Mercedes-Benz yeni konsept otomobili Vision AVTR için, otonom sürüş ve araç özelliklerinin 10 yıllık bir filme çok benzeyeceğini düşünüyor. Alman lüks otomobil üreticisi Mercedes, 2009’da gişe rekorları kıran bilim kurgu filmi “Avatar” dan etkilenen ve Akademi Ödüllü yönetmen James Cameron’un katkılarıyla tasarlanan benzersiz yeni bir konsept otomobilini Las Vegas’taki 2020 Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) tanıttı.

Mercedes-Benz Vision AVTR olarak adlandırılan fütüristik konsept otomobilin hem sürdürülebilir hem de otonom olması amaçlanıyor. Araba, 469 beygir gücü ve yaklaşık 435 millik bir menzil üretebilen 110 kilowatt-saatlik bir elektrik motoruna sahip.

İkinci el mercedes ilanları için hemen tıklayın

Mercedes-Benz Vision AVTR İç Tasarımı 

Mercedes bir basın açıklamasında, Mercedes ve Cameron bunun yerine otomobilin orta konsolunun “insan sürücünün kalp atışını ve nefesini tanıyacağını ve böylece insan ve makinenin tam anlamıyla sezgisel bir deneyime dönüşeceğini” düşündüğünden, arabada direksiyon yok. (“Avatar”, hem birbirleriyle hem de doğa ile simbiyotik ilişkiler kurmak için zihinlerini birleştirebilen uzaylı bir ırkı içeriyordu.)

Vision AVTR, sürüş şekline göre “sürücü ile biyometrik bir bağlantı” kuracak. 

Vision AVTR
Mercedes-Benz Vision AVTR konsept aracının sürücü ile etkileşimi  

Vision AVTR’nin kesin teknolojisi mevcut olmasa da, arabalardaki biyometri gerçektir: Hyundai, 2018′de Santa Fe SUV’de otomobili açmak ve hatta koltuk konumunu ve aynaları sürücünün özelliklerine göre ayarlamak için parmak izini tarayabilen biyometrik sensörler tanıttı.

Vision AVTR Sürdürülebilirlik Teknolojisi

Vision AVTR varsayımsal olarak, gerçeğe dayanan başka bir teknoloji olan grafen kullanan pil teknolojisi ile çalıştırılacaktır. 2004 yılında keşfedilen grafen,  dünyadaki en güçlü malzemedir, ancak aynı zamanda en ince ve kauçuk gibi esneme kabiliyetine sahiptir. 2018′de, İspanyol şirketi Earthdas’taki araştırmacılar, grafenin lityum iyon pillerden 12 kat daha hızlı şarj eden piller yapmak için kullanılabileceğini keşfettiler (şu anda Tesla’nınki gibi çoğu elektrikli otomobil aküsü için kullanılıyor), ancak şu anda grafen bazlı araç aküsü piyasada mevcut değil. Mercedes-Benz ayrıca Vision AVTR’nin grafen bazlı pil malzemelerinin kompostlanabilir ve tamamen geri dönüştürülebilir olacağını söyledi.  (Grafenin biyolojik olarak parçalanabilir olduğu bulunmuştur.)

Süper otomobilde ”şeffaf kapı kabukları” ve geri dönüştürülmüş malzemelerden (“eski giysiler, bayraklar ve PET plastik şişeler” gibi) ve 2020 Serisinin iç mekanları gibi diğer lüks araçlarda zaten kullanılan vegan deriden yapılmış bir iç mekan olacaktır. Range Rover Evoque ve Jaguar I-Pace SUV’lar gibi Vision AVTR’nin de tekerlekleri LED’ler sayesinde parlıyordu.

 

Vision AVTR
Avatar filminde yakındaki varlıkların hareketlerine tepki olarak parlayan Ruhların Ağacı’ndan esinlenerek yapılmış ve sürücünün hareketlerine bağlı olarak parlayan ve şekillenen araç ışıklandırması 

Mercedes’e göre otomobil sadece ileri ve geri değil, yan ve çapraz olarak da gidecekti. Bu ayrıntıda gerçeğe dönüşebilir: Goodyear bir gün otonom araçların yana doğru gitmesine izin verebilecek, Eagle-360 olarak adlandırılan küresel konsept lastikleri 2016 yılında piyasaya sürdü.

8 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here