Elektrikli araba pillerini test etmek motorları test etmek gibi değildir. Herhangi bir araç satışa çıkmadan önce bir dizi testten geçmek zorundadır. Açıkçası, çarpışma testleri, emisyonlar ve menzil testleri gibi önemli bir parçadır. Ancak performans meraklıları için tartışmasız en önemli testler beygir gücü ve tork içindir.

Elektrikli bir Mustang drag yarışçısının 1400 hp veya Lotus Evija’nın 2000 hp üretmesi için iyi pillere ve motorlara ihtiyaçları var. Bununla birlikte, bir elektrikli otomobilin pilleri, içten yanmalı bir motor gibi güç üretir. Ancak ikisi tam olarak aynı şekilde test edilmiyor. Ve 0-60 km/saat ‘e çıkışta olduğu gibi, test sonuçları ve gerçeklik mutlaka bir ve aynı değildir.

Geleneksel Bir Motor Nasıl Test Edilir?

Performans değerleri motorların test edilerek elde edildiği tek şey değildir. Motor tasarımları kusurlu olabilse de, her motor üreticisi motorlarını sayısız işkence testinden geçirir. Örneğin Ford, motorlarını su sıcaklığı 230°F’ye ulaşana kadar çalıştırıyor. Ardından motoru kapatıyor ve motorlarından -22°F’lik soğutma sıvısı pompalıyor. 15 dakika sonra kısa bir dinlenme periyodu olur ve ardından test tekrar başlar. Ayrıca test mühendisleri bu işlemi 5 kez daha tekrarlar.

Ancak motor çıkışını ölçmek için test prosedürü biraz daha standartlaştırılmıştır. Kullanılan makineye dinamometre, namı diğer ‘dyno’ denir.

Motor performans ölçümü için 2 tip vardır: motor dyno ve şasi dyno. Her ikisi de motorun, su çarkı veya büyük tambur gibi dirençli bir yükü döndürmek için çalışmasını sağlayarak çalışır. Bir motor dyno, motoru doğrudan tekerleğe bağlar. Bu arada, bir şasi dinamo, tahrik tekerleklerini kullanarak bir tamburu döndürmek için tam yapılı arabayı kullanır. Yükün ne kadar hızlı döndüğüne bağlı olarak dyno, motorun ne kadar güç ve tork ürettiğini hesaplar.

Üreticilerin bildirdiğine göre elektrikli araba aküleri ve motorları da benzer işkence ve performans testlerinden geçiyor. Ama ikisi arasında birkaç temel fark var.

Elektrikli Araba Pillerini Test Etmek, Nasıl Test Edilir?

Birincisi, EV’ler bir emisyon değeri üretmez. Bu nedenle, emisyon testi yerine elektrikli otomobillerin menzilleri standart EPA prosedürleriyle test edilir. Ancak tıpkı ICE arabaları gibi elektrikli araba aküleri de zorlu testlere tabi tutuluyor. Piller, sıcaklığa bağlı olan kimyasal reaksiyonlar yoluyla çalışır. Çok soğuk veya çok sıcak olursa, menzil ve performans düşer.

Ancak kaynaklar Hırvat EV üreticisi Rimac’ın yaptığı gibi bir elektrikli otomobilin güç aktarma organını bir dinamo üzerinde çalıştırmanın içten yanmalı bir motor çalıştırmaktan farklı olduğunu açıklıyor. İlk olarak, elektrikli otomobillerde oldukça az gürültü vardır. Bir dyno’da gaz veya dizel motor çalıştırmak için devrin yükseltilmesi gerekir. Araç elektrikli olsun veya olmasın, orada devir testinde test edilir. Ve elektrik motorunun kendisi 12.000 RPM’de döndüğünde bile, neredeyse bir V8 motorun olacağı kadar yüksek ses çıkarmaz.

Elektrikli Araba Pillerini Test Etmek Motorları Test Etmek Gibi Değildir

Gürültü olmamasının yanı sıra bu süreç aslında 7/24 çalıştırılabilir. Temel olarak, Rimac tam hızlanma koşularını simüle etmek için pilleri şarj eder ve ardından hızla boşaltır. Bu boşalan enerji doğrudan şebekeye geri döner. Eklenecek yakıt yok, eklenecek soğutma sıvısı yok. Hidrolik freni çalıştırmak için enerji harcanmaz veya atık ısı olarak havalandırılmaz. Ve piller, oldukça az doğrudan izleme ile haftalarca test edilebilir.

Ancak, EPA’nın menzil testleri her zaman gerçek dünya menzilini yansıtmadığı gibi, bir dinamometre de kusursuz bir ölçüm aracı değildir.

Dinamometre Sonuçları Mutlaka Kesin Değildir

Bir motor üzerinde bir şasi dinamo kullanmak, zaten bir miktar belirsizliği beraberinde getiriyor. Bunun nedeni, motorun gücünün şanzıman, diferansiyel ve tekerlekler aracılığıyla olması gerektiğidir. Bu, güç kaybı olduğu anlamına gelir. Genellikle, bunun yaklaşık %15 olduğu tahmin edilir ancak yine de doğruluk payı vardır. Ancak bir motor dinamosu bile yanlış sonuçlar verebilir.

Elektrikli Araba Pillerini Test Etmek Motorları Test Etmek Gibi Değildir

2019’da Motor Trend, C8 Corvette’in 495 hp ve 637 Nm’den önemli ölçüde daha fazla ürettiğini bildirdi. Ancak kaynaklar, Chevrolet’in değil, hatalı olanın MT olduğu ortaya çıktı. MT’nin dyno’su yanlış ayarlanmış, önemli bir parametre eksik ve Corvette’in dört tekerlekten çekişli olduğu varsayılıyor. Dyno, Corvette’in gücü daha fazla tekerlek aracılığıyla gönderdiğini düşündüğünden, motorun daha fazla güç üretmesi gerektiğini varsayıyordu, bu yüzden bilgisayar abarttı.

Bir diğer kaynağa göre, Honda S2000’ini dyno-test ettiğinde benzer bir şey yaşadı. 4’ün üzerinde test, dyno 4 farklı beygir gücü ve tork rakamı bildirdi. Bunun nedeni teknisyenin makinenin kalibre edilme şeklini değiştirmesidir.

İkinci El Otomobil İlanları

Harley-Davidson Heritage Classic İncelemesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here