Porsche GT3 nasıl markanın kalbi oldu ve bu kadar ünlü hale geldi? Bu yazımızda merak edilen bu soruyu detaylıca inceleyelim ve GT3’ün hikayesini anlatalım. 1999’da devrim niteliğindeki 996 nesli 911 hala yeniydi. Porsche’nin GT3 sınıfında yarışabilmesi için bir homologasyon modeline ihtiyacı vardı. Böylece tipik Alman hassasiyetiyle yol otomobili 911 GT3 olarak adlandırıldı.

GT3 sonunda bir safların sürüş makinesi olarak efsanevi hale geldi. Ancak Porsche ilk seferinde ne yapacağını tam olarak bilmiyordu. Andreas Preuninger, “İlk 911 GT3, şirketin belirli bölümlerinden bazı şüphelerle karşılandı” diyor. Preuninger, GT otomobillerinin yöneticisi olarak Porsche çevrelerinde iyi bilinir. Ayrıca Preuninger, Boxster Spyder, Cayman GT4 ve 911 GT3 veya GT2’den sorumludur. Bir mühendis ve eski Porsche sürücü kursu eğitmeni olarak, otomobil üreticisine ilk 911 GT3’ün geliştirilmesinin sonuna doğru katıldı. O zamandan beri her GT3’ün üzerinde parmak izleri var.

Porsche GT3 Nasıl Markanın Kalbi Oldu?
Estetik açıdan tartışmalı, ön bagaj kapağını delen çift havalandırma, soğutma ve yere basma kuvvetine yardımcı oluyor

İlk Porsche GT3

Bu ilk GT3, modern standartlara göre oldukça uysal bir görünüme sahiptir. Araçta bulunan düz altılı motor sadece 355 beygir gücü üretiyordu. Ancak arabada bulunan belirli sistemler vardı. Ve bunlar sert süspansiyon, soyulmuş bir iç mekan ve tuhaf bir arka spoylerden oluşuyor. Modeldeki doğal emişli bir motor, kökleri Porsche’nin hava soğutmalı geçmişinde bulunan Le Mans ödüllü 911 GT1’den türetilen su soğutmalı bir “Mezger” birimi kullandı. Preuninger bu ilk Porsche GT3 için “Başlangıçta plan birkaç yüz araba satmaktı” diyor. Ardından “1700’ün üzerinde bir araç satışı gerçekleştirdik.” sözlerini ekledi. Walter Röhrl bu araçlardan bir tanesini Nürburgring’e götürdü ve sekiz dakikanın altında bir tur attı. Ayrıca bu, bugünün “rekor zamanı takıntısını” ilk kez başlatan bir üretim otomobiliydi.

Bu başarı, geleceğin GT3’lerinin yolunu açarak, modeli Porsche meraklılarının tercih sebebi olarak sağlamlaştırdı. Preuninger, “GT3’ün en temel görevi, etkileyici bir pist performansı sunmaktır. Diğer bir şekilde belki de daha da önemlisi, sürücüleri herhangi bir yolda heyecanlandırmak ve onları ilgi çekici, karakterli ve benzersiz bir deneyim ile ödüllendirmektir” diyor.

Porsche GT3 Nasıl Markanın Kalbi Oldu?
Önceki GT3 RS’lerin ön çamurluklarının üzerinde özel havalandırma delikleri vardı. 992 modeli ön tasarımı tanınacak.

Ayrıca Preuninger, “Buradaki asıl zorluk, spor otomobil sahibi olma taleplerinin son 20 yılda daha fazla artmasıdır” diyor. Ve “Müşteriler hala keskin, çekici bir arabaya binmek istiyor. Ama aynı zamanda da uzun bir yolculuğa çıkabilmek için yüksek performanslı ve son derece rahat ve konforlu bir araba.” sözlerini ekledi.

2016 Model GT3

Preuninger, 2016 GT3’ün çerçevesinden yapılmış sade bir koleksiyoncu sürümü olan 911 R’nin geliştirilmesinden bir örnek sunuyor. GT model hattı ekibi, birkaç kilo tasarruf etmek için GT3’ün arka aks yönlendirmesini bırakıp bırakmamayı tartıştı. Ancak bunu silmek, otomobilin imzası niteliğindeki keskinliği ve çevikliğinin bir kısmını sildi. Teknoloji çileciliği gölgede bıraktı. Preuninger, “Aynı şey iç mekanda halı olmaması için de geçerli” diye ekliyor. “Elbette, biraz daha hafif ama kulağa teneke gibi geliyor ve yağmurlu günlerde ayak boşluğuna kayıyorsunuz. Bazen, ilke gerçekliğin testine dayanmaz. Düşük ağırlık önemlidir, ancak ne pahasına olursa olsun değil.” dedi.

Yeni Nesil Porsche GT3

2013 yılında Porsche, 991 nesil GT3’ü tanıttı. Porsche GT3, 9000 rpm’ye ulaşan 3.8 litrelik doğal emişli bir motora sahipti. Ayrıca modelde çift ​​kavramalı otomatik bir şanzıman bulunuyor. Preuninger, “Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar, aynı otomobille farklı alıcılara ve pist odaklı sürücülere kolayca hitap edebiliyorduk” diyor. Ardından, “Ancak müşterinin her arabayı daha yüksek hızlı sürmek istemesi talebi gittikçe arttı. Bunu karşılamak için PDK gibi teknolojileri de araca daha fazla dahil ettik. Ancak bu seferde bazı alıcı grupları bunu tercih etmedi.” sözlerini ekledi. Yeni nesil  Porsche GT3 yenilendiğinde, vites değiştirme ücretsiz bir seçenek olarak geri döndü.

Porsche GT3 Nasıl Markanın Kalbi Oldu?
Yeni GT3

Her iki şanzımanla da GT3, dijital geliştirme yerine insan katılımına öncelik verdi. Bu sebeple GT3 nadir bulunan bir modern performans otomobili olan sürüş etkileşimi için bir kale olmaya devam ediyor. Preuninger’in ekibinin devam etmesi ve daha fazla geliştirme yapması için dar bir hedef aralığı mevcut. Preuninger, “Benim için analog bir araba, tek bir sayı veya ilkeden çok karakterle ifade edilir. Yani arabanın sürüş anında nasıl hissettirdiğiyle ilgili bir durum. Bu analog arabalar saf ve daha tatmin edici bir sürüş stili sunar.

İkinci El Porsche İlanları

2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here