Elektrik Kaçağı Arızası Nedir? Çözümü Nasıldır?

0
9754

Otomobiller günlük hayatımızı kolaylaştıran ulaşım araçlarıdır. Otomobiller çalışma prensipleri gereği ilk çalıştırmada elektrik motoru kullanır. Bu motora marş motoru denir. Aracın elektrik deposu aküdür. Bazı durumlarda aracın aküsü biter. Sonuç olarak aracınız çalışmaz. Bu durum herhangi bir elektrik kaçağı olabileceği gibi akü ömrü bittiği için de olabilir. Bu yazımızda sizlere Elektrik kaçağı arızasından bahsedeceğiz.

elektrik kaçağı

Akünün Bitmesi

Birçok kişinin sorun yaşadığı bir noktadır. Akü bitmesinin bazı nedenleri vardır;

Araç içerisinde bir şeyin açık unutulması: 

Günümüzde birçok kişinin başına gelen durumdur. Açık bir şekilde bırakılan far, teyp, küçük bir lamba aracınızın aküsünün bitmesine sebep olabilir. Akünüz bittiğinde aracınız çalışmayacaktır. Aracınızı takviye vasıtasıyla çalıştırabilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken, takviye yaparken kabloları aynı kutuplara bağlamak. Aksi gerçekleşirse aracınızda büyük sorunlar oluşabilir.

Aracınızda Kısa Devre(elektrik kaçağı) Var İse Akünüz Bitecektir:

Otomobillerdeki elektrik tesisatı otomobil sağlığı açısından çok önemlidir. Mevsimlerin değişmesi otomobillerin eskimesi, kablo demetinden oluşan elektrik tesisatının yıpranmasına sebep oluyor. Kablolar yıpranınca da birbirine temas edebiliyor. Bu durum kısa devre yapıp akünün bitmesine sebep oluyor. Yalnızca akü bitmesi de değil aracınızın tutuşmasına dahi neden olabilecek bir durum. Böyle bir durumla karşılaşıldığında derhal araç servise götürülmeli ve elektrik tesisatı kontrol edilerek sorun çözülmelidir.

Akü Ömrünün Bitmesi Durumunda Akünüz Boşalacaktır:

Normal şartlarda akü ömrü mininum 2, ortalama 3-4 senedir. Bu süre dolduğu takdirde akünüz boşalacaktır. Şarj tutmayacaktır. Aracınızın aküsü boşalıyorsa ve araçta elektrik kaçağı yoksa akünüzü değiştirmek sorununuzu çözecektir.

Araç Şarj İşlemini Gerçekleştirmiyorsa akünüz bitecektir.

Otomobil motorlarına direkt bağlı olarak çalışan bir şarj dinamosu vardır. Otomobil çalışırken bu dinamo döner dönerken de elektrik üretir. Üretilen bu elektrik aküde depolanır. Bu dinamo arıza yaptığı zaman aracınız şarj etmeyecektir. Şarj edilmediği için akü boşalacaktır. Sonuç aracınız çalışmayacaktır. Çözümü bir elektrikçiye gidip şarj dinamosunun bakımlarını yaptırmak olacaktır. Bu arada akünüzün sık sık bitmesi akü ömrünü de azaltır.

elektrik kaçağı

Elektrik Kaçağı Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerde elektrik kaçağı ;

  • Oksitlenmiş kutupajlarda
  • Sonradan takılan teyp ses sistemlerinde
  • orjinal olmayan alarm sistemlerinde
  • Elektrik tesisatlarında

Olabilir.

Otomobilinizin eksi kutupunu sökün ve akünün eksi kutupuna yaklaştırın. Elektrik çekiyorsa kaçak vardır. Ancak bu amatör bir şekilde öğrenme metodudur. Yapılması gereken aracı işinin uzmanı bir elektrikçiye götürmektir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here