New York, 2035’e Kadar Yeni Benzinli Araba Satışını Yasaklayacak

0
1988

New York, 2035’e kadar yeni benzinli araba satışını yasaklayacak. New York eyaleti, Kaliforniya’nın liderliğini takiben 2035 yılına kadar gazla çalışan binek otomobil ve kamyon satışlarını yasaklayacak bir yasa çıkardı. Ama gerçekçi mi?

Vali Kathy Hochul tarafından imzalanan bir New York eyalet yasası, daha önce Kaliforniya valisi tarafından yayınlandı. Bu yürütme emrine benzer şekilde, eyalette yüzde 100 yeni binek otomobil ve kamyon satışlarının 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlar olmasını hedefliyor.
Yeni kabul edilen mevzuat, New York eyaletindeki orta ve ağır hizmet kamyonları için benzer bir hedef belirliyor, ancak hedef yılı 2045. New York eyaletindeki EV satışları 2020’de %2’den daha azını oluşturdu. Önümüzdeki 13 yıl içinde önemli kazanımlara ihtiyaç duyulduğuna işaret ediyor.

New York eyaleti de ABD’deki bazı eyaletler tarafından belirlenen bir eğilimi takip etti. Eyalette satılan veya kiralanan yeni binek otomobillerin ve kamyonların yüzde 100’ünün 2035 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlar olmasını hedefleyen bir yasayı onayladı. Yasaya, birkaç gün önce Vali Kathy Hochul imza attı. Mevzuat, 2035 yılına kadar arazi araçları ve ekipmanları için benzer bir hedef içeriyor. Yasa ayrıca, eyalette satılan veya kiralanan tüm orta ve ağır hizmet kamyonlarının 2045 yılına kadar sıfır emisyonlu araçlar olmasını hedefliyor, “tüm operasyonlar için mümkünse.”

New York, 2035’e Kadar Yeni Benzinli Araba Satışını Yasaklayacak

Mevzuat, Çevre Koruma Departmanı’nı hedefle satışa sunulacak sıfır emisyonlu araçların artan hacimlerini gerektirecek düzenlemeler önerir. Bu yönlendirmesi bakımından bir politika beyanına veya yürütme emrine daha yakındır. Amaç 2035 yılına kadar yüzde 100’lük bir puan elde etmek. Yasa, devlet kurumlarını, henüz kabul edilmemiş olan acentelik kuralları yoluyla, belirli bir tarihe kadar gazlı ve dizel motorlu araç ve kamyon satışlarını aşamalı olarak durdurmaya zorluyor.

Tasarlandığı şekliyle yasa, sıfır emisyonlu araçların satışını aşamalı hale getirmeye yardımcı oluyor. Ayrıca bunun için kurumların atması gereken yaptırım mekanizmalarından ve somut adımlardan yoksundur. Gerçekte, sıfır emisyonlu araçların satışını bu kadar önemli ölçüde teşvik etmek için genel yasalar yoktur. Ayrıca daha da önemlisi içten yanmalı araçların satışını bayi düzeyinde aktif olarak engellemek için yürürlüğe konan ilgili devlet kurumu kuralları yoktur. Uygulama mekanizmalarıyla birlikte daha fazla mevzuat ve kurum kurallarına ihtiyaç duyulacaktır.

New York, 2035'e Kadar Yeni Benzinli Araba Satışını Yasaklayacak

Yasa ayrıca 2023 yılına kadar sıfır emisyonlu bir araç stratejisinin geliştirilmesini gerektiriyor. Ayrıca bu strateji daha sonra New York Eyaleti Enerji Araştırma ve Geliştirme Kurumu (NYSERDA) tarafından EV satışlarını fiilen teşvik edecek.

Valilik yaptığı açıklamada, “Kaliforniya’nın Gelişmiş Temiz Kamyon Kuralı’nı bir şablon olarak kullanacak. Önerilen düzenleme, kamyon üreticilerinin temiz, elektrikli sıfır emisyonlu araçlara geçmesini gerektirecektir.” Dedi. Ayrıca, “Kamyon üreticilerinin, 2025 model yılından başlayarak, araç ağırlık sınıfları arasında değişiklik gösterecek olan, sıfır emisyonlu kamyonların belirli bir yıllık satış yüzdesini karşılamaları gerekecek. 2035 model yılına kadar, tüm yeni Sınıf 2b-3’ün en az yüzde 55’i elektrikli olacak. New York Eyaletinde satılan kamyonetler, tüm yeni Sınıf 4-8 kamyonların yüzde 75’i ve tüm yeni Sınıf 7-8 traktörlerin yüzde 40’ı sıfır emisyonlu olacak. Önerilen düzenleme, orta ve ağır hizmet kamyon üreticileri için çeşitli uyumluluk seçenekleri sağlar. Ve ilgili kamyon filolarında tek seferlik bir raporlama gerektirecektir.”

Yukarıdaki açıklama, eyalet içindeki kamyon satıcıları tarafından yapılan satışlardan ziyade eyalet dışı kamyon üreticilerine yönelik önerilen (ancak henüz kabul edilmemiş) düzenlemelerden bahseder. Aynı zamanda belirli filoların raporlarından uygunluk aranmaktadır.

Mevzuata Aykırı Bazı Durumlar

New York eyaleti, 2035 yılına kadar yüzde 100 sıfır emisyonlu binek otomobil ve kamyon satışı elde etmede bazı ters rüzgarlarla karşı karşıya kaldı. Ayrıca eyaletteki elektrikli araçların pazar payı şu anda yüzde 1 civarında seyrediyor. Plug-in hybrid’ler de sıfır emisyonlu araçlar grubuna dahil. Bu ZEV’lerin satışlarının önemli kazançlar sağlaması, gazlı ve dizel motorlu araçların satışlarının ise her yıl önemli bir pazar payı bırakması gerekecek. Bunun, bazı zorlayıcı teşvik programları olmadığında, her şeyden çok piyasa güçleri tarafından dikte edilmesi muhtemeldir.

Birçok otomobil üreticisi, yalnızca EV serisine geçiş için iddialı hedefler ortaya koydu. Ancak bu hedefler bile birçok yıldız işaretiyle birlikte geliyor. Her şeyden önce, 2035 yılına kadar ABD’de yıllık araç satışlarını bildiğimizi varsayalım. Katı hal pil teknolojisinin ani gelişi olmadan, lityum-iyon pillerin üretimi için hammaddelerin geri kazanılması ve işlenmesi tek başına önemli bir büyüme yaşamak zorunda kalacaktı. Bu nedenle, otomobil üreticilerinin belirli bir yıla kadar yalnızca EV’ye geçme planları bile, diğer endüstrilerin bu geçişe ayak uydurabilmesine dayanıyor.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here