Geri Vites Nedir ? Geri Vites Kamerası Nedir ?

0
3199
geri vites

Gitmemiz gerekenden daha fazla yol gittiğimizde, park ederken ve bunlar gibi durumlarda aracımızı geri vitese almamız gerekir. Peki geri vites nedir ? Aracımızı geri vitese aldığımızda açılan geri vites kamerası nedir ?

Geri Vites Nedir ?

geri vites nedir

Basit bir tabir ile aracın geriye doğru gitmesini sağlayan vitese, geri vites denir. Geri vites, hem otomatik vites hem de düz vitesli araçlarda bulunduğu gibi yeni nesil motosiklet dahil olmak üzere çoğu motorlu araçta yer alır. Marka ve modellere göre değişiklik gösterse bile kamyon ya da traktör gibi ağır araçlarda ise birden çok geri vites bulunabilir. Hatta traktörlerde geri vites sayısı yaklaşık 40’ ı bulabiliyor.

Geri vites sisteminin içerisinde bir tekerlek dişlisi yer alır. Bu sayede araç geriye doğru düzgün bir şekilde hareket edebilir. Ayrıca araçlara göre farklılık gösterse de araç geri vitesteyken hızlı bir sürüş yapılmaz. Araçlardaki ortalama geri vites hızı, çoğunlukla ilk kalkışta kullanılan birinci vitesin hızı ile eş değerdir denilebilir.

Geri vites devreye girdiğinde aracın arkasında bulunan geri vites lambaları yanmaya başlar. Böylece sürücü arkasını kolaylıkla görebilir. Ayrıca arkadaki sürücüler ya da yayalar da aracın geriye doğru hareket edeceğini fark eder.

Aracımı Geri Vitese Alamıyorum. Neden ?

geri vites sorunu

Günümüzde çok sık karşılaşmasak da bazen arabayı geri vitese takmakta zorlanabilir ya da takamayabiliriz. Özellikle yeni nesil otomobillerde ve otomatik olan araçlarda böyle bir sorunla karşılaşma olasılığı çok düşük olsa da yine de bu sorunun sebeplerini açıklayalım.

  • Debriyaja düzgün basmıyor olabilirsiniz.

Geri vitese geçilememesinin en yaygın sebeplerinden biri, debriyaja tam olarak basmamış olmanızdır.  Eğer ayağınızı debriyaja tam olarak basmazsanız bu durumda şanzıman motordan tamamen ayrılmaz. Sonuç olarak da araç geri vites takılmaz. Böyle bir sorunun çözümü için ayağınızı debriyajdan tam olarak çekin ve tekrardan sert bir şekilde sonuna kadar basmayı deneyin. Muhtemelen sorun hemen çözülecektir.

  • Debriyajı serbest bırakmayı deneyin.

Debriyaja sonuna kadar bastınız ancak geri vitese geçmediyse, debriyajı tekrar bırakmayı denemelisiniz. Bunu yapmadan önce ilk olarak vites kolunu boş konuma getirin. Diğer türlü arabanız hareket edebilir veya şanzımana zarar verebilir.

Debriyaj Nedir ?

  • Güçlü kuvvet uygulamadan geri vitese geçmeyi deneyin.

Birkaç deneme yaptınız fakat yine de geri vitese doğru şekilde geçemediniz. Bu durumda güç kullanmamalısınız. Aksi takdirde, vites değiştirme bağlantısını bükme ihtimaliniz yüksek. Bunun olmasını önlemek için tekrar deneyin. Fakat sakin ve kontrollü bir şekilde yapmalısınız.

  • Debriyajı değiştirin.

Her şeyi denediniz fakat hala aracınızı geri vitese takamıyorsunuz. Bu durumda arabanızın yeni bir debriyaja ihtiyacı olabilir. Debriyaj değişimi maliyetli olduğu için, ilk olarak bütçe ayarlamanızda fayda vardır. Bir karar vermeden önce, değişiklik için birkaç ustadan ya da servisten fiyat almanız sizin için faydalı olacaktır.

  • Şanzıman yağınızı kontrol edin.

Şanzımanda yağı azaldığı durumunda parçalar arası sürtünme artar. Bu durum vites geçişlerinde zorlanmalara neden olur. Hatta bazı durumlarda aracın vitese hiç geçememesine neden olabilir.

  • Dişli arızası meydana gelmiş olabilir

Aracınız sadece geri vitese hiç geçmiyor ise dişli arızası meydana gelmiş olabilir. Herhangi bir vites dişlisin de oluşan sorun aracın o vitese geçişini engelleyecektir.

Geri Vites Kamerası

geri görüş kamerası

Araç içi teknolojileri her geçen gün artmakta. Bu teknolojiler sürücünün araç kullanmasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Geri vites kamerası da bunlardan biri. Günümüzde üretilen yeni model yılına sahip araçların büyük çoğunluğunda bu kamera standart olarak sunuluyor.

Peki Geri Vites Kamerası Nedir?

geri görüş kamerası

Geri vites kamerası, adından anlaşıldığı gibi araçlarda geri geri manevra yaparken veya park ederken kullanılan araç teknolojisine verilen isimdir. Yeni model araçların çoğunluğunda standart olarak sunulan geri vites kamerası, artık sonradan da araçlara kolaylıkla dahil edilebilir hale geldi.

Geri Vites Kamerasının Özellikleri

Geri vites kamerası, kameranın yansıtıldığı ekrana bakılarak kullanılır. Ekranda, aracın arkasındaki cisimler açıkça görülür. Aynı zamanda yardımcı sensörler sayesinde aradaki mesafe de rahatlıkla ölçülebilir. Bu sayede geri görüş kamerası park sensörü ile birlikte çalışarak sürücüye yardım eder.

Sıfır km araba fiyatları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here