Görselleştirme sürüş için ayrılmaz bir parçadır ve araba ışık tipleri bu açıdan hayati bir rol oynamaktadır. Otomotiv onarım ve bakım uygulamalarında farklı araba ışık tipleri ve araç için onların rolünü bilmek gerekir.

Işıklar çeşitli roller oynar ve her araba için görsel açıdan fayda sağlayan ve tek bir anlama gelen konumdadır. Görünürlük dışında faydalarından söz etmek gerekirse arabanın arkasında bulunan lambaların diğer sürücülerin aracınızla ilgili verdiğiniz kararları görme açısından önem taşıdığını söyleyelim.

Eğer araba ışık tipleri hakkında daha fazla bilgi almak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Far

araba ışık tipleri

Araba aydınlatma sisteminde, farlar sürücü için önemlidir. Farlar tüm araçlarda bir çift olarak gelir, otomobilin ön alanında bulunan farlar bazı otomobiller de tasarım gereği 4 tane olabilir. Ama yine de farlar aydınlatma da hayati rol oynar. Özellikle karanlık koşullarda, sürücünün önünü pürüzsüz bir şekilde görmesini sağlar.

Araba farlar ikiye ayrılır; düşük ışın ve yüksek ışın ışıkları. Düşük far ışıkları yeterli yanal ve ileri aydınlatma sağlar. Öte yandan, yüksek far ışıkları parlama için kontrol ile merkezli ışık dağılımı sağlamak ve trafikte görünür olmak için idealdir.

Stop Lambaları

Adlarının da anladığımı gibi Arka Lambalar arabanın arka yerindedir ve genellikle kırmızı renk verirler. Farla birlikte çalışırlar, far açıkken, onlar da açık olurlar. Birincil amaçları, diğer sürücülerin önlerinde bir araba olduğunu ve ne kadar uzakta olduğunu bildirmektir.

Sis Farları

Sis farları sürücünün sisli havalarda görmesine yardımcı olur. Farların altında bu tür ışıklar bulabilirsiniz, ve geniş bir ışık demeti yayan, keskin bir görüş açısı sunarlar. Genellikle farlar çok etkili olmadığında, özellikle de çok fazla sis olduğunda devreye girerler.

Gündüz Farları

Gündüz farları aracın hem ön hem de arka tarafında bulunur ve araç sürücüdeyken veya el freni kapalıyken otomatik olarak yanar. Onların ana amacı diğer yol kullanıcılarının aracı fark etmesine yardımcı olmaktır. Her ne kadar dikkat dağıtıcı olsalar da çok fayda sağlarlar. Bazı otomobil modelleri onları kapatma seçeneğine sahiptir.

Sinyal Işıkları

Araba Işık Tipleri

Sinyal ışıkları sürüşte çok önemlidir ve dönüş sinyalleri yanıp sönerek nereye döneceğinizi gösterirler. Sinyal lambaları hem arka tarafta hem de ön tarafta bulunur. Diğer sürücülere dönüş yaptığınızı bildirmek için bu ışıkları etkinleştirirsiniz ve bu da yönünüzü önceden belirlediği için kaza riskini ortadan kaldırır. Sinyal lambaları yolda diğer sürücüler ile iletişim kurmak adına önemli bir araçtır.

Fren Lambaları

Araba Işık Tipleri

Arabanın arkasında, stop lambalarının yan tarafında fren lambaları bulunur. Adlarının da anlayacağınız gibi frene bastığınızda yanarlar ve diğer sürücülere yavaşladığınızı işaret ederler. Fren lambaları yavaşladığınızı gösterdiği için arkada ki sürücünün direkt olarak dikkatini çeker ve kendisini korumaya almasını sağlar. Kaza faktörünü minimuma indiren bu basit ama etkili bildiri fren lambalarının önemini vurguluyor. Eğer arızalı bir fren lambanız varsa mutlaka trafiğe çıkmadan hemen önce tamir etmelisiniz.

Tehlike Işıkları

Tehlike ışıkları (halk arasında dörtlü olarak da bilinir) arabanın ön ve arka tarafında yanıp sönen ışıklardır, bu ışıklar sorun olması durumunda manuel olarak açmanız gerekir. Örneğin alternatör probleminiz  varsa diğer sürücüleri, aracınızın en iyi sürüş şeklinde olmadığı konusunda uyarmak için gösterge panelindeki tehlike düğmesine basarsınız.

Park Lambaları

Araba Işık Tipleri

Park Lambaları da arabanın ön ve arka tarafındadır. Ön tarafta, arkada ise beyaz ya da kehribar görünümünde, kırmızıdırlar. Park ederken kullandığınız için en az 150 metre boyunca görünür olmalılar.

İç Işıklar

Araba Işık Tipleri

Araba ışık tipleri arasında bulunan iç ışıklar arabanın içinde bulunur ve iç aydınlatmaya yardımcı olurlar. Onları uzun süre kullanmamalısınız, özellikle araba kullanırken, çünkü onlar dikkatinizi dağıtabilir ve sizin kararlarınızı etkileyebilir.

Diğer Işık Türleri

Araba ışık tipleri nin farklı türleri vardır; LED, halojen, ve xenon ışıkları. Bu tiplere bir göz atalım.

LED Işıklar

LED ışıklar modern araçlarda veya satış sonrası opsiyonel olanlarda standarttır. LED ışıkların birincil amacı kozmetik ve görsellik açısından hoş görünmesidir. Öncelikle far alanında, otomobilin ön parçası daha keskin bir görünüm vermek LED ışıklarla mümkündür. Isınmaya daha az yatkın olmalarının yanı sıra enerji tasarruflu olurlar. Bu onları uzun ömürlü ve bakımını kolay hale getirir.

Halojen Işıklar

Halojen ışıkları çoğu araçta standarttır ve bu ışıklar ve ışık üretmek için tungsten telini ısıtır. Daha sonra bir tüp içinde azot ve argon gibi gazların bir arada kullanır. Halojen farlar aşırı ısınma sorunu olmasına rağmen, ucuz ve bakımı kolay olduğu için tercih ediliyor.

Xenon Far

Xenon ışıkları da yüksek yoğunluklu deşarj (HID) lambaları ile üretiliyor. Onlar ışık üretmek için gazlar ve metalleri ısıtarak halojen ışıklara neredeyse benzer bir şekilde çalışır. Temel fark, yanmak için nadir metaller kullanır.

Aynı watt’taki halojen Lambalara göre çok fazla ışık üretirler. Nadir metallerin yüksek maliyeti ve kontrolsüz parlamaları nedeniyle kullanımı yaygın değildir.

İkinci El Otomobil İlanları

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here