Formula 1, içten yanmalı motorları canlı tutmak için %100 sürdürülebilir bir yakıt üretiyor. Küresel motor sporları serisi, net sıfır karbondioksit salarken aynı akıl almaz performansı üretmeyi amaçlayan yeni nesil motorları için yeni bir yakıt geliştiriyor.

Formula 1, 2025’te gelecek motorlarının yüzde 100 sürdürülebilir yakıtla çalıştırılacağını söyledi. Yani sıfır net karbondioksit emisyonuna sahip olacağını duyurdu. F1, yakıtın gelecek yıllarda yollarda kalacak milyonlarca içten yanmalı araçta da kullanılmasını öngörüyor. Ayrıca F1, yakıt şirketleriyle üretimi nasıl artıracağını tartışıyor. Duyuru, yol otomobilleri için sentetik yakıtlara ilgi duyduğunu belirtti. Ayrıca serinin sürdürülebilir yakıtlara geçmesi durumunda motor tedarikçisi olarak F1’e katılmaya ilgi duyduğunu ifade eden Porsche’ye kapıyı açabilir.

Formula 1, İçten Yanmayı Canlı Tutmak İçin %100 Sürdürülebilir Bir Yakıt Üretiyor

Elektrikli araç satışları 2021’de rekorlar kırıyor olsa da, EV’ler hala radarda göreceli bir düşüş gözlendi. 2021’in ilk yarısında ABD’de satılan sekiz milyondan fazla toplam satışın yaklaşık 310.000’u elektrikli otomobillerden oluşuyordu. Otomobil üreticileri serilerini elektrik enerjisine dönüştürdükçe EV pazar payı önemli ölçüde artacak. Ancak, içten yanmalı motorlar, özellikle küresel ölçekte önümüzdeki yıllarda büyük olasılıkla devam edecek. İçten yanmalı motorun sürekli küresel önemini göz önünde bulundurarak, dünyanın en popüler motor sporu Formula 1, 2025’te piste çıkacak yeni nesil motorlarının yüzde 100 sürdürülebilir bir yakıtla çalıştırılacağını duyurdu. F1 daha sonra genel kullanıma açık hale gelmeyi öngörüyor.

Formula 1 %100 Sürdürülebilir Bir Yakıt Üretiyor

F1 arabaları zaten yüksek oktanlı yakıt ve son derece kaliteli yakıt kullanır. Ve 2022 için, 87 oktanlı gaz için İngiliz terimi olan ve yüzde 10 etanol olan E10’a geçecek. Ancak 2025’te güç üniteleri gelen yeni düzenlemelere göre oluşturulacak. Böylece bununla birlikte birtakım değişiklikler yapılacak. F1, yakıt için çeşitli potansiyel kaynaklardan gelen elementler kullanılarak laboratuvarda oluşturulacağını söyledi. Oluşum ayrıca yeni üretilecek yakıtın yüzde 100 sürdürülebilir olacağını belirtti. Bir seçenek, depolama veya yeniden kullanım için emisyon kaynağında karbon dioksiti yakalayan karbon yakalamadır. Ayrıca F1, yakıtın belediye atıklarından veya algler veya tarımsal atıklar gibi gıda dışı biyokütleden de gelebileceğini söylüyor. Amaç, yeni yakıtın şu anda F1’de kullanılan benzinin enerji yoğunluğuyla eşleşebilmesidir. Yani yeni yakıttan dolayı otomobillerin performansının etkilenmemesi gereklidir.

Yeni Yakıt Karbondioksit Salınımı Yapıyor mu?

Sürdürülebilir yakıtları yakmak hala bir yan ürün olarak karbondioksit salıyor. Ancak benzinli motorun aksine, yayılan net karbondioksit yok. F1 Baş Teknik Sorumlusu Pat Symonds’un açıkladığı gibi. “Şu anda atmosferde olmayan herhangi bir CO2 üretmiyoruz. Onu atmosferden alıyoruz, kullanıyoruz ve koyuyoruz.” Kısacası atmosfer içerisinde bir tür geri dönüşüm yapılıyor. F1 Baş Teknik Sorumlusu ayrıca ” F1, yeni yakıtın geleneksel benzine kıyasla en az yüzde 65’lik sera gazı emisyonu tasarrufu sağlamasını bekliyor” dedi.

Formula 1’in %100 Sürdürülebilir Yakıtı

F1, şu anda yakıt şirketleriyle seri için yeterli yakıt yaratma üzerine çalıştığını belirtti. Ve daha sonra yaygın kamu kullanımı için üretimi artırma konusunda görüşmelerde bulunduğunu söyledi. F1, 2030’da yollarda olması beklenen 1,8 milyar otomobilin yalnızca yüzde 8’inin tamamen elektrikli olacağını tahmin ediyor. F1, yenilenemeyen benzinle devam etmek yerine, içten yanmalı motorları sürdürülebilir hale getirmek istiyor. Ve ayrıca bu yolda öncülük etmek istiyor. F1’in geliştirmekte olduğu “düşürme” yakıtı, herhangi bir özel modifikasyon olmaksızın herhangi bir içten yanmalı motorda kullanılabilecektir. F1’in dünya çapında araçlarını, malzemelerini ve personelini taşımak için de araçlar kullanılıyor. Bu yüzden F1’in güvendiği hava ve deniz yolculuğu endüstrilerinde de içten yanmalı motorlar kullanılmaya devam edecek. Ayrıca seri, bunları yeni yakıt için potansiyel uygulamalar olarak görüyor.

Formula 1 %100 Sürdürülebilir Bir Yakıt Üretiyor

Sürdürülebilir yakıtlar için yapılan baskı artmaya devam ediyor. Böylelikle Porsche ve Audi’nin potansiyel olarak motor üreticileri olarak katılacağı söylentileri ortalıkta dolaşıyor. Bunlarla birlikte diğer büyük otomobil üreticilerinin yeni katılımına da yol açabilir. Porsche, yol otomobilleri için sentetik yakıta ilgi duyduğunu belirtti. Ayrıca 2021 Mart ayında Porsche Motorsport başkan yardımcısı Fritz Enzinger’in Automotive News Europe’a bir demeç verdi. Burada, Porsche’nin sürdürülebilir yakıtları taahhüt etmeleri halinde F1’e katılmayı düşüneceğini söyledi. Porsche ve F1, sürdürülebilir yakıtlar yaratmak için güçlerini birleştirmeyi düşünüyor. Ve böylece, içten yanmalı motorun geleceği şaşırtıcı derecede parlak olabilir.

İkinci El Otomobil İlanları

Formula 1 Yarış Saat Kaçta Hangi Kanalda?

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here