F1 British GP Ardından Pilotların Açıklamaları

Formula 1’de British GP geride kaldı. Lewis Hamilton ve şampiyona lideri Max Verstappen’in kaza yaptığı yarışın galibi; Hamilton oldu. Bu galibiyet İngiliz pilotun 99. kariyer galibiyetiydi. Bu sonuçlarla dünya şampiyonasında zirvede durum daha da kızıştı. Alt ve orta sıralarda ise bazı değişiklikler oluştu. Yaşanan olaylar sonrası yöneticilerin British GP açıklamaları oldukça merak edilir oldu. Peki British GP sonrasında pilotlar neler söyledi? Kimler aldığı sonuçtan memnundu, kimler değildi? (Liste pilotların yarışı bitirme sırasına göre hazırlanmıştır.) İşte bazı pilotların British GP açıklamaları;

Pilotlar

British GP Açıklamaları Lewis Hamilton
Lewis Hamilton: Geçtiğimiz Hafta boyunca tüm gücümle çalıştım. Çocuklarla birlikte araçtaki performansı anlamaya çalıştık. Hepsiyle gurur duyuyorum. Tabii ki, her zaman tutumumda ölçülü davranmaya çalıştım, özellikle de Max’le savaşırken. Biliyorsunuz o çok agresif biri. Bugün de, onun yanında gidiyordum ve bana yer bırakmadı. Cezanın doğru olduğuna katılsam da katılmasam da, bunu sineye çektim ve çalışmaya devam ettim. Bunun önüme çıkmasına izin vermeyecektim.
Dürüst olmak gerekirse kalp krizi geçireceğimi sandım. Araçtan indiğimde, İngiliz bayrağı ile attığım tur çok duygusaldı, benim için gerçekten gururlu bir andı ve sonuna kadar ilerledikçe bu duygularım yükseldi. Ardından, sadece gidip herkese sarılmak istiyorsunuz. Çok güzel bir gündü. Geçen hafta ülkece zor zamanlar geçirdik. İngiltere milli takımı inanılmaz oynadı ve ben de sadece kendi rolümü oynamak istedim. Umarım İngiltere’ye biraz neşe getirebilmişimdir. İyi bir start aldım ve Max çok sağlam bir pilot ve tabii ki çok, çok agresif. Bu yüzden, ona her zaman yer bırakmak zorundayım. 6. viraja kadar kadar yanında gittim ve lastiklerimiz neredeyse temas ediyordu. İçeriden geldiğini biliyordum ve ona yer verdim. Bir sonraki virajda gerçekten çok yakınındaydım ve onun yer vermeyi kabul etmeyeceğini görebiliyordum ve bu yüzden çarpıştık. Bu konuda çok hayal kırıklığına uğradım çünkü birbirimize yer bırakmamız gerekiyor. Ardından, ceza alacağımı biliyordum. Takımım ve taraftarlar için kesinlikle her şeyimi verdim ve asla pes etmedim.
lewis-hamilton-mercedes-2nd-po
Gerçekten olayın görüntüsünü izlemedim. Garaja döndüğümde kısa bir video gördüm ancak artık geriye dönüp daha çok değerlendirmeye zamanım olacak. Mevcut görüşüme göre hiçbir şey için özür dilemem gereken bir durumda olduğumu düşünmüyorum. Orada yarışıyorduk. Max’in hastaneye gittiğini duydum ve bu beni endişelendirdi. Hiçbirimiz, bir başkasının yaralanmasını istemeyiz. Asla böyle bir niyetim yoktu, bu yüzden gerçekten onun iyi olduğunu umuyorum. Konuyu Max ile görüşmeye açığım. Herhangi bir sorunum yok. Sezon ve mücadele devam ediyor. Pistte birbirimize karşı daha saygılı davranmalıyız. Eğer bu olmazsa sanırım bu daha sık yaşanacak. Ben elimden geldiğince temiz sürmeye çalışıyorum.
British GP Açıklamaları Charles Leclerc
Charles Leclerc: Evet, bence bu durumda %100 mutlu olmak çok zor ama inanılmaz bir yarış oldu. Her şeyimi ortaya koydum. Sadece %100’ümü değil, %200’ümü verdim. Her şeyimi verdim ama bu son iki turda yeterli olmadı. Lewis’i tebrik ederim, çok iyi bir iş çıkardı ve tribünlerde bu kadar taraftar görmek harikaydı. Aracı sürmekten keyif aldım ama sona doğru, biraz hız kaybettim. Evet, kesinlikle bunu beklemiyorduk. Sıralamalardan sonra iyi performans göstereceğimizi biliyorduk ama bu kadar da rekabetçi olmayı beklemiyorduk. Galibiyet için mücadele ediyorduk ki bu harikaydı ve orta hamurda çok hızlıydık. Ardından, sert hamura geçtik ve Mercedes’e kıyasla hız açısından geride kaldık ama genel anlamda alışık olduğumuzdan çok daha güçlüydük. Çok fazla çalıştık ve doğru bir şey yaptığımızı gördük. Kesinlikle doğru yönde ilerliyoruz. Böyle devam etmemiz gerekiyor. En tepeye dönene kadar sorunsuz bir yolculuk olmayacak ama her şeyimizi ortaya koyacağız.
Charles Leclerc 2
Bu, benim en iyi podyumlarımdan biri çünkü her turu kusursuz şekilde sürdüm ve en ufak bir hata dahi yapmadım. Yarışın ilk bölümünde motorla ilgili sorunlar başladığında, bana bu mücadele sona ermiş gibi geldi. Direksiyon üzerindeki çeşitli tuşlarla oynamak zorunda kaldım ve takımla bunun üstesinden geldik. Yarışın sonuna kadar güç ünitesiyle ilgili herhangi bir sorun daha yaşamadık. Orta lastik bizim için şaşırtıcı derecede iyi çalıştı ve araç çok hızlıydı. Fakat sert lastikle de herhangi bir sorunumuz yoktu. Daha sert lastik genel olarak iyiydi. Trafiğe girdiğimde ise aracın arkasının daha çok kaydığını fark ettim ve hızım biraz düştü. Ancak her şeyin bizim için mükemmel olduğu anlarda bile, aynı lastikleri kullanan Lewis çok daha hızlıydı.
British GP açıklamaları sırasında Leclerc, yarışın ilk turunda yaşanan kaza ile alakalı da gelen soru üzerine fikrini belirtti. Leclerc: Doğrusu aracın içerisinden yargıya varmak çok zor, çünkü çok alçakta duruyoruz. Bu yüzden bunu görmek zor. Her şey çok hızlı yaşandı. Doğrusu önümde bir sürü şey olduğunu görebiliyordum ve bana göre bu bir yarış olayıydı. Suçu birine ya da diğerine yıkmak çok zor. Görünüşe bakılırsa iç tarafta biraz boşluk vardı. Belki Lewis tamamen apekste değildi ama Max’in dış taraftan oldukça agresif davrandığı da ortada. Yani böyle şeyler olabiliyor. Bana göre bugün için en önemli şey, Max’in zarar görmemiş ve iyi olması.
British GP Açıklamaları Valtteri Bottas
Valtteri Bottas: Her iki startta da dün Lewis’in yaşadığı gibi tekerlekler biraz patinaja kaldı, bu da durumu benim için zorlaştırdı ve ardından Lando’nun pit stopuna tepki vermek zorunda kaldım. Bu yüzden de lastikleri değiştirmek için pite çok erken girdim. Tüm bunlardan ötürü bugün yeterince rekabetçi değildim. Ama yine de Norris’i yakalamayı başardım. Takım olarak bugün çok fazla puan almayı başardık, bu açıdan harika oldu. İki hafta sonra şansımızı tekrar deneyeceğiz.
Bugünün temel sorunu, başlangıçta pozisyon kaybetmemdi. Aynı şey dün de oldu, bu yüzden bunun üzerinde çalışmamız gerekiyor. Yarışta tek bir seçeneğim vardı ve o da Lando’nun pit stopundaki aksaklıktan yararlanmak. İkinci bölümün uzun olacağını bilmemize rağmen pite gitmek zorunda kaldım. Öyle de oldu ve yarışın sonu kolay olmadı. Lastikler çok fazla kabarcıklandı. Bugün pek çok sürpriz vardı: Ferrari çok hızlıydı, McLaren orta lastikte çok iyiydi. Bu, pist üstündeki mücadele ve taraftarlar için harika bir şey. Genel olarak ilerleme kaydettiğimizi düşünüyorum ama hâlâ yapacak çok fazla iş var.
Valtteri Bottas 2
Hamilton ve Verstappen arasındaki olay Bottas’a da soruldu. Fin pilot bu konuda görüşlerini şu şekilde ifade etti: ‘’İlk turda Lewis ve Max’in dünkü sprint yarışında olduğu gibi birbirleriyle savaştığını gördüm. Mücadele son derece yakın olduğu için bir şeyler olabileceğini hissettim. Yarışlarda bunlar olabiliyor. Birisi pes etmek istemediğinde kaza oluyor. Max’in yaralanmamış olması iyi bir şey çünkü darbe çok sertti. Fakat aynı zamanda Lewis’in bugünkü zaferi hak ettiğini düşünüyorum.’’
British GP Açıklamaları Lando Norris
Lando Norris: Elbette mutluyum! Bugün takım olarak dördüncü ve beşinci olduğumuz için üzülemem. Bence bu, mükemmel bir sonuç. Pit stoptan önce yarış benim için çok iyi gidiyordu. Valtteri Bottas’ın önündeydim ki özellikle Mercedes’in bizden daha hızlı olduğunu düşündüğümüzde, bizim için harikaydı. Bu sezon mekanikerlerimiz harika pit stoplar yapıyorlar ve bazen de bu tarz sorunlar olabiliyor. Evet, çocuklar bu konuda biraz üzgün, ben de üzgünüm ama bir dahaki sefere daha iyisini yapmaya çalışacağız. Bu olay olmasaydı podyum kazanabilir miydim bilmiyorum ama Valtteri ile kendi ülkemde yakın bir savaş vermek harika olurdu. Ferrari bugün çok iyiydi. Farklı pistlerde bazen onlar bazen biz daha iyi oluyoruz. Ferrari virajlarda çok iyi. Budapeşte’deki pistte çok fazla viraj var. Ancak mücadelenin çekişmeli geçeceğini düşünüyorum.
British GP Açıklamaları Daniel Ricciardo
Daniel Ricciardo: Bu sezonu ilk kez beşinci bitirdiğim için mutluyum! Beklediğimden çok daha uzun bir yarıştı ama geç olması hiç olmamasından iyidir. Yarışın ilk bölümünde rakiplerim yavaş yavaş benden uzaklaştı ve onlara tutunamadım. Bundan sonuçlar çıkarmam ve bu durumun üstesinden gelmem gerekiyor. İkinci bölümde Carlos Sainz bana yetişiyordu. Savunmaya hazırdım ama Carlos o kadar çabuk yaklaştı ki geçiş yapmak onun için zor olmayacak gibi görünüyordu. Genel olarak daha fazla hızı vardı ancak elimden gelenin en iyisini yaptım. Aracı pistte en iyi şekilde konumlandırmaya çalıştım. Beşinci sırada kalabilmem güzel, Lando ile beraber takım için çok puan kazandık. Daha tutarlı performans sergilemeye başladım. Fakat daha da hızlanmam ve araca tamamen güvenmem için arka arkaya birkaç yarışa daha ihtiyacım var. Yine de bu hafta sonu tabii ki benim için çok güzel geçti. Bir sonraki yarış Macaristan’da yapılacak. O pisti çok seviyorum. Umarım bu güzel grafiği sürdürebilirim.
British GP açıklamaları sırasında, Avustralyalı pilot ilk turda yaşanan kazayı da değerlendirdi. Ricciardo, ‘’ Kesinlikle bu olayın sonucu çok kötüydü. Aslında, böyle büyük bir kaza yapmak çok zor değil. Yüksek hızlı bir virajdaysanız ve yan yana gidiyorsanız, iki araç da aero kaybedecektir. Özellikle de Lewis, çünkü Max’ten kirli hava gelecektir. Fakat bence ikisi de cesur sürüyorlardı ve Lewis, mevcut yol tutuşuna göre fazla cesur bir hamle yaptı. Sonuç olarak, Max’e çarpmış oldu. Bu tamamen kasıtsız oldu ama araçların aerodinamik yapısı böyle. Sadece biraz daha yer bırakması gerekirdi. Fakat kesinlikle burada oturup şunu yapmaları ya da şunu yapmamaları gerekirdi demeyeceğim. Tüm yıl boyunca sert mücadele ediyorlardı. Birbirlerine çarpmaları büyük bir talihsizlik. Ancak önemli olan şey Max’in iyi olması.’’ dedi.
British GP Açıklamaları Carlos Sainz
Carlos Sainz: Yazık oldu, bugün gerçekten çok iyi bir yarış çıkardık. Her zaman saldırı modundaydık ve önümüz açıkken araç inanılmaz derecede iyi bir hıza sahipti. Bugün Ferrari’yi sürmek çok güzeldi ve araç harika bir tempoya sahipti. Ricciardo’yu pitlerle geçmeye çalıştık ama pit stoplarda yaşadığımız sorun bize pahalıya patladı. Bu yüzden onu geçemedik. Bu, biraz üzüntü verici çünkü bu yıl pit stoplar her zaman mükemmeldi. Dolayısyla, bugün olanlardan dolayı şikayet etmenin bir anlamı yok. Takım bugün Charles ile de harika bir yarış çıkardı. Yavaş bir pit stopa rağmen altıncı olduğumu unutmamak lazım. Monte Carlo’da kazanacak hıza sahiptik, burada Mercedes ve Red Bull üstündü. Bizim için çok zor bir pistte bu kadar rekabetçi olmak gerçekten şaşırtıcı. Önümüz açıkken pistteki en hızlı araç Ferrari’ydi ve bu gerçekten iyi bir haber. Şimdi sırada Budapeşte var ve nerede olacağımızı göreceğiz. Fakat bu hafta sonu takım için çok olumlu geçti ve hepimiz bundan memnun olabiliriz.
British GP Açıklamaları Fernando Alonso
Fernando Alonso: Doğrusu mutluyum. İyi hissediyorum çünkü yedinci başladım, Max’in kazasından sonra bir pozisyon kazandım ve Ferrari bugün başka bir sınıfta olduğu için Carlos’a geçildim. Fakat bunlar iyi puanlar, iyi mücadelelerdi. Lastiklere dikkat etmeye çalıştım. Çünkü fazla kabarcıklanma oldu. Bana bunun İngiltere’de yılın en sıcak günü olduğunu söylediler. Bu yüzden gerçek şu ki gerçekten çok sıcaktı ve lastikler yanıyordu! İlk üç ya da dört turun ardından lastikler o kadar ısındı ki 130 ya da 135 dereceye ulaştılar. Bu da kabarcıklanma sınırına denk geliyor ve sanırım hepimiz bugün lastiklere göz kulak olmak zorunda kaldık. İlk bölümde, pit stoplara yaklaştığımızda biraz zorladık ve Stroll ile farkı üç saniyeye çıkardık. Fakat sonrasında Checo geldiğinde en iyi savunmanın, Stroll’e DRS vermek olduğunu gördük ve bunu kullanmaya çalıştık. Stroll’ün yakın olmasını istedik çünkü Checo gerideyken en iyi savunmamız buydu. Çok fazla uzaklaşmak istemedim. Biraz daha hızlıydım ama bu şekilde Stroll’ün rakiplerimi biraz durdurmasını sağladım.
British GP açıklamaları devam eden Alonso’ya ilk turdaki kaza da soruldu. Alonso bu konuyla alakalı, ‘’ Bugünkü kazaya dışarıdan bakarak yorum yapmak zor. Çok yakın gözüküyorlardı. Bence Lewis’in aracının yarısından fazlası Max’in olduğu hizadaydı. Bu yüzden Lewis, bir anda yarış çizgisinden çıkamazdı, sonuçta bir anda yok olamıyorsunuz. Yarışın şanssız bir anıydı ama kasıtlı olmadığı açıktı ve bana göre iki pilot da yanlış bir şey yapmadı. Bu yüzden, sadece talihsiz bir andı.’’ dedi.
Lance Stroll
Lance Stroll: Yarışımdan gerçekten mutluyum. Çünkü haftayı sekizinci bitirip 4 puanı aldık. Doğru araç dengesini bulmak için çalışıyorduk. Bugün önemli bir iş yaptık. Yarışın anahtarı kırmızı bayrağın her iki tarafında iki güçlü başlangıç yapmaktı. Her seferinde birkaç pozisyon kazandık. Stratejiler, tüm grid için oldukça benzerdi ve geçişi daha zor hale getirdi. Ancak bu başlangıçlar bizi iyi bir yarış için hazırladı. Yeni format bu hafta sonu herkes için bir meydan okuma oldu. Ancak bence olumlu şeyler var. Sprint’lerle diğer etkinlikleri nasıl en üst düzeye çıkaracağımızı öğrenebiliriz.
British GP Açıklamaları Esteban Ocon
Esteban Ocon: Bugün kolay bir yarış değildi; kırmızı bayrak, iki durarak start. Ancak puanlara geri döndük ve bu iyi hissettiriyor. Savaşmak ve arabadan maksimumu almak güzeldi. Lastik yönetimi bugün zorluydu ama her şeyi iyi yaptık. Tabii ki, her zaman daha fazlasını istersiniz. Ancak ekip olarak bugün iki aracımız da puan barajında. Bu herkesin sıkı çalışması için büyük bir ödül. Üç zorlu yarıştan sonra hızımıza geri döndük. Bunu Macaristan’da da devam ettirmeyi hedefliyoruz. Olaydan sonra Max’in iyi olduğuna sevindim ve ona acil şifalar diliyorum.
yuki-tsunoda-5
Yuki Tsunoda: Bugün bir puanla ayrıldığım için çok mutluyum. Plana bağlı kalmaya çalıştım, gerçekten lastik yönetimine odaklandım ve bunu iyi bir şekilde başardığımı düşünüyorum. Hafta sonu boyunca biraz zorlandım ve farklı format, bir çaylak olarak benim için işleri biraz daha zorlaştırdı. Bu yüzden takım için çok önemli bir sırada tamamladığım için memnunum.
pierre-gasly-7
Pierre Gasly: Dürüst olmak gerekirse, sözüm yok. Son ana kadar puan barajındaydık. Sonra maalesef lastiğim patladığı için 5 tur kala pite gelmek durumunda kaldım. Bugünkü yarıştan puan almadan ayrılmak çok sinir bozucu. Yine de alınacak bazı olumlu şeyler var. Çünkü oldukça zor bir hafta sonundan sonra, bugün yarışın ortasında yalnızken hızım oldukça iyiydi. Trafikten kurtulmayı başardım. Açıkçası daha iyi pozisyonlar için savaşmaya devam etmek istiyoruz. Bu yüzden bu hafta sonu zorlandığımız alanları anlamak için çok çalışacağız. Macaristan’da tekrar daha rekabetçi olmayı umuyoruz.
George Russell
George Russell: Pazar günü her zaman geriye doğru gitmek hayal kırıklığına uğratıyor ama sıralamalarda hep aracın gerçek hızından daha iyini gösterdik. Bunu yapmaya nasıl devam ettik, hiçbir fikrim yok. Aston Martin, Alfa Romeo, AlphaTauri gibi araçlarla yarışmak her şeyi çok, çok zor bir hale getiriyor. Fakat son dört yarışta hep ilk 12’de finiş gördük. Bu yarışların üçünde puan kazanmak için savaştık ve bu dört yarış öncesinde bunu söyleseydiniz inanmazdık. Hangi sebepten ötürü olursa olsun ileri doğru bir adım attık. Fakat kağıt üzerinde, hâlâ 9. en hızlı takımız ve örneğin, sıralamalarda 8. olduğunuzda arkanızda sizden daha hızlı 8 araç yer alıyor. Bu durum, işinizi çok zor bir hale getiriyor.
Sergio Perez
Sergio Perez: Bugün kesinlikle zordu. Takım için kötü bir gündü ve aslında tüm hafta sonu kötüydü. Bir sonraki yarışa daha güçlü gelmek istiyorum. Normalde savaşacağımız pozisyonlar için savaşmaya geri dönmeliyiz. Beklediğimiz kadar ilerleme kaydedemedik. Kendimizi lastiklerle ilgili çok zor durumun içerisinde bulduk ve DRS aralığına girer girmez bizim için oldukça zordu. Bence bugün kesinlikle 7. sıra mümkündü. Bence birkaç tur daha olsa Fernando’yu kesinlikle yakalayabilirdim ama bundan daha fazlası gerçekten zor olurdu. Sonunda belli sebeplerden dolayı en hızlı turu atmak için pit stop yapmaya karar verdik. Doğruyu söylemek gerekirse bugünkü yarış için pek bir plan yapmamıştık. Her şeyi açık bıraktık. Kendimizi bir DRS treninde bulur bulmaz farklı bir şey denemeye karar verdik. Kesinlikle unutmamız gereken bir hafta sonu oldu. Şampiyonada çok fazla şey kaybettik ve sıkı çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Şimdi Macaristan için mümkün olduğunca çok hazırlanmaya çalışacağız.
Kazayı izledim ve Max’ın iyi olmasına çok mutluyum, bugün en önemli şey onun iyi olması. Bence Hamilton’ın hamlesi sınırdaydı, çok yakın bir mücadele veriyorlardı. Çok talihsiz oldu çünkü kaza çok yüksek hızda gerçekleşti. Önemli olan şey Max’ın iyi olması.
Max Verstappen
Max Verstappen: Kaza sonrası kontrol için hastaneye götürülen Hollandalı, sosyal medya hesaplarından kısa bir açıklama yayınladı. Verstappen, ‘’Öncelikle iyi olduğum için mutluyum. 51G’lik kuvvet oldukça etkiliydi ancak daha iyiyim. Açıkçası bu şekilde dışarı atılmaktan dolayı hayal kırıklığına uğradım. Verilen ceza bize yardımcı olmadı. Verilen ceza, Lewis’in tehlikeli hareketinin karşılığını vermiyor. Yarış sonrası hala hastanedeyken kutlamaları izlemek saygısızca ve sportmenlik dışıydı. Ancak yolumuza devam edeceğiz.’’ dedi.

Formula 1 British GP açıklamaları bu şekildeydi. Daha fazla Formula 1 içeriği için bizi takip etmeye devam edin.

British GP Açıklamaları : Yöneticiler

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here