Güneş etkisinin yüksek olduğu havalarda arabanın içine binmek istemeyiz. Çünkü kavurucu sıcak arabayı alev topuna çevirerek temas etmemize bile olanak tanımaz.

Arabaya bindiğimiz esnada geçirdiğimiz baygınlık ve nefes darlığı bizi çok zorlar. Ancak bu durum yaklaşık 3-5 dakika arası sürer.

Birde aracınızın bu kavurucu sıcak altında saatlerce kaldığını düşünün. Sizin 3-5 dakika içinde baygınlık geçirdiğiniz bu zamanlarda dışarıda saatlerce kalan aracınızın güneşten zarar görmediğini düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Peki arabamızı kavurucu sıcaklardan nasıl koruyabiliriz? Çok basit. Cevabı haberimizde…

Balmumu Yöntemi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arabaların dış yüzeyini kavurucu güneşten korumak için sıcak bal mumu yöntemini uygulayabiliriz. 40°C ve 90°C’ de eriyebilen bal mumu aracın yüzeyine uygulandığı zaman toz, ultraviyole ışınlar, asit yağmuru, tazyikli su ve kimyasal ilaçlara maruz kalan araç yüzeyini korumayı başarıyor.

Cam Filmi

 

 

 

 

 

 

 

Araçta cam filmi varsa aracın içi cam filmi olmayan araçlara göre biraz daha serin olur. Güneş ışınlarının büyük ölçüde kıran cam filmi UV ve IR ışınlarından kurtulmak için kullanılan yöntemlerin başında geliyor. 

 Araba Örtüsü

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaman zaman kullandığımız yöntemlerin başında gelen araba örtüsü yöntemi kaliteli bir malzeme kullanıldığı takdirde aracınızın boyasını ve iç döşemelerini büyük ölçüde koruyor. Ancak örtüyü satın alırken hava alan bir yapıda olmasına dikkat edelim. Kalitesiz plastik örtüler güneş nedeniyle deforme olabilir ve araç yüzeyine fazla temas edip zarar verebilir. Ve tabi ki renk faktörünü de unutmamak lazım. Koyu renklerden kaçınarak açık renkleri tercih edebilirsiniz. Koyu renkler her zaman güneşi daha fazla emer.

İç Yüzey Bakımı

Dış yüzey bakımlarını ve araba örtüsünü tam teşekküllü yaptıktan sonra her şeyin bittiğini ve arabanın tamamen korunacağını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Ortalama sıcaklıktaki hava durumlarında dış kasaya uyguladığınız yöntemler yetse de bazen sıcaklık bazı havalarda çok fazla artıyor. Bunun için tedbiri elden bırakmayıp araç içinde yer alan gösterge panelleri konsol ve koltuk temizliklerini de yapmalıyız. İç yüzeyde yapışkan bir madde kalmayacak şekilde detaylı bir temizlik yapmalıyız. Koruyucu spreyler yardımıyla detaylı temizlik işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Gölgeye Park Edin

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin çoğu aracınızın güneş altında kalmış olması durumunda geçerliydi. Ancak siz kapalı bir otopark veya park edebileceğiniz bir gölge bulursanız mutlaka oraya park edin. Gölge güneş ışınlarının doğrudan etki ettiği bir yer olmadığı için aracınıza da doğrudan etki edip zarar vermeyecektir.

Tekerlek Bakımı

Arabanın sürekli hareket eden ve dış etkenlere maruz kalan tekerlekleri ve jantları güneşinde etkisiyle yağ ve pas gibi yapışkan maddelerin jant yüzeyine iyice yer edinmesi, yüzeyin zamanla temizlenmesi zor bir hal almasına neden olur. Böyle durumlarla karşılaşmamak adına jant temizleme malzemelerini yaz aylarında sürekli dışarı çıkıyorsanız her gün, ara sıra çıkıyorsanız 2 gün arayla temizlemeyi ihmal etmeyin.

Motor Soğutma

Motor soğutmak için gerekli olan sıvı takviyesini düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.

Akü Kontrolü

Sıcaklığın etkisiyle akünüzdeki su buharlaşabilir. Aynı şekilde akü suyunu sıcak havalarda düzenli olarak kontrol etmeyi ve su takviyesi yapmayı unutmayın.

3 YORUMLAR

  1. aynen dediğiniz gibi önlemlere de çok dikkat etmek lazım gerçekten kapıyı açınca sauna gibi bir etkisi oluyor sıcakların hele ki akdeniz ikliminde

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here