Ferrari 296 GT3, Fiorano’da Test Ediliyor

0
2669

Ferrari, WEC ve özellikle Le Mans’da kullanacağı yeni GTE klasmanı yarışçısını 296 GTB üzerine kuruyor. Başarılı 488 GTE EVO’nun varisi olacak otomobili ilk kez 296 GT3 adıyla Fiorano’da görmüş olduk.

488 GTE EVO’nun başarılı geçen yıllarının ardından 2023 için yeni bir yarış aracı tasarlanıyor. 296 GT3 ilk kez Ferrari’nin Maranello fabrikasındaki test pisti Fiorano’da görüntülendi.

Ferrari 296 GT3 Ön Çapraz Detay

Yeni otomobil, Fransız motorsporları şirketi Oreca ile birlikte geliştiriliyor. Ferrari, 2011’den beri Michelotto ile çalışıyordu. 488 için bu çalışma devam edecek.

Test kamuflaj livery kullanılarak yapılmış olsa da hala yol otomobilinden ayıran detayları seçebiliriz.

  • Ön tampona baktığımız zaman orta kısımda içeriye girinti yapan bir yapı görüyoruz. Kenarlarda ise küçük aerodinamik kanatçıklar bulunuyor.
  • Kaputun ucunda muhtemelen uzun yarışların karanlık kısımları için ek farlar bulunuyor. Siyah bant ile kapatılmış.
  • Ön çamurlukların üzerinde agresif havalandırma panjurları bulunuyor.
  • Ortadan bağlantılı yan aynalar, yol otomobilinden farklı.
  • Arka tekerleklerin hemen önünde NACA tipi hava girişleri bulunuyor.
  • Küçük, adaptif, gizli arka kanadın yerini devasa bir sabit arka kanat almış.
  • Yol otomobilinin aksine egzoz çıkışları dışarıya uzanıyor ve altında agresif bir difüzör bulunuyor.
  • Motor, yol otomobilinin aksine görünmüyor. Üzeri şeffaf olmayan bir panjur ile kapatılmış.
  • İz genişliği artırılmış ve arka çamurluklar büyütülmüş görünüyor.
Ferrari 296 GT3 Arka/Yan Detay

Motorsporları denilince, spor otomobil denilince akla gelen ilk isim her zaman Ferrari olmuştur. Kurulduğundan beri bir çok yarış serisinde başarılar elde eden takım, Le Mans’da yer almayı sürdürüyor.

Ferrari’nin Yeni GT Klasmanı Yarışçısı İçin Seçenekleri Neydi?

2019 Le Mans 24h, GTE PRO Klasmanı Kazananı #51 Ferrari 488 GTE (AF Corse)

WEC, GT, DTM gibi serilerde verdiği başarılı mücadelelerden sonra 488 GTE EVO, yıl sonunda emekli oluyor. Ferrari’nin GT kategorisi serilerde mücadele edeceği yeni otomobili geliştirmek için iki seçeneği vardı;

Ferrari F8 Tributo

İlk seçenek olan ve 2019’da tanıtımı yapılan F8 Tributo’nun 430, 458, 488 şeklinde gelen segmentin son basamağı olduğunu biliyoruz. 3 litre hacmindeki 90 derece V8’i direkt olarak 488 Pista’dan alınmış ve 720hp güç çıkışına sahip.

Ferrari 296 GTB

İkinci seçenek ise geçtiğimiz yıl tanıtımı yapılan ve tasarımı Ferrari’nin son Le Mans galibi 250LM’den esinlenilmiş 296 GTB. Bu otomobilde ise bizi hibrit bir ünite karşılıyor. 120 derecelik V6 motoru 663hp güç üretiyor. Elektrikli ünitesi ise 3 elektrik motoru ile 167hp güç üretiyor ancak bunun bir önemi yok. Neden?

488 GTE EVO’nun varisi olacak otomobil başta WEC serisinin (World Endurance Championship – Dünya Dayanıklılık Şampiyonası) Le Mans 24h yarışı olmak üzere GT klasmanı içeren serilerde yarışacak. Bu klasmanın regülasyonlarına göre hibrit otomobillerin yarışması yasak. Bu sebepten 296 GT3’ün üretilmesi durumunda elektrik ünitesinden arındırılacaktı.

Doğru Seçim Hangisi?

Bu kısım benim yorumum olacak. İki aracı karşılaştırdım.

  1. F8, 488 GTB’den beri kullanılan F154 serisi güç ünitesine sahip. Bu güç ünitesi 488 GTE EVO üzerinde yıllardır geliştirilmiş bir ünite ve geliştirme sürecinde maksimum performansına ulaşmış durumda. İşin özü evrim değil devrim bir ünite ve gelişmeye açık değil.
  2. F8’de bulunan ünite fazladan iki silindire sahip olması (V8’e karşı V6) avantajlı ancak iş silindir sayısında bitmiyor. F8’in V8’i 90 derece, 296’nın V6’sı ise 120 derecelik bir açıya sahip. Yani 296’nın güç ünitesi daha düşük bir ağırlık merkezine sahip. Bu sebepten buradan bir avantaj kazanıyor. Ayrıca motorun açısının daha fazla olması, kuvvetlerin daha dengeli olması sebebiyle titreşimi azaltıyor. Titreşimin azalması hem motorun dayanıklılığını arttırıyor (Bir dayanıklılık yarışında en önemli detay) hem de stabilizasyon (Titreşim azaltılması) için daha az materyal gerektirmesi sebebiyle ağırlık tasarrufu sağlıyor.
    Bu kısmı daha iyi anlamak için aşağıdaki “İçten Yanmalı Motor Tipleri” yazısında Boxer ve V tipi motorlara bakmanızı öneririm.İçten Yanmalı Motor Tipleri
  3. 296’nın V6 motoru iki silindir daha az olması sebebiyle potansiyel olarak daha az bir ağırlığa sahip.
  4. Ferrari, V6 motor teknolojisini 8 senedir Formula 1’de geliştiriyor. Ünitenin silindir sayısı ve tipinin aynı olması, bu konuda avantaj sağlıyor.

Bu sebeplerden 296 GT3 daha iyi bir seçenek olarak görünüyor ve Ferrari de tercihini bu şekilde yaptı.

488 GTE EVO

2021 Le Mans 24h, GTE PRO Klasmanı Kazananı #51 Ferrari 488 GTE (AF Corse)

2015’te tanıştığımız, 488 GTB üzerine geliştirilen otomobil, 2016 Daytona 24 saat ile yarışmaya başladı. İlk yarışını tamamlamayı başardı ve 24 saatin sonunda liderden +15 tur farkla 4. sırada damalı bayrağı gördü. 6 yıl boyunca WEC, IMSA, DTM gibi serilerde bir çok başarı elde etti. 45 yarış, 24 pol pozisyonu ve 5 şampiyonluk kazanmayı başardı. 4.0 litre hacmindeki motoru 600hp güç üretiyor. Regülasyonlar gereği ağırlığı minimum 1245kg olarak belirlenmiş.

Son Olarak

Asıl beklediğimiz otomobil olan Le Mans Hypercar sınıfında yarışacak LMH yarış otomobilinin ise Haziran ayında test edilmesi bekleniyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here