Araç Fiyatları Ne Zaman Düşecek 

0
2712
Araç fiyatları ne zaman düşecek

Araç fiyatları ne zaman düşecek? Her geçen gün artan araç fiyatlarından sonra araç sahibi olmak isteyenler bu sorunun cevabını arıyor. Yüksek döviz kuru ve vergi oranlarından dolayı zaten yüksek olan araç fiyatları bir de pandemi döneminde üretimin durma noktasına gelmesiyle çok ciddi bir artış yaşadı. Sıfır kilometre araç fiyatlarının kısa bir sürede aniden yükselişi ikinci el otomobilleri de etkiledi. Araba fiyatlarının neden bu kadar yükseldiğini ve nasıl düşeceğini sizin için cevapladık. 

Döviz Kuru 

Ülkemizde araba fiyatlarının bu kadar yüksek olmasının birinci neden döviz kurunun yüksek olmasıdır. Euro ve Dolar cinsinden ülkemize giriş yapan arabaların fiyatı bu sebeple bir hayli artmaktadır. Türk Lirasının Dolar ve Euro karşısında değer kazanması araç fiyatlarının düşmesi için oldukça önemlidir. 

Araç fiyatları ne zaman düşecek

Vergiler 

Otomobil fiyatlarını etkileyen diğer bir önemli faktör ise uygulanan vergilerdir. Bugün en düşük fiyata satılan sıfır aracı almak isterseniz yüzde 50 ÖTV ve yüzde 18 KDV ödemek zorundasınız. Aracın motor hacmine göre belirlenen vergi oranları motor hacmi arttıkça artış gösteriyor. 2.0 litrenin üstünde motor hacmine sahip bir otomobil almak isterseniz yüzde 220 ÖTV ödemeniz gerekiyor. Araç fiyatlarının düşmesi için vergi oranlarının mutlaka düşmesi gerekiyor. Bugün bir otomobilin fiyatının büyük çoğunluğunu vergiler oluşturuyor. Uygun fiyata araç sahibi olmanın yolu düşük vergi oranlarından geçiyor. 

Pandemi 

Dünya genelinde büyük bir üretim krizine neden olan Covid-19 pandemisi otomobil sektörünü de vurdu. Otomobil üretimin neredeyse durma noktasına gelmesi sıfır araç arzının ciddi miktarda düşmesine neden oldu. Üstüne yaşanan çip krizi otomobil üretiminin ağır yara almasına sebep oldu. Uzmanlara göre önümüzdeki 2-3 yıl boyunca bu üretim krizinin etkilerini hissedeceğiz. Sıfır araç arzının düşük olması fiyatların ciddi miktarda artmasına neden oldu. Bayilerde araç bulamayan tüketiciler ikinci el otomobillere yöneldi. Sıfır araç fiyatlarına paralel olarak artış gösteren ikinci el fiyatları bu dalgalanmadan hemen etkilendi. Pandeminin başından günümüze ikinci el araç fiyatları en az yüzde 50 oranında  artış gösterdi.  Tüm dünyada pandeminin sona ermesi ve kapanma tedbirlerinin tamamen kaldırılması otomobil üretiminde yaşanan üretim krizini düzelmesini sağlar.  Eğer pandemi süreci uzarsa ve kısıtlamalar kaldırılmazsa uzun yıllar boyunca düzelmeyecek ciddi bir araç kıtlığı meydana gelebilir. 

Araç fiyatları ne zaman düşecek

Talep  

Ülkemizde otomobil fiyatlarındaki yaşanan artışa rağmen talebin fazla olması fiyatları arttıran nedenler arasında yer alıyor. Fiyatlar ne kadar yükselirse yükselsin talep belli bir noktadan hiç düşmüyor. Nüfusun artması ve toplumun arabalara ilgi duyması araç piyasasını hep canlı tutuyor. Şartlar ne olursa olsun araçlarına talep olduğunu gören satıcılar fiyatları sürekli arttırıyor. Bu konuda en etkili çözüm yurtdışından ikinci el araç ithalatı yasağını kaldırmak olacaktır. Çevre ülkelerde oldukça uygun fiyatlara satılan otomobiller ülkemize girdiğinde fiyatların belirli miktarda düşmesine sebep olacaktır. 

Araç fiyatları ne zaman düşecek

Araç Fiyatları Ne Zaman Düşecek Yerli Otomobil Fiyatları Düşürür mü? 

Araç sahibi olmak isteyen ancak yüksek fiyatlardan dolayı beklemede kalan tüketiciler yerli otomobilin piyasaya çıktığında araç fiyatlarının düşüp düşmeyeceğini merak ediyor. Ülkemizin ilk seri üretim elektrikli otomobili olacak olan TOGG oldukça heyecan uyandırdı. Ancak bu otomobilin elektrikli olduğunu ve belirli bir fiyat seviyesinin üzerinde satılacağını unutmamak gerekiyor. Yapılan maliyet hesaplamalarına göre yerli otomobilin fiyatının 70.000 dolar üzerinde olması bekleniyor. Böyle bir durumda TOGG’un araç fiyatlarını düşüreceğini beklemek biraz iyimser bir yaklaşım olur. 

TOGG Fiyatı

Araç Fiyatları Ne Zaman Düşecek? 

Araç fiyatları ne zaman düşecek ? Araç fiyatlarının düşmesi için öncelikle yukarıda belirttiğimiz sorunların çözülmesi gerekiyor. Döviz kurunun düşmesi araç fiyatlarını önemli ölçüde düşürecektir. Yüksek vergi oranlarının daha düşük seviyelere çekilmesi araç fiyatlarını çok daha erişilebilir hale getirecektir. Ve son olarak gümüzün en büyük problemi olan Covid-19 pandemisinin etkilerinin bitmesi gerekiyor. Otomobil sektöründe üretime darbe vuran pandemi kısıtlamaları ve çip krizi oldukça fiyatlar artmaya devam edecektir. Bu durumun düzelmesiyle üretim tekrar eski haline dönmeye başlar ve fiyatlar eski halini alır. 

İkinci El Araç İlanları 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here