Örneğin Ata isimli bir araç sahibi, plakasında bulunacak harflerle “ATA” yazmak isteyebilir. İsme özel plakasını oluşturarak aracının plakasını daha öznel hale getirebilir. Tabi, bu plakayı alabilmek için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Özel plaka alabilmenin mevcut şartlara göre iki farklı yöntemi bulunur. Öncelikle istediğiniz plaka başka bir araca kayıtlıysa (dolu plaka) noter ya da arabulucu ile kayıtlı kişiden satın almalıdır. Fakat istediğiniz plaka bir araca kayıtlı değilse süreç daha farklı olacaktır. Emniyet Müdürlüğü ve trafik müşaviri, bu alandaki birimlerle konuşarak plakayı temin edebilir.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

özel plaka

Özel plaka alabilmek için öncelikle istenilen plaka, ilgili kanallardan sorgulanır. Ardından birimin tayin ettiği ücret ödenerek işlemin makbuzu alınır. Tabii varsa mevcuttaki eski plaka, alınan makbuzla beraber verilir. Bu durum 2. el araçlarda daha sık yaşanır. Ardından buradan alınan evraklarla birlikte Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odasına gidilerek kısa zamanda işlemler tamamlanır ve plaka alınır. Ayrıca süreç içerisinde plakayı alabilmek için gereken belgelerden bazıları şu şekilde:

  • Şahıs için kimlik belgesi
  • Şirketler için son 6 ay faaliyet belgesi ve imza sirküleri

Özel Plaka Sorgulama

Özel Plaka Nereden Alınıyor?

özel plaka

İstenilen plaka, başka bir araca kayıtlı değilse Emniyet Müdürlüğünden alınır. İşlemleri direkt olarak Emniyet Müdürlüğünden yapabileceğiniz gibi resmi web sitesi üzerinden de yapabilirsiniz. Ayrıca ikametgahınızın olduğu ille aynı şehir koduna sahip olmanız gerekir. Örneğin 35 plakalı bir araç istiyorsanız İzmir’de ikamet etmelisiniz.

Özel Plaka Fiyatı 

Plakanın boşta olup olmaması gibi etkenlerden kaynaklı olarak özel plaka fiyatları değişiklik gösterebilir. Örnek verecek olursak istenilen plaka sahipliyse fiyatını plaka sahibi belirler. Fakat plaka herhangi birinin üstüne değilse Emniyet Müdürlüğü fiyatı belirler. Bu noktada da fiyat söylemek mümkün değildir. Çünkü plakanın biçimi, talep çokluğu gibi unsurlar, fiyatta değişkenlik yaptırabilir. Ayrıca yılda iki defa ödenmesi gereken özel plaka vergisi de var. Bu verginin fiyatı sabit değildir ve kişinin aldığı gelire göre farklılık gösterir.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here