Türkiye’de Efsaneleşmiş Araçlar-1

0
2283

Otomobiller birçok kişinin günlük hayatta kullandığı ulaşım araçlarıdır. Dünya için otomobillerin genel tanımı budur. Ancak ülkemizde otomobiller daha farklı bir konumdadır. Sadece bir araç değil, bir hobidir aslında. Araç sahipleri boş zamanlarını araçlarıyla uğraşarak geçirmektedir. Her araç, sahibine göre güzeldir. Ancak bazı araçlar vardır. Efsaneleşmiş araçlar. Her zaman değer kazanan, olur olmadık masraf çıkarmayan, tasarım açısından da herkese hitap eden Türkiye’de efsaneleşmiş araçlar, yazımızın devamında.

Türkiye’de Efsaneleşmiş Araçlar-1

Türkiye’de efsaneleşmiş araçlar serimizde; ülkemizde çok sevilen hiçbir zaman değer kaybetmeyecek araçları sizler için derledik.

1Efsane Kasa Corolla AE101

1992-1997 yılları arasında üretilen Toyota Corolla, efsane kasa Corolla olarak bilinmektedir. Efsane kasa, Corolla’nın 7. neslidir. Ülkemizde oldukça fazla sevilen bu araçlar, satılığa çıkarıldığında kısa bir süre sonra satılabilmektedir. Bu özelliği sebebiyle tasarımını beğenmeyenler tarafından da tercih edilmektedir. Ülkemizde 1.3 ve 1.6 litrelik motor seçenekleriyle bulunmaktadır. Ayrıca bu motor seçeneklerinin karbüratörlü ve enjeksiyonlu versiyonları bulunmaktadır. Aracın en sevilen motor tipi 1.6 enjeksiyonlu versiyondur. 4AFE motor ile birlikte 114 hp güç üretmektedir. Bu motor gücü ile birlikte 0-100 hızlanması sadece 9.5 saniyedir. Eski model bir araçta bu performans oldukça iyidir. Aracın maksimum hızı ise 195 km/h olarak belirtilmiştir. Günümüz araçlarında bile 10 saniyenin altı performanslı sayılmaktadır. Yakıt tüketim değerleri ise ortalama 7.3 lt/100km’dir. Genelde lpg ile kullanılan bu araçlarda herhangi bir uyumluluk sorunu bulunmamaktadır. Hatta lpg ile oldukça ekonomik bir araçtır. Eski model olması kaynaklı birçok kişi yedek parça bulabilir miyim? Sorusuna takılıyor. Yedek parça konusunda herhangi bir problem olmayacaktır. Efsane kasa Corolla yedek parçaları hala daha üretilmektedir. Aracın tork konvertörlü tam otomatik şanzımanlı versiyonları da bulunmaktadır. 4 ileri vitese sahip olan bu modeller de oldukça sorunsuz bir şanzımana sahiptir.

26. Nesil Honda Civic

1995-2001 yılları arasında satışa sunulan Civic, ülkemizde efsaneleşmiş araçlardan biridir. Öyle ki Honda Civic’in yeni modellerinden bile daha fazla ilgi çekmektedir. Son yıllarda bilinçsiz sürücülerin eline geçtiği için birçoğu hırpalanmıştır. Ülkemizde 1.4 ve 1.6 motor seçenekleri ile bulunan bu aracın 1.6 vti versiyonu atmosferik motoruyla 160 hp güç üretebilmektedir. Günümüz otomobillerinde bu hacimde bir atmosferik motordan bu kadar güç elde etmek oldukça zordur. Ancak aracın en sevilen motor seçeneği 1.6 i Vtec 125 hp versiyondur. Geneli lpg ile kullanılan bu araçların lpg ile herhangi bir sıkıntısı yoktur. Otomatik şanzımanlı versiyonları da bulunan bu aracın piyasası oldukça canlıdır. Yedek parça olarak da herhangi bir sıkıntı yoktur.

3Renault 19

1990-2002 yılları arasında bulunan Renault 19, ülkemizde çok fazla sevilen, düşük bütçe ile alınabilecek otomobillerden biridir. Piyasası oldukça hızlı olan bu araç biraz düzgünse en fazla 2 gün ilanda durur. Çok fazla motor seçeneği olmasına rağmen en fazla talep gören versiyonu 1.6 enjeksiyonlu motora sahip klima donanımına sahip olanlardır. Yıpranmamış ve bakımları zamanında yapılmış bir Renault 19, sahibini hiçbir zaman üzmez. LPG ile oldukça güzel çalışan bu araçların karbüratörlü motorları, benzini sevmez şeklinde bir söylenti bile vardır. Bu söylenti ise, devamlı lpg’de çalışan araçların karbüratörlerinin arızalanması ve benzini taşırması kaynaklıdır. Ayrıca lpg’de araç daha az hava alsın diye hava filtresinin ucuna bant takılıdır. Benzinde bu hava yetersiz kalır. Bu sebeple lpg ile daha iyi çalışabilmektedir. Tabi ki hiç lpg takılmamış veya düzenli olarak benzinde kullanılan bir araç ile lpg ile çalışan araç arasında dağlar kadar fark vardır. Sonuç olarak Renault 19 Orta-alt fiyat segmentinde bulunan başarılı bir araçtır. Piyasası hiç ölmeyecek efsane araçlardan biridir.

2.El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here