Renault 19 | Vazgeçilmez Aile Arabası

0
3651
Renault 19

Otomobiller birçok kişinin günlük olarak kullandığı ulaşım araçlarıdır. Son zamanlarda pandeminin de etkisiyle otomobil fiyatları neredeyse iki katına çıkmıştır. Bu sebeple bir çok kişi daha eski model araçlara yönelmiştir. Eski model araçlara baktığımızda neredeyse en çok tercih edilen aracın Renault 19 olduğunu söylersek yalan söylemiş olmayız. Öyle ki bu araçlar o kadar seviliyor ki ilana koyulduğunda kısa bir sürede satılabiliyor. Bu yazımızda Renault 19 serisinden bahsedeceğiz.

Renault 19

Ülkemizde Renault 19

Renault 19, Avrupa’da 1988 yılında Safrane, R21 gibi amiral gemilerinin alt sınıfı olan küçük aile otomobili olarak üretilmeye başlanmıştır. Ülkemizde geçen serüveni ise 1993 yılında Oyak-Renault  R19 üretme kararı alır. Daha önceki yıllarda çok az olan R19 ithalatı sonlandırılır. Yedek parçaları dahi piyasa tarafından üretilmiştir. 1994 yılında Renault- Oyak tarafından üretilen R19; RL 1.4, RN1.4, 1.6, RNA 1.6, RT 1.8 olarak 5 farklı benzinli motor seçeneği ve 1.9 litrelik dizel motor seçeneği ile üretilmiştir. Ayrıca 1997 yılında Beymen ile yapılan işbirliği ile Beymen Clup serisi de bulunmaktadır. Aynı yıl içerisinde 1.8 litrelik motor seçeneği kaldırılarak RT 1.4 ve RTE 1.6 modelleri geliştirildi. 2001 yılına kadar gerçekleşen üretim sonrasında yerini megane’a bıraksa da günümüz şartlarında dahi birçok kişinin severek kullandığı küçük aile aracıdır.

Renault 19

Kasa Seçenekleri

Bu araçlar genel olarak sedan ve hatchback olarak bilinse de cabrio versiyonları da bulunmaktadır. 1.8 litrelik motora sahip olan cabrio modeli, ülkemizde alınabilecek en uygun fiyatlı cabrio’lardan biridir. Cabrio sayısı oldukça azdır. Sedan ve hatchback olarak karşılaştırma yapmak pek de doğru değil. 2 kasa tipi de oldukça seviliyor.

Motor Seçenekleri

Renault 19 modelinde en çok sevilen ve tutulan motor seçeneği 1.6’dır. 4 nokta enjeksiyonlu modelleri karbüratörlülere göre daha çok sevilmektedir. Aynı zamanda enjeksiyonlu olan bu motor, daha sonra gelen Megane, clio, dacia, gibi araçlarda da kullanılmıştır. Diğer motor seçenekleri 1.4 ve 1.6 litrelik motorlar renault 9 serisinde kullanılan motorların birebir aynısıdır. 1.4 tek nokta enjeksiyonlu motor ise energy motor olarak bilinir. Bu motor seçeneği broadway’in son serisinde ve Clio’nun ilk serisinde de kullanılmıştır. 1.9 dizeller, ilk zamanlar çok fazla sevilse de günümüz şartlarında pek de tercih edilen motor seçenekleri arasında değildir. 1.8 benzinli ise; yedek parça fiyatının pahalı olması sebebiyle az tercih edilen motor seçenekleri arasındadır.

Renault 19 İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here