Ağır hasar kayıtlı araçlar, ikinci el araç piyasasında özel bir yer tutar. Peki, ağır hasar kayıtlı araç alınır mı? Bu sorunun cevabı; alıcının beklentilerine, bütçesine ve risk algısına bağlı olarak değişir. Bu blog yazısında, ağır hasar kayıtlı araçların dezavantajlarını, sigorta ve kasko durumlarını, nasıl anlaşılacağını, değer kaybı ve satış sürecini detaylı bir şekilde ele alacağız.

Ağır Hasarlı Araç Ne Demek?

ağır hasarlı araç

Ağır hasarlı araç, bir aracın ciddi düzeyde zarar görmüş ve kazaya uğramış olduğunu ifade eder. Bir aracın ağır hasarlı olarak sayılabilmesi için araç üzerinde oluşan hasarın ne kadar ciddi olduğuna, hasarın aracın temel yapısal bileşenlerine veya güvenlik sistemlerine ne derece zararı olduğuna ve onarım maliyetine bakılmalıdır. Ağır hasarlı araçlar, kaza esnasında gövde, şasi, motor veya diğer temel bölgelerinden ciddi hasar alabilir. Söz konusu hasarlar da aracın güvenlik sistemlerini etkileyebilir ve onarımı zor hale getirebilir.

Bu gibi durumlarda birçoğumuzun aklında ”hangi durumlarda araçlar ağır hasarlı olur, hasarlı araçları kimler alıyor?” soruları sıklıkla yer edinir. Konu ile ilgili öncelikle, trafikten men edilmediği sürece ağır hasarlı araçların satışını ve alımını engelleyecek bir yasal düzenleme ve kural olmadığını söyleyebiliriz. Tüm bunlarla beraber her ülkede veya bölgede farklı yasal durumlar ve sigorta kuralları olduğundan dolayı ağır hasarlı araçların tanımı veya sınıflandırması değişebilir. Sigorta şirketleri ise ağır hasarlı araçların tamirinde, maliyetin aracın değerinden daha yüksek olabileceğini düşünebilir ve araç hasarını onarmak yerine sigorta kapsamında tazminat ödeyerek hurdaya çıkarmayı da tercih edebilir.

Ağır Hasarlı Araç Nasıl Anlaşılır?

Ağır hasarlı bir araçta kaybın tam olarak nasıl anlaşılacağı; hasarın ciddiyetine, onarım geçmişine ve yerel yasal düzenlemelere bağlı olarak farklılık gösterir. Hasarlı araçlar nasıl anlaşılır sorusunun en doğru cevabı için profesyonel bir ekspertiz hizmeti almanız gerekir. Uzman gözünden detaylı hizmet almak için arabam.com Oto Ekspertiz hizmetinden faydalanabilirsiniz. Böylelikle, ortalama 40 dakika süren detaylı oto ekspertiz hizmeti ile aracınızın hasar durumu ve sağlığı hakkında en doğru bilgilere erişebilirsiniz.

arabam.com Oto Ekspertiz Paketleri Burada!

Ağır Hasarlı Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ağır hasar kayıtlı araçlarda, ağır hasarlı araç sorgulama yapmak için Tramer sorgusu yaptırabilirsiniz. Tramer, Türkiye’de motorlu araçların kaza, hasar ve sigorta geçmişlerinin kaydedildiği, sigorta şirketleri tarafından işletilen bir bilgi merkezidir. Özellikle ikinci el araç almak isteyenler için faydalı olan bu sistemde trafik sigortası yaptırmış olan araçların kaza ve hasar kayıtlarını, sigorta işlemlerini ve poliçe bilgilerini öğrenebilirsiniz.

ağır hasarlı araç

Ağır Hasarlı Araca Kasko Yapılır mı?

Birçok sigorta şirketi, ağır hasar kaydı bulunan araçlar için kasko sigortası yapmaktan kaçınır. Ancak bazı şirketler ek bir ücret karşılığında bu tür araçlara kasko yapabilirler. Bu tamamen sigorta şirketinin insiyatifine bağlıdır ve aracın mevcut durumu detaylı bir incelemeye tabi tutulur.

Ağır Hasarlı Araçlarda Değer Kaybı

Hasarlı araçlar değer kaybına uğrar. Çünkü aracın tamir edilmesi maliyetlidir ve araç üzerinde geri dönüşü olmayan hasarlar yaşanmış olabilir. Araç değer kaybı, araçtaki hasarın niteliğine ve ciddiyetine, aracın yaşına, kilometre durumuna ve güncel pazar değerine göre belirlenir. Aracın boyanması, hasarlı parçaların onarımı veya değiştirilmesi yüksek maliyetlerdir. Hasar onarımı işlemleri gibi maliyetler, araç üzerinde değer kaybına sebep olur. Bu nedenle hasarlı araçlar onarıldıktan sonra dahi aynı model ve kilometre durumundaki bir hasarsız araca kıyasla genellikle ikinci el araç pazarında daha düşük bir değere sahip olur. Değer kaybı, aracın sigorta şirketi tarafından sunulan poliçeye ve yerel yasalara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hasarlı bir aracın değer kaybı konusunda daha fazla bilgi almak için sigorta şirketinizle iletişime geçmeniz en doğrusu olacaktır.

Ağır Hasarlı Araç Dezavantajları

Ağır hasarlı araçların en büyük dezavantajı, güvenlik ve dayanıklılık konusunda soru işaretleri taşımalarıdır. Büyük bir kaza geçirmiş bir aracın, orijinal güvenlik standartlarına geri döndürülmesi zor olabilir. Ayrıca bu tür araçlar daha yüksek bakım ve onarım maliyetleriyle karşı karşıya kalabilir.

Ağır Hasarlı Araçlara Kredi Çıkar mı?

ağır hasarlı araç

Ağır hasar kayıtlı araçlara kredi çıkar mı sorusunun cevabı, aracın hasar durumuna göre değişir. Buna etken olarak kredi veren kuruluşların bu konudaki politikaları da göz önünde bulundurmak gerekir. Kredi verenler, aracın değerini belirlemek için genellikle bir değerlendirme sürecine tabi tutarlar. Değerlendirmeler sonucunda ağır hasarlı bir araç, bu süreçten olumsuz etkilenebilir. Bu durum kredi verenlerin araca daha düşük bir değer biçmesine neden olabilir. Her kredi veren firmanın, kredi verme politikaları farklılık gösterir. Bazı kredi verenler, ağır hasarlı araçlara kredi vermeyi reddedebilir. Bazıları belirli bir hasar eşiği veya onarım gereksinimiyle sınırlı kredi verme yoluna gidebilir.

Ağır Hasarlı Araç Sigortası Ne Kadar?

Ağır hasarlı bir aracın sigorta maliyeti, aracın durumuna ve sigorta şirketinin politikalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genellikle bu tür araçlar için sigorta primleri, hasarsız araçlara göre daha yüksek olabilir çünkü sigorta şirketleri bu araçları daha riskli olarak değerlendirir.

Ağır Hasarlı Araç Muayeneden Geçer mi?

Ağır hasarlı bir aracın sorunları profesyonel ekipler tarafından onarıldıysa ve tüm güvenlik  unsurları çevresel standartlara uygun hale getirildiyse muayeneden geçebilir. Muayene, aracın trafikte güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için gerekli minimum standartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. Bu nedenle onarımın kalitesi ve aracın mevcut durumu, muayeneden geçip geçemeyeceğinde belirleyici faktörlerdir.

Ağır Hasarlı Araç Nasıl Satılır?

Ağır hasar kayıtlı bir aracı satarken satıcının potansiyel alıcıları, aracın durumu konusunda tam olarak bilgilendirilmelidir. Bu tür araçlar genellikle daha düşük fiyatlara satılır ve genelde belirli alıcılar tarafından tercih edilir. Araç satış ilanında aracın hasar durumunun açıkça belirtilmesi, satış sürecinin şeffaf ve adil olmasını sağlar. Ağır hasarlı araçlarınızı arabam.com üzerinden ilan vererek alıcılarla buluşturabilirsiniz.

2. El Hasarlı Araç İlanlarını İnceleyin!

14 YORUMLAR

  1. Merhabalar uzun süre binmek için 2013 astra H otomatik 1.6 48000 km arkadan hasarlı aldım 44bine onarım lpg lastik bütün bakımlarını yaptırdım tek değişeni sol arka çamurluk sağ yanını boyattım servis bakımlı kayılı etrafımda çok insan neden aldın nasıl satacan vs bisürü can sıkıcı laf söylüyor sizce hata mı ettim 40 bine satıyorum desem satılmaz mı teşekkürler.

  2. Abicim bence çok iyi yapmışsın. Kaça mal olduğu da önemli tabi. Sorun çıkarmıyorsa temel güvenlik dışındaki özelliklere takılmamak gerek.

    • Sigorta şirketi ya da kasko aracı perte ayırıyor neden ? Tamiri daha fazla zarar ettirdiği için.
      Kaza yapan aracın toplanması için kasko değişecek parçaları alt alta sıralıyor, baktı ki tamiri satışından daha pahalıya geliyor araca pert kaydı düşüyor ve bu aracı ihale ile satışa çıkarıyor. Tabi bu arada aracın perte ayrılması için kaskonun yaptığı expertiz doğrultusunda listelediği tüm parçalar değişiyormuş gibi tramere işliyor.
      Bu aracı ihaleden bir tamirci alıyor ve değişmesi gereken parçaları değiştirmiyor, macun boya ile geçiştiriyor ve daha ucuza mal ediyor. İşte durum bundan ibaret.
      Sizin aracınızda parça değişmemiş çünkü macun ve boya ile tamir edilmiş fakat sistem o parçayı değişmiş olarak görüyor çünkü sigorta şirketi parçayı değişen olarak listeledi…

  3. 2012 model ww comfortline dsg 1.4 ağır hasar kayıtlı araç aldım. Elimdeki paraya yüksek model ve şık görünüşlü araç vede ihtiyacıma cevap veren bir otomobil bu. Airbag açmamış şasi ve direkler çok iyi durumda önden darbe aldığı için 1 değişen motor kaputu oda servis de orjinal değişin 5 parça boya mevcut. Konsdisyon iyi iç döşemeler iyi araç gayet iyi. Fakat endişem şu satmak istediğimde aldığım fiyatlara satabilirmiyim zarar edermiyim ? Sizler ne diyorsunuz ve ne kadar bşr zaman da alıcı bulabilirim ?

  4. Merhabalar ben Mercedes marka araç bakıyorum bazı araçlarda tramer 15-20 binleri bulabiliyor. Etrafındakilerden bazıları bu araçların yedek parçalarının ve işçiliğinin pahalı olduğu için yüksek olabildiğini söylerken, bazıları ise kesinlikle bu kadar trameri olan araçlara bulamamam gerektiğini söylüyor. Expertiz ve servis kontrollü olarak bu tür araçlar alınabilir mi teşekkür

  5. Daha çok bu arabaları alıp bir kaç el değiştiriyorlar. Sen alırken sorgulasan da göremiyorsun. Hasar kaydı sende patlıyor. Çok arkadaşımın başına geldi bu aldılar kasko yaptırdılar. Sonraki sene kasko yaptırmak isteyince ağır hasar çıktı ve ya kasko yapılamadı ya da çok yüksek fiyat istendi. Ağır hasar kayıtlı araç alanlar arasında yüksek olanda dolandırıcılık niyeti var.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here