Geri Viteste Giderken Neden Fazla Ses Çıkar?

1
5678
geri vites
Aracımızı geri vitese alıp geri geri giderken bir ses duyarız. Bu ses çoğu zaman normaldir. Ancak belli bir hızın üzerindeyken çıkan yüksek ses, uğultu ya da vınlama gibi bir ses çoğumuzun dikkatini çekmiştir. İşte o sesin bir sebebi var. Gelin size bu durumun teknik nedenlerini anlatalım.

Neden Fazla Ses Çıkarıyor?

Viteslerin tamamında içeri doğru meyillenen spiral dişliler bulunuyor. Ancak geri vites çarkları dışa doğru çıkan keskin dişlere sahip. Böylece otomobillerin vites geçişlerinin çok kolay ve rahat bir şekilde yapılması sağlanıyor. Geri vites dişlilerinde bulunan fazla alan, çok fazla ses çıkmasına neden oluyor.

şanzıman

Şanzıman Ya Da Vites Nedir?

Halk arasında vites olarak bilinen şanzıman birçok dişlinin bir araya gelmesiyle oluşan bir makine diyebiliriz. Bu makine sayesinde motorun dönüş hızı, tekerleklere aracınızın sürüş durumuna göre farklı hızlarla iletiliyor. Söz konusu farklı hızların oluşabilmesi için dişlilerin farklı tasarımda ve çaplarda olması gerekmektedir.
Birbirleri üzerinde yüksek hız ile dönen dişlilerin ses çıkarması aslında oldukça normaldir. Ancak günümüzde araçlarda sıfır ses hedeflendiği için bu sesi de minimuma indirebilmek için dişlilerin tasarımına ekstra önem veriliyor. Yani şanzıman içerisinde bulunan dişliler çalışma sesini minimuma indirecek şekilde tasarlanmaktadırlar. Artık günümüzde birçok otomobilde düz dişli tasarım yerine dişlerin açılı olarak yer aldığı şekilde tasarlanmıştır. Bu tip dişliler de Helisel Dişli denmektedir.
helisel dişli

Helisel dişliler daha sessiz bir çalışma sistemine sahip oldukları için otomobillerden kullanılan şanzımanların ileri viteslerini oluştururlar. Geri viteslerde ise genellikle Helisel dişli yerine Düz dişli kullanılmaktadır.

Bir diğer yandan Düz dişliler yüksek hızlarda, Helisel dişlilere göre yapısı itibariyle daha çok ses çıkartırlar. Bunun sebebi ise dişler arasında daha boşluklu bir yapı olmasıdır. Böylece dişlerin birbirini kavraması helisel dişlilere göre daha sert şekilde gerçekleşmektedir. Sonuç ise, dişlerin birbirlerine çarpışması sonucu yüksek çalışma sesi. Helisel dişlilerde; dişler birbirleri üzerine daha iyi oturur. Böylece daha düşük seviyede ses çıkar.

geri vites

Geri Vites Neden Düz Dişli İle Tercih Ediliyor?

Aracınızla hızlı bir şekilde geri gittiğiniz zaman çok ses çıkmasının sebebinin geri vitesin düz dişli olmasından kaynaklı olduğunu söyledik.  Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Helisel dişliler ileri viteslerde kullanılıyor. Üstelik oldukça sessiz çalışıyor. Bu dişliler birbirleri arasında geçiş yapamayacak durumdadırlar. Aynı zamanda bulundukları konumda sabittirler. Vites geçişleri senkromeç adı verilen bir parçanın hareketi ile ayarlanmaktadır.

1 YORUM

  1. Merhaba
    konu helis dişliler birbiri üstüne rahat oturduğu için değil. helisel şekilden dolayı sadece daha küçük bir noktadan birbirlerine temas ederler o yüzden kontak yüzeyi az ve çabucak yer değiştirdikleri için ses az olur.
    Düz dişililerde daha büyük ve uzun bir diş profili diğer diş profili üstüne oturur, biraz zoraki ve fazla yüzey teması olduğu için çok fazla ses yaparlar… olarak düzeltmek daha mantıklı olur sanırım. yinede teşekkürler.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here