Mercedes Mind Control: Beyin-bilgisayar arayüzleri… Mercedes bu teknoloji sayesinde araç içerisinde butonlara ihtiyaç duymuyor. Mercedes-Benz ve NextMind ortaklığı sayesinde Vision AVTR’de radyoyu çalıştırma, klimayı açma ve diğer araç fonksiyonlarını düşünerek gerçekleştirmeyi planlıyor.

Ayrıca bu teknoloji 100 yılı aşkın bir süredir bilim kurgu dünyasında var olmuştur. Kısacası bu beyninizi mekanik bir işlevi yerine getirmek için kullanabileceğiniz fikri. Parmağınızı bile kıpırdatmadan hemen hemen her işlevi kontrol edebilmeniz. Hem de sadece düşünerek belirli komutları yerine getirebilirsiniz. Şimdi Mercedes bu konuda öncü olarak, otomobiller için beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisini araştırıyor.

Mercedes, zihin düşünce teknolojisini Vision AVTR konsept aracına dahil etmeye çalışıyor

Marka yakın bir süre önce Mercedes, Almanya’daki Uluslararası Motor Show’da Vision AVTR’yi gösterdi. Vision AVTR konseptinde Mercedes Mind Control teknolojisini geliştirmek için NextMind ile ortak bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Ayrıca bu ileri teknoloji, Motor Show’da katılımcıların denemesi için mevcuttu. Katılımcılar, araca bindiklerinde beyin aktivitesini kaydeden elektrotlara sahip kafa bantları taktı. Bu elektrotlar sayesinde kişi ve araç arasında bağlantı kuruldu. Bundan sonra ise düşünce yapısı ile farklı işlevlere bağlı olarak bazı ışıklar yanıyordu. Bunu incelediğimizde belirli beyin aktiviteleri ile araç fonksiyonlarının eşleştiğini görebiliriz. Ayrıca buna kanıt olarak belirli durumların değiştiğini ve ışıkların aktive olduğunu da söyleyelim. Her ne kadar elektrotlar sebebiyle ek bir ürün takılması gerekse de sonuç var. Bu teknoloji şuan çok yeni olmasına rağmen çalışmalarda başarı kaydetti. İleride bazı gelişmeler ile bunun çok daha kolaylaşacağını düşünüyoruz.

Mercedes Mind Control: Beyin-Bilgisayar Arayüzleri

Mercedes Mind Control; Bu Teknoloji Nasıl Çalışır?

Bir beyin-bilgisayar arayüzü veya BCI öncelikle elektrotlar sayesinde beyninizi arabanıza bağlar. Ardından sayısız şeyi sadece onlar hakkında düşünerek kontrol etmenizi sağlar. Her hareket ettiğinizde veya düşündüğünüzde beyninizin serbest bıraktığı elektrik darbelerini alır. Bu beyin aktivitelerini basit bir şekilde tutar. Ardından aldığı bu darbeleri sinyallere çevirir. Daha bu çevrilmiş sinyalleri ECU (Motor Kontrol Ünitesi) onları alır ve bir işlem oluşturacak şekilde çevirir. Ve artık düşüncelerimiz ile araç içerisinde istediğimiz bir değişikliği yapmış olduk.

Elektroensefalogramlar bunu zaten yapıyor. Bir elektroensefalogram beyin aktivitesini kaydederek sinir problemlerini bulabilir. Bir beyin-bilgisayar arayüzü (BCI)bunu bir adım öteye götürür ve bu sinyalleri alır ve onları bilgisayar komutlarına dönüştürür.

NextMind ve Mercedes, bu teknolojinin mobilitenin geleceği olduğunu söylüyor

NextMind’in kurucusu ve CEO’su Sid Kouider, ZDNet’e verdiği demeçte, NextMind’ın çığır açan teknolojisi, kullanıcının görsel korteksinden gelen beyin sinyallerini anında bilgisayar komutlarına çevirerek kullanıcı etkileşimi ve etkileşimi için yeni olanaklar sunuyor. Mercedes-Benz Cars COO’su Markus Schäfer, “Vision AVTR (…), BCI uygulamalarını test etmek ve daha da geliştirmek için tam olarak doğru konsepttir” dedi. Schäfer ayrıca, “Bu konsept araç, hareketliliğin geleceğini etkileyici bir şekilde tasvir ediyor.” sözlerini ekledi.

Mercedes Mind Control: Beyin-Bilgisayar Arayüzleri

Teknolojiyle etkileşime giren bu beyin, Elon Musk’ın Neuralink girişimine benziyorsa, öyle olmalı. Ve Mercedes, Volkswagen veya Porsche olsun, Almanların Musk’ın her hareketini takip ettiğini görmeden edemiyoruz. Bugün bile Mercedes’in Tesla’nın yaklaşmakta olan roadster’ı ile rekabet eden bir EV inşa etmek istediği açıklandı.

“Mercedes Mind Control gibi beyin-bilgisayar arayüzleri hayatımızın her yönünü etkileyecek”

Volkswagen, yakında Tesla’dan daha fazla EV inşa edeceğini ilan ediyor ve bu bir tür dönüm noktası. Tesla geleceğin elektrikli otomobillerini öngörmüş ve otonom araçları amaç edinmiştir. Diğer otomobil markalarının Tesla’ya yetişmek ve daha iyisini yapmak istemesi gayet doğaldır. NextMind’den Kouider, “Beyin-bilgisayar arayüzleri hayatımızın her yönünü etkileyecek ve dünyamızı iyileştirmek için inanılmaz faydalar sağlayacak.” dedi. Ayrıca r otomobil markalarının Tesla’ya yetişmek ve daha iyisini yapmak istemesi gayet doğaldır. NextMind sözcüsü “Gelecekteki bu olasılıkları gerçeğe dönüştürmenin yollarını keşfetmek için Mercedes-Benz gibi endüstri liderleriyle ortaklık yapmaktan heyecan duyuyoruz.” açıklamalarını ekledi.

Tabi bu konuda da herhangi sağlıksız bir durum oluşma ihtimali ve güvenlik son derece önemli. Hali ile beyin düşüncelerinin depolanması ve bilgisayar korsanlığı bazı endişeleri artırdı. Bu ayrıca hem güvenlik hem de etik konularından oluşan Pandora’nın kutusunu açar. Umarım Beyin-Bilgisayar Arayüzleri çalışmaları, bu konuda ortaya çıkabilecek endişeler ve teknolojideki gelişmeler ciddi olarak düşünülür.

İkinci El Mercedes-Benz İlanları

‘Avatar’ filminden ilham alan Mercedes’in konsept otomobili VISION AVTR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here