2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor. Porsche‘nin yeni canavar SUV’u Nürburgring’i havaya uçurdu, ancak gerçek dünyada olduğu kadar hızlı ve eğlenceli.

2022 Porsche Cayenne Turbo GT’nin manşetlere çıkmasının nedeni Almanya’nın ünlü Nürburgring Nordschleife’si etrafında en hızlı SUV olma unvanını kazanmak. Ancak aslında süper SUV’nin direksiyonunun arkasında durduktan sonra ‘Ring’i unutuyorsunuz. Nereye sürdüğünüz önemli değil: Cayenne Turbo GT bulabileceğiniz her türlü kaldırımı fethediyor.

Cayenne Turbo Coupe’yi temel alan yeni Turbo GT, güçlü bir V-8 motoru, hızlı vites değiştirme şanzımanına sahip. Ayrıca Porsche’nin şimdiye kadarki en hızlı üretimi Cayenne yapan bir dizi geliştirme içeriyor. Rakamlara bakmanız yeterli: 0-96.5 km/saat hıza 3,1 saniyede, 400 metre koşuları 11,6 saniyede tamamlıyor. 300 km azami hız ve 7 dakika 38,9 saniyelik bir Nürburgring tur süresine sahip. İkincisi, Audi’nin RS Q8’i tarafından tutulan önceki ‘SUV’ler için Ring rekorunu 3,33 saniye ile geride bıraktı. Ancak göz kamaştırıcı rakamlar hikayenin sadece bir yüzü. Keyfini çıkarmak için canavar bir yarış pistine ihtiyacınız yok. Çünkü 2022 Porsche Cayenne Turbo GT, ilham verici performansı size adrenalin enjekte ediyor.2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor

2022 Porsche Cayenne Turbo GT Performansı

2022 Porsche Cayenne GT’nin 4.0 litrelik çift turbo V-8’i, 631 beygir gücü ve 850 Nm tork ile merkezde yer alıyor. Bu rakamlar Cayenne Turbo S E-Hybrid’inkiyle eşleşmese de Turbo GT, Porsche’nin en performans odaklı SUV’sidir. Bu durumda, Porsche’nin çok övülen GT ekibi, otomobilin geliştirilmesine yardımcı olmadı. Ancak Turbo GT, amacını aynı şekilde kanıtlıyor.

2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor

Porsche, güçlü motorun yanı sıra, SUV’yi daha da bir spor otomobil gibi sürmesini sağlamak için çeşitli geliştirmeler yaptı. Havalı süspansiyon, Cayenne Turbo’ya kıyasla yüzde 15 daha sert. Sistem ekstra gücü idare edecek şekilde ayarlanmış. Servo direksiyon kurulumu ve arka aks yönlendirmesi de yeniden ayarlandı. Porsche mühendisleri, genel olarak gövdenin yuvarlanmasını azaltabildiklerini ve otomobilin virajlardaki hassasiyetini artırdıklarını söyledi. Cayenne Turbo GT’nin 56 cm Pirelli P Zero Corsa lastikleri, Turbo GT için geliştirildi. Ayrıca sarı kaliperleriyle ayırt edilen karbon seramik frenleri, önde 44 cm ve arkada 41 cm gibi devasa bir boyuta sahip. Cayenne Turbo GT ayrıca Cayenne Turbo Coupe’den 1.78 cm daha düşük. Dört tekerlekten çekiş sistemi, modelin ultra yüksek performansını desteklemek için su soğutmalı transfer kutusu içerir.

2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor

Porsche, neyse ki, ağırlığı azaltmaya da odaklandı. Titanyum spor egzozu ve SUV’nin tekerlekleri yükü biraz azalttı. Turbo GT’ye özel diğer parçalar arasında karbon fiber tavan ve daha geniş hava girişlerine sahip benzersiz bir ön kaplama mevcut. Ayrıca orta egzoz borusu ve harika görünümlü karbon fiber sabit arka spoyler yer alıyor.

Cayenne Turbo GT Sürüşü Nasıl?

2022 Porsche Cayenne Turbo GT’nin güç rakamları dikkatleri toplar. Ayrıca yol tutuşu ve direksiyon hakimiyeti de oldukça etkileyici. Cayenne Turbo GT her virajda kendini dengesini korudu. Dengeli duruşunu korurken virajlı yollarda güzelce dönebilir. Daha da etkileyici olan, direksiyon başında hissettiğiniz güven derecesidir. GT her şeyi o kadar iyi yapıyor ki, sizi bir sonraki viraj için daha çok denemeye, daha sonra fren yapmaya ve çıkışlara daha fazla ivme kazandırmaya teşvik ediyor.

2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor

Bir spor arabada olduğu gibi, GT’nin süspansiyonu kalibre edilmiştir. Böylece hemen hemen her tümseği veya tekerlek izini hissedersiniz. Lastikleri katran gibi hissettiriyor, muazzam çekiş sağlıyor. Ayrıca direksiyonu bir SUV’da veya hemen hemen her araçta bulacağınız kadar hassas. Direksiyon simidinin sarı orta şeridini doğru yöne doğrultun. Muhtemelen ellerinizi tekrar hareket ettirmek zorunda kalmayacaksınız. Direksiyonun sert genel hissi, bir 911 Turbo S’yi andırıyor.

Şanzıman o kadar hızlı ve o kadar iyi kalibre edilmiş ki, kürek değiştiricileri herhangi bir nedenle kullanmanıza neredeyse hiç gerek yok. Gaza bastığınızda, torkun doğrusallık ve görünüşte sonsuz bir itme ile kaldırıma ulaştığını hissedebilirsiniz.

Tekerlekler, lastikler ve daha sert süspansiyon sayesinde sürüş, şehir sokaklarında biraz sert hissedilebilir. Ayrıca bu lastiklerin gürültülü olduğunu da not edeceksiniz. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta: Yüksek egzoz sesi, spor egzoz açıkken bile kabine istediğimiz kadar girmiyor.

2022 Porsche Cayenne Turbo GT İç Mekan

2022 Porsche Cayenne Turbo GT’te muhtemelen ilk fark edeceğiniz şey Alcantara denizi olacaktır. Spor koltuklardan kapı panellerine ve direksiyon simidine kadar GT, süet benzeri malzemeyle kaplanmıştır. Ayrıca bronz benzeri emniyet kemerleri, koltuk ekleri ve kontrast dikişler Neodim jantlarla uyum sağlar. Ayrıca Turbo GT’yi diğer Cayenne kabinlerinden ayırır. İsteğe bağlı olarak siyah veya kırmızı deri mevcuttur.

2022 Porsche Cayenne Turbo GT Sınırları Zorluyor

Ayrıca bu versiyonu diğer Cayenne modellerinden farklı kılan da, kabin genelindeki Turbo GT logolarıdır. Ayrıca sürüş modu seçicisindeki kırmızı düğme ve hava menfezlerinin etrafındaki metal eksikliği de buna dahil. Bununla birlikte, orta konsolun sportif gidonları da dahil olmak üzere diğer her şey Cayenne Coupe’ye çok benzer.

Porsche’nin Cayenne Turbo GT ile gelen yeni bilgi-eğlence sisteminin artık Android Auto ile uyumludır. Diğer önemli güncellemeler arasında Apple Music ve Apple Podcast’lerin bilgi-eğlence sistemine entegrasyonu vardır. Ayrıca kablosuz güncellemelerin gelmesi de önemli noktalardan biridir.

İkinci El Porsche Fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here