Formula 1 Türkiye GP İptal Edildi

Formula 1 Yönetimi, 2021 takviminde değişikliğe gidildiğini ve 11-13 Haziran hafta sonu yapılması planlanan Türkiye GP’sinin iptal edildiğini açıkladı. Türkiye’deki yarışın iptal edilmesinin sebebi olarak, yapılmasının mümkün olmaması gerekçe gösterildi. Geçtiğimiz saatlerde gelen bu açıklama ile Türkiye GP resmen iptal edildi.

Formula 1 Resmi Twitter hesabından yapılan açıklama;

Türkiye GP iptal edilmeseydi, üst üste ikinci yıl yapılmış olacaktı. Yarış 11-13 Haziran tarihlerinde İstanbul Park pistinde gerçekleşecekti. Ancak geçtiğimiz hafta İngiliz hükümetinin almış olduğu karar yarışı tehlikeye soktu. Alınan kırmızı liste kararı, Türkiye’den İngiltere’ye gidecek herkesin 10 gün karantinada kalması anlamına geliyordu. Formula 1 ekiplerinin büyük çoğunluğunun merkezinin İngiltere’de olması da işlerin içinden çıkılmaz bir hal almasına sebep oldu.

Normal şartlarda Türkiye GP, Bakü’de gerçekleştirilecek olan Azerbaycan GP’den hemen sonra gerçekleştirilecekti. Takvimin bir sonraki yarışı ise 27 Haziran Pazar günü yapılacak Fransa GP’ydi. Bu da Türkiye ve Fransa arasında 2 haftalık bir süre var demek oluyor. Ayrıca tüm lojistiğin hafta içi yapıldığı ve yarış haftasının da Cuma gününden başladığını hesaba kattığımızda arada 10 günlük bir süre kalıyor. Bu Formula 1 ekipleri için yaklaşık 1 ay boyunca otellerde geçen ve eve dönemeyecekleri bir süreç anlamına geliyor. Bu sorunun çözümü için Türkiye ve Azerbaycan’ın yer değiştirmesi gündeme geldi. Böylece karantina süresi kısaltılacak, takımlar ve personel daha az bir süre de olsa evlerine dönebilecekti. Ancak Azeri hükümet bu teklifi reddetti. Sebep olarak ise 12 Haziran günü Euro 2020 maçının olması gösterildi. Ayrıca Bakü’deki pistin bir sokak pisti olması ve yolların yarış için kapatılması da göz önüne alındığında, bu sebep çok da haksız sayılmaz.

Devamında ise iptal yönünde gelen iddialar ve belirsiz geçen günlerin ardından bugün güncellenmiş takvim paylaşıldı. Türkiye’nin yerine ikinci bir Avusturya yarışı eklendi ve Fransa GP 1 hafta öne çekildi. Ancak tüm bu gelişmeler her şeyin bittiği anlamı taşımıyor.

Güncel Yarış Takvimi:

http://twitter.com/F1/status/1393195139787489280

Hala Umut Var

Türkiye GP organizatörlerinin, Çinli organizatörler gibi, ilerleyen dönemlerde daha uygun şartlar oluşması durumunda yarışı düzenleme yönünde bir talebi oldu. Böylece yarışın yapılması zor da gözükse, gerçekleştirilmesi için açık bir kapı bırakıldı.

Yapılan değişiklikler sonrası, sezonda 23 yarış yapma hedefi korundu. Ayrıca Türkiye’nin tamamen devre dışı kalmamış olması umutları korudu. Formula 1’in yayınladığı haberde Türk yetkililere işbirlikleri sebebi ile teşekkür edildi.Türkiye GP İptal Edildi

Formula 1 CEO’su Stefano Domenicali;

Türkiye’de yarışmak için sabırsızlanıyorduk ancak seyahat kısıtlamaları Haziran ayında orada bir yarış yapamayacağımız anlamına geliyor. Formula 1 bir kez daha, yaşananlara hızlı bir şekilde tekpi vererek, çözüm buldu. Avusturya’da art arda 2 yarış yapacağımız ve 23 yarışlık takvim korunacağı için mutluyuz.

Türkiye’deki tüm organizatörlere ve yetkililere çabalarından ötürü teşekkür ederim. Aynı şekilde Fransa ve Avusturya’dakilere de çözüm bulma hızları, esneklikleri ve heyecanlarından ötürü teşekkür ederim. Sene başından beri tüm organizatörlerle iyi iletişim kurduk ve onlarla yakından çalışmaya devam edeceğiz.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here