Lotus, elektrikli Evija hiper otomobil için Williams Advanced Engineering ile yapmış olduğu mühendislik sözleşmesini feshetti. WAE ise şu anda Lotus’a karşı haksız fesih gerekçesiyle yasal işlem başlatıyor ve Nisan 2020’den beri ödenmediği iddia edilen faturalar için tazminat talep edecek. İki ortağın da birbirine karşı tutumu bu şekilde karşılıklı dava ile ilerlemeye devam ediyor. Gelin hep birlikte önceki haberlere bakalım.

Pandemi süreci Evija’yı nasıl etkiledi?

Geçtiğimiz günlerde ilk örneklerin sahiplerine 2021 ortalarına kadar teslim edilmesi beklenen Evija’nın teslimat tarihleri beş ay ertelenmişti. Pek çoğu ön ödemelerini yapmış yaklaşık 70 potansiyel müşteri vardı ve otomobilin dünya turuyla birlikte bu sayının artması bekleniyor. Bu tur da geçtiğimiz aylarda yine pandemi nedeniyle ertelendi.

Lotus yöneticisi Phil Popham Autocar’a yaptığı açıklamada “Test sürecinde özellikle de Avrupa’da beş ay kaybettik. İspanya’da ki sıcak hava testlerini kaçırdık.” dedi. Ancak Lotus bu gecikmeyi avantaja çevirerek aerodinamik gibi diğer alanlara odaklanarak daha fazla geliştirme fırsatı bulmuştu.

Lotus Evija testleri

Evija’yı daha yakından tanıyalım

Lotus Evija, dünyanın ilk tamamen elektrikli İngiliz hiper otomobilidir. Eşsiz performans ve 2.000 PS’lik hedef güç çıkışı ile, gelişmiş EV mühendisliği açısından yeni standartlar belirliyor. Basitçe söylemek gerekirse Lotus Evija, şimdiye kadar yapılmış en güçlü seri üretim yol otomobili.

Markanın 72 yıllık tarihi boyunca tüm Lotus arabaları gibi, Evija da hem yolda hem de pistte olağanüstü bir sürüş deneyimi sunmak için hassas bir şekilde tasarlandı. Lotus sürüş performansı için yeni standartlar belirleyen, şirket tarafından şimdiye kadar üretilmiş en dinamik olarak başarılı modeldir. Her şeyden önce, ‘Sürücüler İçin’.

Lotus Evija araç içi tasarımı

Bir isim olarak Evija (‘E-vi-ya’ olarak telaffuz edilir) ‘var olan ilk’ veya ‘yaşayan’ anlamına gelir. Oldukça uygundur; Lotus, hem otomotiv hem de motor sporlarındaki öncü yaklaşımıyla tartışılmaz bir üne sahiptir.

Evija, ikonik ve çok sevilen İngiliz spor otomobil markasının tarihinde heyecan verici yeni bir bölümün başlangıcına işaret ediyor. Lotus’un ilk hiper otomobili ve şirketin elektrik motorlu ilk modeli.

Hassas ve sürekli performans için tasarlanan araç, beş sürüş moduna sahiptir – Menzil, Şehir, Tur, Spor ve Pist. Üç saniyenin altında 0-62 mil (0-100 km/saat) arasında yarışabilir ve 200 mil/saat’ten (0-320 km/saat) daha yüksek bir hıza çıkabilir.

 

İki ortak arasındaki son durum

Şimdi, “Evija programı sonraki aşamalarına girerken, Lotus, Williams Advanced Engineering (WAE)’den gelen teslimat sorunları nedeniyle projeyi şirkete getirdi.  Resmi bir açıklamada Lotus şunları söyledi: “Williams Advanced Engineering, Evija hiper otomobil projesine özel yüksek voltaj ve pil geliştirme uzmanlığı getiren teknik bir ortak oldu.” Sonuç olarak Lotus, Evija hiper otomobil projesinde teknik ortağı WAE ile olan sözleşmesini feshetti.

Lotus, Warwickshire’daki yeni Gelişmiş Teknik Merkezimiz ve revize edilmiş Evija üretim takvimi ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi programı kendi bünyesinde tamamlayacak ve geliştirecek. Lotus, “Sadece dünyanın en güçlü üretim otomobilini değil, aynı zamanda dünyanın en iyi elektrikli otomobilini Sürücüler için sunduğumuz için sonuç daha iyi bir ürün olacak. ” dedi.

Öte yandan görünmeden Williams Advanced Engineering Lotus’un kararının “yanlış ve herhangi bir yasal dayanağı olmayan, Lotus / Geely’nin ilgisiz ticari nedenlerinden dolayı” olduğunu iddia etti.

WAE ayrıca Lotus’un anlaşma şartlarını ihlal ettiği yönündeki iddialarının “yanlış ve uydurma” olduğunu ekledi . Williams Advanced Engineering, geçen Nisan ayından bu yana ödenmemiş faturalar için hala kendisine ait olduğunu söyleyerek otomobil üreticisine karşı yasal işlem başlatıyor.

WAE’ye göre, Lotus’un kararı Birleşik Krallık’ta bir dizi işi riske atıyor ve pandemi sırasında testler yapılamadığı için yakın zamanda ertelenen Evija’nın lansmanını tehlikeye atıyor.

Williams Advanced Engineering (WAE) ayrıca “Covid-19 salgınının küresel etkisine rağmen olağanüstü işler yapmaya ve projeyi ilerletmeye devam ettiğini” söylüyor. “WAE, bu sorunun mevcut projeleri, müşterileri ve ortakları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını açıkça belirtmek istediğini” ekledi.

Fotoğraf Galerisi

Her markadan ikinci el otomobilleri görmek için tıklayınız >>

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here