Geçmiş, bugün ve gelecek: Aston Martin‘in dinamik hikayesi… Aerodinamik yenilik ve zarif tasarımı birleştiren 1934 Ulster ve 1977 V8 Vantage’dan DB11’e kadar markanın en ikonik modellerinden bazılarını keşfediyoruz.

Aston Martin’deki mühendisler ve tasarımcılar, yüzyılın en iyi bölümünde, sürtünmeyi ve rüzgar gürültüsünü azalttı. Ayrıca “kaldırma” gibi diğer aerodinamik dengesizlik türlerini azaltarak spor arabalarının performansını artırmaya çalıştılar. Ancak bu temel işlevin yanı sıra, rakiplerinin çok azı otomobillerinin form sanatına bu kadar sürekli bir bağlılıkla odaklandı. Ve gerçekten de, zarafet ve güzelliklerini şekillendiren teknik çözümler üzerinde çalıştı.

Geçmiş, Bugün ve Gelecek: Aston Martin'in Dinamik Hikayesi
DB6, Kammback Tail olarak bilinen kendine özgü yukarı açılı bir spoyler dudağına sahiptir

Aston Martin’in aerodinamik unsurları kullandığı çok önceden beri bilinmektedir. Buna örnek olarak amatör yarışçıların kullanımına sunulan 1934 Ulster modelini verebiliriz. Bu model ayrıca 161 kmh’lik otomobil, kasıtlı olarak düşük bir ön alana sahipti. Tam uzunlukta bir alt yapı ile aerodinamik sürtünmeyi azaltırken, yarış duruşuna katkıda bulunuyordu. Mk II şasisine dayanarak, esasen Ulster, Kuzey İrlanda’daki RAC Tourist Trophy (TT) etkinliğinde Takım Ödülü’nü kazanan Aston Martin’in yarış halindeki bir kopyasıydı. Arabada ayrıca yarışma amaçlı düz bir ön cam ve aero ekranlar vardı.

Sadece 21 Ulster modeli yapıldı. Ancak 1930’ların ortalarında 15/98 2 litrelik Hız Modeli C-Tipi varyantında devam eden firma içinde aerodinamik düşünce için bir trend başlattı. 1939’da geliştirilen benzersiz Atom prototipi tarafından temsil edilen bir atılım. Atom, uzay çerçeve üst yapısına sarılmış veya vidalanmış alüminyum gövde panellerine sahiptir. Merkezden menteşeli yeni kapılar, ön panele monte küçük vites kolu ile fütüristik ve aerodinamik görünüyordu. Normal bir ızgara yerine gövdede neredeyse aynı hizada ön farlar ve ince dikey yarıklar var. Michael Bowler’ın Aston Martin: The Legend adlı kitabında kaydettiği gibi. Bu; “Savaş yıllarında onu kullanan herkes, geleceğin arabasını kullandıklarına ikna olmuştu.”

Aston Martin’in Dinamik Hikayesi; DB ve Yarışlar

Aston Martin’in 1950’ler boyunca çeşitli DB rozetli modellerle yeniden yarışa odaklanması büyük başarı getirdi. Ayrıca modern, hafif uzay çerçeve şasisi ile DBR1, Carroll Shelby ve Roy Salvadori’nin 1959 Le Mans 24 saatlik yarışında Ferrari’yi yenmesini sağladı. Ayrıca direksiyonda Sir Stirling Moss ile Nürburgring 1.000 km’yi kazanmasına yardımcı oldu. Her iki başarı da markanın aynı yıl Dünya Spor Otomobil Şampiyonası’nı kazanmasına yardımcı oldu.

Geçmiş, Bugün ve Gelecek: Aston Martin'in Dinamik Hikayesi
DB11, temiz hatlarında önemli aerodinamik faydalar içeriyor

İlişkili DBR2 yarışçısının hafif ama güçlü motoru dikkat çekti. Daha sonra otomobilin 1950’lerin sonu ve 1960’ların başındaki üretim koşusu sırasında şaşırtıcı derecede güzel 225 kmh DB4 grand tourer’da yolunu buldu. Touring, GT versiyonunda ve Zagato, GT Zagato’da güzel İtalyan karoseri çalışması yaptı. Ve 1963 DB5’in yolunu açtı. Goldfinger filminde kurgusal İngiliz ajan James Bond için tercih edilen GT olarak başrol oynadı. Ayrıca bu kalıcı bir ilişkinin başlangıcı olacaktır.

Bu dönem boyunca Aston Martin, mühendislerinin rekabetçi deneyimlerinden ilham aldı. Bazı önemli aerodinamik modifikasyonlar yaptıkları DB4GT platformunu temel alan birkaç geliştirme aracıyla GT yarışını sürdürdü. Ayrıca Projeye 214 ve 215 dahil. Büyük bir değişiklik ise Kammback Tail’in eklenmesiydi. Alman aerodinamikçi Wunibald Kamm, bir arabanın neredeyse dikey olarak kesilmiş arka kısmının arka uç kaldırmayı büyük ölçüde azalttığını keşfetti. Ayrıca Kamm’ın adını taşıyan yarış özelliği, kendine özgü, yukarı açılı 1965 DB6’da yolunu buldu.

Aston Martinin Dinamik Hikayesi
Aston DB6’yı, 1965 Londra Motor Show’da tanıttı ve 1971’e kadar üretimde kaldı

Aero avantajları, daha tıknaz 1977 V8 Vantage’da bile ortaya çıktı. Mühendisler, ana ızgara alanı ile birlikte büyük kaput çıkıntısı girişi kapattı. Hava alt tampondaki yeni girişlerle motora yönlendirdi, arkaya ayrı bir spoyler yerleştirdi. Ayrıca 1990’larda ve 1994’te DB7, tasarımcı Ian Callum tarafından kaleme alınan güzel kıvrımlı bir tasarımdı.

Aston Martin’in Dinamik Hikayesi; Estetik Devrim

Aston Martin, en yeni spor otomobili DB11’i bazı gerekçelerle “estetik bir devrim” olarak tanımlıyor. Ayrıca otomobilin temiz tasarımını bozmadan hem kaporta üzerinden hem de gövde üzerinden hava akışını akıllıca yöneten yenilikçi aerodinamik özelliklere sahip. Özellikle, ön uç kaldırma, ön tekerleğin üzerindeki solungaç benzeri Kıvrım şeklindeki ayrıntıyla azaltılır. Bu, yeniden tasarlanan yan sıradaki gizli bir havalandırma aracılığıyla tekerlek yuvasının içinden yüksek basınçlı havayı serbest bırakır.

Aston Martinin Dinamik Hikayesi
DB11’de AeroBlade’in etkinliğini artırmak için bagaj kapağından otomatik olarak küçük bir rüzgarlık vardır

Arabanın arkasında, Aston Martin AeroBlade tarafından arka uç kaldırma azaltılmıştır. Bu ticari markalı cihaz, her C sütununun tabanında bulunan gizli hava girişleriyle beslenen sanal rüzgarlıktır. Hava, arka bagaj kapağındaki AeroBlade açıklığından bir hava jeti olarak dışarı atılmadan önce üstyapıdan geçirilir. Tasarım ekibinin performanstan herhangi bir ödün vermeden DB11’e kendine özgü eğimli kuyruğunu vermesine olanak tanır.

Maksimum stabilite gerektiğinde, AeroBlade’in etkinliğini ihmal edilebilir bir sürtünme artışı ile artırılır. Bunun için bagaj kapağından küçük bir aktif rüzgarlık otomatik olarak açılır. Daha düşük hızlarda artık gerekli olmadığında, DB11’in düzenli hatlarını korumak için düzgün bir şekilde yüzeye çekilir. Aston Martin Aerodinamik Kıdemli Müdürü Darren Coe’nin dediği gibi: “DB11 ile gerçekten sınırları zorladık. Tasarım ekibiyle birlikte çalışarak sadece daha temiz ve daha güzel bir şekil değil. Aynı zamanda inanılmaz derecede etkili ve verimli bir aerodinamik araç da yarattık.” dedi.

Aston Martinin Dinamik Hikayesi
Aston Martin, yenilikçi aerodinamiği ile DB11’i “estetik bir devrim” olarak tanımlıyor

Aston Martin’in Dinamik Hikayesi; AM-RB 001

Hız araçları, Aston Martin ve Red Bull Racing arasındaki AM-RB 001 hiper otomobil işbirliğinden daha keskin olamaz. Aston, AM-RB 001’i hafif bir karbon fiber yapı etrafında inşa etti. Yasal bir karayolu otomobilinde benzeri görülmemiş düzeyde yere basma kuvveti için gerçekten radikal aerodinamiğe sahiptir. Ayrıca bu Red Bull’un Baş Teknik Sorumlusu ve efsanevi F1 tasarımcısı Adrian Newey’in bilgi birikimi sayesindedir. İlginç bir şekilde, AM-RB 001 hiper otomobilinin bastırma kuvvetinin çoğu, 1934’te Aston Martin Ulster’da vardır. Bu çok daha basit bir şekilde bir özellik olan zemin altı aerodinamiği ile üretiliyor. Ayrıca bunların tümü, Aston Martin’in gerçek bir geçmişi olduğunu kanıtlıyor. Performansı kadar formu da harika olan otomobillerle sonuçlanan aerodinamik mükemmellikte.

Aston Martin’in Kreatif Direktörü Marek Reichman, en son projesiyle ilgili olarak markanın yenilikçi yaklaşımını özetledi. Bu; “Tanım olarak, belirlediğimiz hedefler hiçbir zaman bir Aston Martin hiç olmadığını garanti ediyor. Tarzı, devrim niteliğindeki doğasını yansıtırken, onu kesinlikle bir Aston Martin yapan biçim ve güzelliğe sahip.”

İkinci El Aston Martin İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here