Araçlara geri vites ilk ne zaman dahil edildi? Geri vitesin tarihine bir yolculuk yapalım. Ehliyet almış olan herkes, geri vitesin ne kadar harika bir icat olduğunu bilir. Kullandığımız model için çok küçük olabilecek veya olmayabilecek bir alana sığacak bir araba alırken bin bir manevra yapmamız gerekiyor. Geri vites tam burada devreye giriyor. Geri vitesin tarihine bir yolculuk yapalım.

Araçlara Geri Vites İlk Ne Zaman Dahil Edildi?

Ancak 20. yüzyılın başlangıcına kadar çoğu aracın geri vitesi yoktu. Bu, buharla çalışan ilk arabanın üretimi arasında 1770 civarından tüm arabalarda geri vitesin benimsendiği 1905 yılına kadar, bir yüzyıldan fazla zaman geçtiği anlamına gelir.

Bu iki kilometre taşı arasında, bugün bildiğimiz otomobili ortaya çıkaran bütün bir teknolojik yenilikler zinciri vardı. Bu 135 yıl boyunca Belçikalı, Amerikalı ve Alman mucitler ve mühendisler arasında gerçek bir yarış yaşandı. Bitiş çizgisinde buluşan iki kişi vardı: 1885 modeliyle bir Alman, Karl Benz ve 1879’da tescilli bir patenti olan Amerikalı George Baldwin Selden. Her iki durumda da, bu otomobillerin geri vitesi yoktu.

Araçlara Geri Vites İlk Ne Zaman Dahil Edildi?

Geri Vitese Sahip İlk Araba

Geri vites sistemini bulunduran ilk araba, Karl Benz sayesinde yarıştan birkaç yıl sonra ortaya çıktı. Bu Alman mühendis, tasarladığı araçlardan birinin geriye doğru gitmesine izin verecek ek bir donanıma sahip olması gerektiğine karar verdi. Bununla birlikte, ilk başta, buluş otomobili daha büyük bir güçle çalıştırmak için tasarlandı, ille de tersine gitmesi gerekmiyordu. Geriye doğru giden bir vitesten başlamak, bu ilk arabaların paylaştığı temel sorunlardan birini çözme girişimiydi: güç eksiklikleri. Benz’in yeni donanımının ortaya çıkmasından sonra, diğer üreticiler de modellerine benzer teknolojiler kurmaya başladı.

Araçlara Geri Vites İlk Ne Zaman Dahil Edildi?

Ancak sadece icat edilmiş olması geri vitesin tüm arabalarda ortak olduğu anlamına gelmiyordu. Yıllarca sadece bazı modellerde mevcut olan bir seçenekti ve seçim neredeyse her zaman alıcıya kalmıştı. 1905 yılına kadar arabaların büyük çoğunluğunda geri vites mevcut değildi.

Ancak bu teknoloji genel kullanımda olduktan sonra bile, bazı araba modellerinin hala geriye doğru hareket etme yeteneği yoktu. Örneğin, BiScooter, Fransa’da icat edildi, ancak yalnızca iç savaştan sonra İspanya’da üretildi. Bu özel bir durumdu çünkü İspanya’da bilindiği şekliyle biscúter, gerçekten çok küçük bir araçtı ve savaştan zarar görmüş bir ekonomiye uygundu. Sadece geri vitese sahip değildi, kapıları veya pencereleri bile yoktu. Hatta popüler bir söz ortaya çıkardı: bir şeyin “bir biscúter’dan daha çirkin” olduğu söyleniyordu.

Araçlara Geri Vites İlk Ne Zaman Dahil Edildi?
Biscúter ticari 200 / CC BY-SA 3.0

F1 Araçları Dahil Tüm Arabaların Geri Vitesi Var!

Bugün, tüm arabaların bir geri vitesi var. Formula 1 araçları bile birçok insanın düşündüğünün aksine. Bu yanlış anlama, bu tek kişilik arabalarda ve diğer viteslerin aksine direksiyon simidinde özel bir düğme bulunmamasından kaynaklanıyor olabilir; daha ziyade, kokpitin yanlarından birindeki bir düğme ile etkinleştirilir. Vites, bu yarışma araçlarına, sürücünün zor durumda olduğu ve güvenlik nedenleriyle geriye doğru hareket etmek zorunda kaldığı bir durumun ortaya çıkması ihtimaline karşı dahil edilmiştir.

Açık olan şu ki, bugünün arabalarını geri vites olmadan kimse süremez. Onsuz, sadece ilerleyebilirdik. Ve daha da önemlisi: Doğru hareket kombinasyonunu bulmayı umarak bir park yeri etrafında tekrar tekrar manevra yapamazdık.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here