İstanbulPark Pilotları Heyecanlandıran Bir Yapıya Sahip

Ülkemizde yapılacak Formula1 yarışlarına bir ay kala heyecan giderek artıyor. İlk defa 2005 yılında F1 takvimine alınan Türkiye Grand Prix’si 2011 yılına kadar yarışlara ev sahipliği yaptı. Bu sene tam 9 yıl sonra takvime yeniden alınan İstanbulPark pistini yarışlara hazırlayacak hummalı çalışmalar sürüyor. Bir çok pilot yeniden İstanbul’a gelmeyi dört gözle beklerken bazı takımlar da pilot seçimlerini İstanbul’da yapacaklarını açıkladı. Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın bu sezonki 14. etabı, İstanbul Park’ta 58 tur üzerinden düzenlenecek.

İstanbulPark pistine biraz yakından bakalım

Formula 1 Türkiye Grand Prix‘sine ev sahipliği yapacak  İstanbul Park Pisti birçok pilot ve F1 otoritesi tarafından “zorlu” ve “heyecan verici” sıfatlarıyla anılıyor. Temeli 10 Eylül 2003’te atılan pist toplam 2 milyon 215 bin metrekarelik alana kurulu.

5 bin 338 metre uzunluğa sahip pistte 8’i sola, 6’sı sağa olmak üzere toplam 14 viraj bulunuyor. Saat yönünün tersine yarışılacak şekilde inşa edilen pistin en keskin virajının yarı çapı ise 15 metre.

Pilotlar pist hakkında neler düşünüyor ?

Pistin en ünlü virajı olan 8. viraj pilotlar arasında da ünlü. Ülkemizde en son 6-8 Mayıs 2011’de düzenlenen Formula 1 yarışından önce açıklamalar yapan pilotlar en çok 8. virajda zorlanacaklarını belirtmişti. Yarıştan önce açıklamalarda bulunan pilotların yorumları şöyleydi.

  • Sebastian Vettel: ‘Hızlı ve yavaş her türden viraj var, sekizinci dönüş gibi. Harika bir viraj. Her sene bu virajı düzgün bir şekilde geçmeye çalışıyoruz. Hızlı ve birçok tepesi var, bu yüzden nereye gideceğini çok zor görüyorsun. Virajda dönüş yapıyorsun ve en iyisini umuyorsun.”
  • Mark Webber: “Birçok viraj var ve bu da pisti daha zorlu yapıyor. Sekizinci viraj çok çok uzun bir viraj. Birçok zirvesi var ve çok hızlı. Bu da lastiklere ve pilotun boynuna daha fazla yüklenilmesine sebep oluyor.”
  • Lewis Hamilton: “Tabii ki herkes fantastik bir viraj olan sekizinci virajdan bahsediyor ama ben aynı zamanda geç frene basarak girdiğiniz dokuzuncu ve on ikinci virajları çok seviyorum. Çünkü hala hızlı giderken viraja girebiliyorsunuz ve bu gerçekten çok büyük keyif veriyor. Pilotlar yarış boyunca özellikle hızlı ve tümsekli olan sekizinci virajda lastiklerini kollamak için çok çalışacaklar. Sekizinci viraj tüm takvimde lastikler için çok dikkat gerektiren virajlardan biri.”

Teknik Veriler

 

İstanbulPark pistinin teknik verileri ise şöyle.

Pist uzunluğu: 5 bin 338 metre

Pist genişliği: 14-21,5 metre

Çevre yolu uzunluğu: 5 bin 482 metre

İç yolların toplam uzunluğu: 2 bin 286 metre

İstanbulPark

 

Toplam viraj sayısı: 14 (6 sağ-8 sol)

Toplam düzlük sayısı: 4

En keskin viraj yarı çapı: 15 metre

En uzun düzlük: 720 metre

Başlangıç-bitiş düzlüğü uzunluğu: 655,5 metre

Pist düşey kurp sayısı: 16

Alt geçit sayısı: 2

Üst geçit sayısı: 3

Lastik bariyer sayısı: 124 bin

 

2. El Otomobil İlanları

 

 

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here