Daimler AG, Gottlieb Daimler ve Carl Benz’in kurucu babalarının isimleri, ayrılmaz bir şekilde otomobilin yaratılışıyla bağlantılıdır. Otomobilin tarihi, 1886’da Daimler’in ilk motorlu arabası ve Carl Benz’in üç tekerlekli aracı ile başladı. En başından beri Daimler’in otomobilleri kalite, güvenlik ve konfor için lider araçlar olarak konumlandırıldı.

Daimler AG Tarihi

Daimler AG Alman otomobil endüstrisinde ileri gelen şirketlerden birisidir. Merkezi Almanya’nın Stuttgart kentindedir. 1998 yılında Amerikan araba sanayinin önemli şirketlerinden biri olan Chrysler Corporation ile Alman yasaları prosedürüne uygun olarak birleşerek Daimler Chrysler AG adıyla kuruldu. 2007 yılında ayrılarak hisse senetlerinin % 80.1 oranını yatırımcı şirket Cerberus’a sattı ve adını Daimler AG olarak değiştirdi. 2007 yılında 272.382 çalışanı ile 99,399 milyar Euro ciro yaptı. Daimler AG Almanya’nın en önemli 30 şirketinin bulunduğu DAX borsasının endeksinde kayıtlıdır.

Firmanın geçmişi

Benz & Company, 1883–1926
Daimler Motoren Gesellschaft AG, 1890–1926
Daimler-Benz AG, 1926–1998
Daimler-Chrysler, 1998–2007
Daimler AG, 2007– …

Daimler AG ve Mercedes-Benz

Almanya’nın en önemli otomotiv sanayisi olarak Mercedes-Benz motorlu araç serisini üreten firma olarak tanınır. 1879 yılında Mannheim’da kurulan Benz & Cie. isimli motor fabrikası sahibi Karl Benz ile arkadaşı Gottlieb Daimler’in 1926 yılında birlikte kurdukları Mercedes-Benz firmasının bir devamıdır. Şirket gelişme süreci içinde rakip şirketleri satın alma şeklinde daha da büyümüştür.

Daimler AG ve Mercedes-Benz

Daimler Motoren Gesellschaft AG

İş adamı ve otomobil tutkunu Emil Jellinek, hatırlanması kolay bir marka adının öneminin farkındaydı. Nisan 1900’ün başında Nice’de Daimler-Motoren-Gesellschaft (DMG) ile Daimler otomobillerinin ve motorlarının dağıtımı konusunda bir anlaşma imzaladı. Daimler-Mercedes adını taşıyacak yeni bir motor geliştirme kararı, çığır açan bir adım daha oldu: Jellinek’in birkaç yıldır takma ad olarak kullandığı adın ürün adı haline gelmesi anlamına geliyordu. 22 Aralık 1900’de DMG, yeni motorla donatılmış ilk arabayı 35 PS yarış otomobili Nice’e teslim etti.

Mercedes, Daimler AG 35 HP'nin yüksek performanslı dört silindirli motoru.
Mercedes 35 HP’nin yüksek performanslı dört silindirli motoru.

Araç sadece DMG tarafından üretilen en yeni ve en güçlü model değildi. O zamandan beri ilk modern motorlu araç olarak kabul edildi. ilk Mercedes artık atlar yerine yanmalı bir motor tarafından çekilen bir arabayı anımsatmıyordu. Aksine, yenilikçi yeni tahrik türü için sistematik olarak sıfırdan tasarlanmış yeni bir yapıydı. Uzmanlar, bu aracın otomotiv mühendisliği alanında köklü bir değişime işaret ettiğini hemen fark etti.

Mercedes kullanmak ya da daha da iyisi, bir Mercedes kullanmak

Mart 1901’deki, tartışmasız en önemli uluslararası motor sporları etkinliği olan Nice Haftası (“Semaine de Nice”) sırasında, Mercedes arabaları neredeyse her disiplinde rakipsizdi. Bu, Jellinek ve Mercedes’in olağanüstü bir tanıtım elde etmesine yardımcı oldu. Mart ve Ağustos 1901’de kardeş modeller 12/16 PS ve 8/11 PS piyasaya sürüldü. Jellinek’in işi hızla büyüyordu: Toplumun en seçkin çevrelerinde, bir Mercedes kullanmak ya da daha da iyisi, bir Mercedes kullanmak, yapılan şeydi. Cannstatt’taki Daimler fabrikası, üretim talebini karşılayamadı.

Daimler AG, Mercedes 35 HP yarış arabası
Mercedes 35 HP yarış arabası

Marka adı nereden geliyor?

Marka adı, Jellinek’in motorlu araç teknolojisine takıntılı bir ailede büyüyen kızı Mercédès’e dayanıyor. 1889’da doğan kızının ilk adı olan “Mösyö Mercedes” takma adıyla yüksek performanslı Daimler arabalarında araba yarışlarında yarıştı.

Mercedes yarış arabasında Mercédès Jellinek
Mercedes yarış arabasında Mercédès Jellinek

Mercedes otomobillerinin çığır açan motor sporları ve pazar başarılarının ardından, “Mercédès” adı 23 Haziran 1902’de ticari marka olarak başvuruldu ve 26 Eylül’de yasal olarak tescil edildi.

Ufukta yeni bir yıldız-Logo

Mercedes yıldızı mı? Yıldız, Haziran 1909’da DMG tarafından hem üç köşeli hem de dört köşeli yıldız olarak tescil edildi. Her iki versiyon da kanunla korunuyordu, ancak gerçekte sadece üç köşeli yıldız kullanıldı ve 1910’dan itibaren Mercedes araçlarının radyatörlerini üç boyutlu olarak süslediği görüldü.

3 köşeli yıldızın ne anlama geldiğini öğrenmek için diğer yazımızı okuyabilirsiniz.

Vizyon Mercedes Simplex, 2019

Mercedes-Benz Design’ın Eylül 2019’da sunduğu “Vision Mercedes Simplex” buna bir örnek. Lüks Mercedes-Benz markasının hem kökenini hem de geleceğini simgeleyen bir heykel. Yeni bir tasarım ve teknoloji çağına geçişi simgeliyor. Aynı zamanda markanın tarihi mirasına ve doğuşuna da bir saygı duruşu niteliğindedir.

İkinci El Mercedes İlanları

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here