Dacia araçlarında bulunan arıza lambaları, sürücülere araçta olası bir problem hakkında bilgi vermek amacıyla tasarlanıyor. Sürüş esnasında Dacia arıza lambaları araç sahiplerine hızlı ve etkili bir şekilde bilgilendirme yapabilme imkanı sağlıyor. Bu lambaların her biri belirli bir soruna işaret ederek sürücülerin zamanında müdahale edebilmesini sağlıyor. Bu yazıda Dacia arıza lambalarının anlamları hakkında bilgiler vereceğiz. Gelin içeriğimize geçelim.

Dacia Arıza Lambaları ve Göstergeleri

dacia ikaz lambaları
Görseller temsilidir.

Dacia araçlarında bulunan arıza lambaları, genellikle gösterge panelinde yanıyor. Bu arıza lambaları sürücülere aracın sorunlu bölgesi hakkında bilgi veriyor. Örneğin Dacia Duster aracınızda oluşan herhangi bir sorunu anlatmak için arıza lambası, aracın gösterge panelinde eş zamanlı beliriyor. Aynı zamanda ikaz ışıkları pek çok araçta benzer şekilleri taşıyor. Fakat araçtan araca özellikler değişebileceğinden dolayı zaman zaman farklı ikaz ışıklarıyla karşılaşabilirsiniz. Dacia markasının araç gösterge işaretlerinin anlamını bilmiyorsanız öğrenmenizde fayda var. Dacia marka aracınızın gösterge panelindeki ikaz ışıkları, aracınızın sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için önemli ipuçları sunuyor.  Yaygın olarak görülen bazıları ikaz ışıkları şunlardır:

Emniyet Kemeri Uyarı Lambası Emniyet kemerinin takılı olmadığı durumlarda aktif hale geliyor.
Hava Yastığı Uyarı Işığı Hava yastığı sistemlerinde herhangi bir arıza olması durumunda yahut hava yastığı açıldığında yanıyor.
Immobilizer Gösterge Işığı Araç anahtarının tanınmadığı zamanlarda aktif hale geliyor.
Kapı Açık Uyarı Işığı Kapı açık sistemlerinde arıza olması durumunda yahut kapılardan biri açıldığında gösterge panelinde beliriyor.
Bagaj Kapağı Açık Uyarı Işığı Bagaj kapağı tam olarak kapatılmadıysa araç, bu ikaz ışığı ile bilgi veriyor.
Düşük Yakıt Seviyesi Uyarı Işığı Yakıt seviyesi minimum seviyenin altına düştüğünde ikaz ışığı yanıyor.
Elektronik Tahrikli Direksiyon (EPS) Sistemi Uyarı Lambası EPS sisteminde arıza olduğunda araçta aktif hale geliyor.
Sinyal Lambası Göstergesi Sinyal lambası açık olduğunda yanıyor.
Kısa Far Gösterge Işığı Kısa farlar açık olduğunda aktif hale geliyor.
Uzun Far Gösterge Işığı Uzun farlar açık olduğunda bilgi veriyor.
Adaptif Ön Aydınlatma Sistemi (AFLS) Arıza Göstergesi Adaptif ön aydınlatma sisteminde sorun olduğunu ve farların doğru şekilde çalışmadığını ifade ediyor.
Ön Sis Lambası Göstergesi Ön sis lambalarının açık olduğunu gösteriyor.
Arka Sis Lambası Göstergesi Arka sis lambalarının açık olduğunu gösteriyor.
Buzlu Yol Uyarı Işığı Yolda buzlanma olabileceğini ve dikkatli sürülmesi gerektiğini anlatıyor.
El Freni ve Fren Hidroliği Seviyesi Uyarı Işığı El freninin çekili olduğunu veya fren hidroliği seviyesinin düşük olduğunu ifade ediyor.
Elektrikli El Freni (EPB) Arıza Göstergesi Elektrikli el freninde bir problem olduğunu belirtiyor.
ABS Uyarı Işığı Anti Blokaj Fren Sistemiyle ilgili sorun olduğunu ve sistemin doğru çalışmadığını anlatıyor.
Cruise Kontrol Göstergesi Cruise kontrol sisteminin aktif olduğunu ve belirlenen hızda seyir halinde olduğunu gösteriyor.
Düşük Lastik Basıncı Göstergesi Lastiklerden birinde ya da daha fazlasında düşük hava basıncı olduğunu gösteriyor.
Elektronik Denge Kontrolü (ESP) Göstergesi Elektronik stabilite kontrol sisteminin aktif olduğunu ve aracın stabilitesini korumaya çalıştığını belirtiyor.
Motor Yağı Basınç Uyarı Işığı Motor yağı basıncının düşük olduğunu ve motor yağ seviyesinin kontrol edilmesi gerektiğini anlatıyor.
Motor Yağı Seviyesi Uyarı Işığı Motor yağ seviyesinin düşük olduğu durumlarda yanıyor.
Düşük Akü Şarj Göstergesi Bu gösterge motorun başlatılmasıyla ilgili olan sorunlara işaret ediyor.

Dacia Arıza Lambalarının Çözümleri

dacia

Dacia arıza lambalarının sürücülere aracın durumu hakkında önemli bilgiler sunduğundan bahsetmiştik. Aracın doğru bir şekilde çalışmasını sağlamak için kritik bir öneme sahiptir. Gösterge ışıklarını tam olarak anlayabilmek ve arıza işaretlerini bilmek için aracınızın kullanma kılavuzunu mutlaka okumanızı öneririz. Ayrıca Dacia arıza lambalarından biri yanarsa sorunun kaynağını belirlemek ve çözmek için aracınızı yetkili bir kuruma götürmeniz önemlidir. Bu aracınızın performansını korumanıza ve olası büyük sorunların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

2. El Dacia İlanları Burada!

5 YORUMLAR

  1. 2015 dacia sandero aracimda düşük lastik basıncı arızası veriyor.sebep lastiklerde patlak olabilir mi .lastikciye gösterdim havasının çok düşük olduğunu söyledi ve lastiklerin havasını ayarladı.fakat arıza lambası hâlâ yanıyor.neden acaba

    • Kardeş basit menü sıfırlama yaparak, lastik arızasından sonra uyarıyı silebilirsiniz. youtoubee den lastik arıza sıfırlama deyip videoya bakın silersiniz.

  2. 2012 model Datça Logan stw aracımın el freni ve ABS ışığı devamlı yanıyor bilgisayar a bağladık yine sıkıntı devam ediyor çözüm ne arkadaşlar

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here