BMW gibi Avrupa otomobilleri Japon arabalarından daha fazla bakım gerektirir. Sadece bu da değil, Avrupa araçları Ford’unuzda kullandığınız otomobil motor yağından birçok yönden farklı olan özel yağa ihtiyaç duyarlar. Bu özel yağların neden gerektiğini sizler için derledik.

Avrupa Birliği Emisyon Standartları Daha Katıdır

Avrupa Birliği, karbondioksit (CO2) ve karbon monoksit (CO) emisyonları için daha katı standartlar uygulamaktadır. Modern dizel otomobil motorları benzinli motorlara göre daha düşük CO2 yaydığı için, Avrupa pazarı 1990’larda dizel otomobillerin artan kullanımına yöneldi. Dizel motorlu Avrupa otomobilleri ayrıca daha iyi yakıt ekonomisi avantajı sağlar.

Bununla birlikte, bir dezavantajı, NOx ve PM’leri dizel araçlarının daha yüksek seviyelerde üretmesidir. Buna karşı koymak için, dizel motorlu Avrupa otomobilleri, egzozdan çıkan kirleticileri egzoz borusundan çıkmadan önce azaltmak için tasarlanmış dizel partikül filtreleri (DPF) ve katalizörlerle donatılmıştır. İşte burada araba motor yağı devreye giriyor. Bir yağın formülasyonu, hassas emisyon kontrol cihazları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Otomobil motoru yağı formülasyonundaki topluca SAPS terimiyle bilinen sülfatlı kül, fosfor ve sülfür gibi bazı bileşenler, DPF’lerin ve diğer emisyon cihazlarının etkililiğini ve ömrünü azaltabilir.

Avrupa Otomobilleri Neden Özel Yağ Gerektirir?

 

Bu nedenle, Avrupa otomobilleri için formüle edilen otomobil motor yağları, emisyon kontrol sistemlerini korumak için genellikle daha düşük SAPS seviyeleri içerir.

Avrupa Otomobilleri Daha Uzun Yağ Değişim Aralıklarına Sahiptir

Avrupalılar uzun zamandır araba yağı değişiminde daha uzun değiştirme aralıkları kabul ettiler. Pek çok sürücü 5000 km’lik bir mesafe için araba yağı değişimi yapmıyor.

Avrupalılar, 16.000 km ya da oldukça yaygın olan yağ değişim aralıklarıyla araba yağını çok daha az değiştirme yaparlar. Bunun önemli bir nedeni, Avrupa’daki yüksek petrol maliyetidir. Bir diğeri de, üretici önerileri arasındaki farklardan kaynaklanır. Örneğin, 1999-2013 BMW’ler için otomobil yağı değişiklikleri yalnızca her 24.000 km gereklidir. Çoğu otomobil sahibi araba yağını yaklaşık her 8.000 km’de değiştirir. Araçlarda elektronik bir yağ ömrü izleme sistemi varsa, bu rakam birkaç yüz km artar.

Avrupa Otomobilleri Neden Özel Yağ Gerektirir?

Avrupa otomobillerinde yaygın olarak görülen daha uzun yağ değişim aralıkları, daha sağlam bir otomobil motoru yağı gerektirir. Bu uzun süre boyunca aşınmaya, tortulara ve çamura karşı koruyabilen bir otomobil motoru yağı kullanılmalıdır.

Yağ Viskozite Farkları Önemlidir

Yağ viskozitesinin kullanılacağı çoğu Avrupa otomobilinin kullanıcı el kitabına bakıldığında ve muhtemelen farklı çalışma sıcaklık aralıkları için farklı viskoziteler öneren bir tablo bulunur. Avrupa’da soğuk havalarda, OEM 5W-30’u, sıcak havalarda ise 5W-40 tavsiye edebilir. Geleneksel olarak, sürücüler, her modele uyması için 0W-40 veya 5W-40 araba motoru yağını tercih ederler. Bu yağ viskozitesi aşınmaya karşı korumak için çalıştırmada iyi soğuk akış ve çalışma sıcaklıklarına ulaşıldığında ise ısıya karşı iyi direnç sağlar.

Avrupa Otomobilleri Üretici Onayları

Kullanıcı el kitaplarında olan OEM ayrıca belirli bir performans standardını karşılayan bir araba motoru yağı kullanmanızı önerir. Avrupalı ​​OEM’ler genellikle kendi araba motor yağı performans özelliklerini korurlar. Örneğin, Volkswagen sürücülerinin Volkswagen’in kendi performans spesifikasyonlarının gereksinimlerini karşılayan bir araba motoru yağı kullanması gerekir. Aynısı Mercedes, BMW, Porsche ve diğer Avrupa otomobilleri için de geçerlidir.

Avrupa Otomobilleri Üretici Onayları

İşleri karmaşıklaştıran her OEM otomobil motor yağı spesifikasyonu biraz farklıdır. Bir OEM, oksidasyona karşı daha iyi performans sunan otomobil motoru yağlarına ihtiyaç duyarken, diğeri viskozite kaybına karşı daha iyi direnç gerektirir. OEM spesifikasyonları daha katı olma eğilimindedir ve endüstri spesifikasyonlarından daha yüksek araba motor yağı performansı gerektirir. Bu, elbette, neredeyse tamamen sentetik yağlarla sağlanan daha gelişmiş ve tipik olarak daha pahalı otomobil motoru yağı teknolojisini gerektirir. Bu farklılıklar, Avrupa otomobillerinizde doğru otomobil motoru yağını kullandığınızdan emin olmanız gerektiği anlamına gelir.

İkinci El Otomobil İlanları

2 YORUMLAR

  1. Dünyayı Avrupa ülkeleri daha temiz tutuyor demek ki 🙂 ben japon aracı kullanıyorum ama bu içerikten sonra çevreci tarafım bana farklı bişeler söyleyecek gibi görünüyor. Almanlara bir bakmanın zamanı gelmiş. Ama bu fiyatlarla araç almakta imkansız gibi.

  2. Avrupa da üretilen araçların motor yağı olarak düşük viskoziteli yağların kullanılmasının çeşitli sebepleri yukarıda açıklanmış değinilmesi gereken diğer nokta ise yaşlanmış motorlarda kapak üzerinde yazan yağ numaralarından daha kalın viskozitedeki yağların aşınmış motorda daha verimli olduğudur.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here