Modifiye Nedir ? Kolay Bir İşlem midir ?

0
1912

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Sadece ulaşım aracı demek pek doğru değil. Birçok kişinin işi, birçok kişinin hobisidir otomobiller. Otomobiller üzerinde yapılan değişiklikler modifiye olarak adlandırılır. Ülkemiz şartlarında modifiye anlamında yasaklı bazı uygulamalar vardır. Ancak her ne kadar trafik cezası riski de olsa modifiye severler bu uygulamalardan vazgeçmiyor. Ülkemizde çok basite alınsa da modifiye kolay bir iş değildir. Modifiye Nedir ? Kolay Bir İşlem midir? Hakkında detaylar yazımızın devamında.

Modifiye Nedir ? Ülkemizdeki Durumu Nedir?

Modifiyenin kelime anlamı, otomobilde yapılan değişikliktir. Ancak ülkemizde modifiye, aracı basarak yere yaklaştırmak ve yüksek ses çıkaran egzoz takmak olarak bilinir. Bunlar zor işlemler değildir. Bir aracı modifiye etmek için bunlar yeterli değil. Ayrıca otomobillerin egzozlarına yapılan işlem sonrası trafikte kullanmak bir suçtur. Yakalandığı takdirde ceza uygulanır. Araç ekiplerce bağlanır.

modifiye nedir

Modifiye Aşamaları Nelerdir ?

Özel bir araç yapmak isteyen kişiler genelde stock araçları tercih ederler her şeyi kendileri yapmak isterler. Aslında doğru olan da budur. Araç seçimi yapılır. Araç satın alınır.

İlk Aşama Göze Batan Kusurlar

Aracın karşısına geçip kusurlu noktaları belirlemek gerekir. Bunları not almak en doğru işlemdir.

Kusurlar Giderilir

Modifiye işlemine başlamadan önce araçta belirlemiş olduğunuz kusurları gidermeniz gerekir. Araçtaki kusurlar giderildikten sonra, araca yapmak istediğinizi belirlemeniz gerekir. Aracınızı daha performanslı olması için mi modifiye edeceksiniz. Yoksa görüntü açısından göze hitap etsin. Sağlıklı bir şekilde yol alabilsin şeklinde mi?

Motor Güçlendirmesi

Seçtiğiniz araca göre yapılacak birçok farklı motor güçlendirme yöntemi vardır. Motor güçlendirmesi her ne kadar önemli olsa da tüm modifikasyonları dengeli bir şekilde yapmak başarılı bir otomobil ortaya çıkarmanızı sağlar. Anlatmak istediğim nokta tüm parayı motora harcayarak korkunç güçler elde edilebilse de aracın süspansiyon sistemini geliştirmediğiniz zaman aracınız yere tutunamaz ve motor gücü bir şeye yaramaz.

modifiye nedir

Atmosferik Bir Araca Yapılabilecek Motor Modifikasyonları;

  • Dereceli egzantirik
  • karbüratörlü ise büyük kafa karbüratör
  • açık hava filtresi
  • egzoz
  • Turbolama işlemi

Turbo Beslemeli bir otomobile Yapılabilecek Motor Modifikasyonları;

  • Yazılım
  • Hybrid Turbo
  • Büyük enjektör
  • Egzoz
  • Emme manifoltunun genişletilmesi

Ayırılan bütçeye göre bu işlemleri yaptırabilirsiniz.

Süspansiyon Sistemi

modifiye nedir

Seri üretim otomobillerin süspansiyon sistemi genel anlamda konfora yönelik olarak tasarlanmıştır. Aracı spor bir ara dönüştürmek için araca gerekli spor yayları ve amortisörleri almak gerekir. Yapılan bu işlem yol tutuşunu arttıracaktır. Ayrıca araç daha alçak olacak görünüme de etkisi olan bu işlem modifiyeli araçlarda olmazsa olmazlardandır.

Şanzıman

modifiye nedir

Şanzıman motor gücünü tekerleklere aktarmayı sağlayan en önemli parçalardan biridir. Şanzıman için yapılabilecek modifikasyon vites oranlarını kısaltmaktır. Bu işlem de aracın hızlanma verilerini arttırır.

Fren Güçlendirmesi

Fren güçlendirmesi en önemli modifikasyonlardan birisidir. Disklerin büyütülmesi, hava kanallı disklere geçilmesi, araçta kampanalı sistem varsa disk dönüşümü yapılması ve tabi ki hidrolik el freni sizi modifiyeli araçlarda olmazsa olmazlardandır.

Jant Değişimi

Aracınız performans olarak yeterli düzeye geldi. Sıra görünümde; aracın görünümünü en çok etkileyen parçalardan biri de jantlardır. Jantları değiştirerek aracın daha sportif bir görünüme kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

Spoiler, Ön Arka Tampon Ekleri

Bu parçalar aracınızın daha sportif görünmesini sağlayacaktır. Ancak bu parçaları takmanın asıl amacı araçtaki aerodinamik verileri iyileştirerek daha iyi bir yol tutuşu elde etmektir. Spoiler sayesinde Down force oluşturarak çok daha iyi bir yol tutuşa sahip olabilirsiniz. Ancak bu parçaları aracınıza montajlamadan önce bir çizim programı üzerinde görmelisiniz. Ayrıca analiz programları kullanarak aracınıza katkısını da görebilirsiniz. Bir mühendisten destek alabilirsiniz.

İç Dizayn

Modifiyeli araçlarda olmazsa olmazlardan biri de spor koltuktur. Ayrıca aracın iç bölümüne de araç motorundan anlık verileri görebilmek için çeşitli göstergeler koyulabilir. Güzel bir ses sistemi ile de modifiye işlemini sonlandırabilirsiniz.

Modifiye Nedir ? Kolay Bir İşlem midir?

Modifiye kolay bir işlem değildir. Kuralına uygun bir şekilde modifiye yapmak için iyi bir bütçeniz ve zamanınız olması gerekir. Ülkemiz şartlarında ustalarla uğraşmak pek de kolay bir iş değildir. “Bunlara ne gerek var? Bir egzoz takarım, yayları kestirip aracı basarım, bir amfi bir de woofer taktım mı mis gibi modifiye” diyecekler olacaktır. Onlara da saygı duymak gerekir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here