Neden Pirelli Formula 1 Yarışlarında Kullanılan Tek Lastik ?

0
4514
BUDAPEST, HUNGARY - JULY 18: Max Verstappen of the Netherlands driving the (33) Aston Martin Red Bull Racing RB16 on track during final practice for the F1 Grand Prix of Hungary at Hungaroring on July 18, 2020 in Budapest, Hungary. (Photo by Darko Bandic/Pool via Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-24NTZGQS11W11 // Usage for editorial use only //

Bildiğiniz üzere şu an Pirelli Formula 1 yarışlarında tüm araçların kullandığı daha doğrusu kullanmak zorunda olduğu marka. Peki neden böyle ? Neden takımlar ya da pilotlar kendi istedikleri lastiği kullanamıyorlar ? Herhangi bir takım başka bir marka lastik kullanabilir mi ? Cevaplar yazımızda

Pirelli Formula 1 Resmi Lastik Tedarikçisi

Formula 1 yarışlarında kullanılacak olan lastik FİA tarafından yapılan anlaşmalar ile belirlenir. Sezon öncelerinde yapılan görüşmeler sonucunda lastik tedarikçisi seçilir ve Formula 1 araçları için özel lastikler sunarlar. Islak zemin, kuru zemin daha sert ya da yumuşak gibi farklı çeşitlerde lastikler sunarlar. Araçlar da bu lastiklerden birisini seçmek zorundadırlar. Yani eşit şartlarda yarışın devam edebilmesi adına lastikler herkese aynı çeşitlerde ve özelliklerde sunulur. Fakat dediğimiz gibi bazı lastik özellikleri arasında tercih yapmak pilota ve takıma bağlıdır. Yani tedarikçi takımlara kullanabileceği lastikleri sunar. Takımlar da bunları yarış içerisindeki durumlara göre tercih ederler. Pirelli Formula 1 yarışlarının şu anki resmi lastik tedarikçisidir. Bu sebeple de şu anda tüm araçlar yarışlarda Pirelli’nin belirlediği ve tedarik ettiği lastikleri kullanmak zorundadırlar.

Pirelli Formula 1

Farklı Markalar Olamaz Mı ?

Tabiki olabilir. Ancak bu durum tamamen sezon öncelerinde FİA ve lastik tedarikçileri arasında yapılmış anlaşmaya bağlıdır. Bildiğiniz üzere FİA şartlar konusunda çok hassas olan ve fiyat olarak da en yüksek sponsorluk ücretlerini talep eden kurumlardan birisi. Bu sebeple de finansal yönden bazı markalar bu yükün altına girmekten kaçınıyor olabilirler. 2011 yılından beridir Pirelli Formula 1 yarışlarının resmi tedarikçisi olmuştur. Pirelli’den önce şu markalar da Formula 1 yarışlarının resmi lastik tedarikçisi olmuştur.

  • Avon
  • Continental
  • Dunlop
  • Englebert
  • Firestone
  • Goodyear
  • Michelin

Pirelli Formula 1

Ortaya Çıkan Problemler

Zaman zaman pilotlar ve takımların lastiklerden şikayet ettiğini görürsünüz. Lastikler aslında gerçekten en önemli şeylerden birisidir. Yarış içerisinde gerçekleştirilen lastik tercihlerin yarışın sonucunu doğrudan etkilediği aşikar bir durumdur. Ama tabi her zaman lastik tedarikçisinin geliştirdiği özel lastikler istedikleri performansı veremiyor. O sebeple sıklıkla pilotların lastiklere suç attığını görebiliriz. Daha önce FİA sezon öncesinde iki farklı tedarikçi ile anlaştığı da görülmüştür. Mesela olaylı 2005 ABD Grand Prix’inin başrollerinde iki farklı tedarikçi vardı: Michelin ve Bridgestone. O sebeple bu lasitk meselesi her daim tartışılan ve geliştirilmeye çalışılan bir mevzu. Şu an net olan şey şu an için Pirelli Formula 1 yarışlarının resmi lastik tedarikçisi.

Pirelli Formula 1

İkinci El Araba İlanları

 

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here