Hepsi Birer Efsane! Yarış Arabaları Nedir ?

0
7055
yarış arabaları

Yarış arabaları, basit bir tabir ile eğlence amaçlı olarak düzenlenen yarışlar için üretilmiş olan araçlardır. Bu araçlar yarışlara özel olarak üretildikleri için de hız üzerine tasarlanmışlardır. Yani günlük kullandığımız araçlardan en büyük farkı hız için üretilmiş olmaları.

yarış arabaları

Artık günümüzde çok sayıda yarış arabaları ve çeşitleri bulunuyor. Fakat ilk yarış arabası üretiminde bu arabalar tek tip olarak üretilmiştir. Yarışların başlaması otomobillerin petrol yakıtlı üretilmesi ile başlamıştır. İlk araba yarışı da 22 Temmuz 1894 yılında Paris-Rouen arasındaki 126 km’lik bir mesafede gerçekleşmiştir. Bu yarışa 21 otomobil katılmıştır. İlerleyen yıllarda ise otomobil sporlarında farklı branşlar gelişmiştir. İlk pist yarışı da 1898’de Periqueeux’te düzenlenmiştir. Daha sonra tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılmıştır.

Aracımı yarış arabasına çevirebilir miyim ?

Yarış araçlarının çok hafif olması güçlü motora sahip olması ve yüksek performansa sahip olması gerekir. Yarış araçları genellikle özel olarak üretilir. Fakat standart araçlardan da çevrilebilir. Standart bir aracın yarış aracı olabilmesi için birtakım işlemlerden geçmesi gerekiyor.

Normal bir araç çok ağırdır. Öncelikle normal aracın ağırlıkları düşürülmeli, motoru güçlendirilmeli ve yarış araçları gibi koruyucu önlemler alınmalıdır. Araçların yüksek performansa sahip olması tek başına yeterli değil. Yol tutuşu, güvenlik, lastikler, hızlandırıcı özelliğe sahip donanım gibi çok sayıda sahip olması gereken özellikler vardır.

Ne yazık ki yarış arabası tasarlamak ya da standart aracı yarış arabasına çevirmek, yarışlara katılmak için tek başına yeterli değil. Aracınızın tüm donanımını ve sonradan yaptığınız değişiklikleri bir deftere kaydetmelisiniz. Daha sonra bu kayıtları yarış yetkililerine göstermeniz gerekli. Yapılan değerlendirme sonrasında eğer gerekli onay verilirse ilgili araç yarışlara katılabilir.

Aslında normal araçların yarış araçlarına dönüştürülmesi riskli. Yani aracınızın uyum sorunu yaşaması yüksek ihtimal. Ancak direkt olarak üretilen yarış araçları pistlere ve diğer şartlara daha uyumludur. Bu yüzden de daha avantajlılar. Yarış araçları genellikle büyük araba firmaları tarafından tasarlanıp piyasaya yürütülür.

Unutulmayan Yarış Arabaları

Bugatti Type 35:

Bugatti Type 35

Bu efsane olarak anılan otomobil yaklaşık olarak 1000’in üzerinde yarış galibiyetine sahip. Kariyerine tepe tırmanışları ile başlayıp Grand Prix’lerle devam ettirmiş bir ikonik modeldir. Otomobil, 1926’da 351 kazanmıştı. Aynı zamanda 1925 – 1929 yılları arasında Targa Florio’yu da üst üste 5 kez kazanmıştır. Bu sayede dünya yarış tarihinin belki de en ikonik ve efsane otomobili olarak adlandırılıyor.

Porsche 911:

porsche 911

Bu otomobilin günümüzde hala üretiliyor olması ve halen talep görmesi ile kendini ifade etmesine  yetiyor. Porsche 911, dünya tarihinde aklınıza gelebilecek hemen her yarışa katılıp galibiyet alan yegane otomobillerden birisidir. Aracın kariyerinde Monte Carlo Rallisi, Paris-Dakar, Targa Florio, 24 Hours of Daytona, 12 Hours of Sebring ve 24 Hours of Le Mans gibi dev şampiyonluklar bulunuyor.

Lancia Delta:

lancia delta

Yarış tarihinin efsanelerinin arasında yer alan Lancia Delta,  1987 – 1992 yılları arasında WRC üreticiler klasmanını tam 6 kez üst üste galip tamamlamıştır. A Klasmanı kurallarının koyulduğu yıllarda Delta başta Ford olmak üzere, Renault, Mazda ve BMW gibi büyük firmaları hep geride bırakmıştır.

Porsche 956:

porsche 956

Porsche’nin bu ikonlaşmış yarış otomobili 24 Hours Of Le Mans yarışına ilk katıldığı sene podyumun 1. ve 2. sırasında yer almıştı. Aslında bu bile bu araçtan efsane diye söz etmek için yeterli. Aracın bir diğer galibiyeti ise 1994’te son kez katıldığı Le Mans’ı kazanması idi. Üstelik Nurburgring’in en hızlı tur rekoru hala 956’ya ait ve bugün bile kırılamıyor.

BMW M3 (E30):

bmw m3

BMW, pek çok kişinin hayallerini süsleyen bir marka. Üstüne bir de yarış arabası olunca… Söylenecek söz kalmıyor. Efsane M3, 1987 – 1993 tarihleri arasında Avrupa genelinde katıldığı bütün otomobil yarışlarını domine etmiştir. Ee boşuna efsane olarak adlandırılmıyor. Bu şampiyonlukların yanı sıra birden fazla 24 Hours Of Nurburgring ve Spa galibiyeti de bulunuyor. Aynı zamanda bir kaç tane ralli galibiyeti de bulunmakta.

Audi R8:

audi r8

Aslında Audi, R8’i dayanıklılık serisi yarışları için üretmiştir. Bu otomobil, 2000 – 2005 arasında toplam 4 kez 24 Hours Of Le Mans galibiyeti elde etti. Bunun yanı sıra 2 Avrupa Le Mans Serisi ve 7 de Amerikan Le Mans Serileri galibiyeti bulunan R8, Audi’nin dayanıklılık yarışlarını ne kadar ciddiye aldığını da bizlere kanıtlıyor.

Nissan Skyline GT-R:

Nissan Skyline GT-R

Yarış oyunlarına ilgili olan kişilerin aşina olduğu bu otomobil, 1991’de Belçika’da geleneksel olarak düzenlenen 24 Hours of Spa yarışını kazanmıştır. Aynı zamanda Australian Touring Cars’daki bütün rekabeti yok eden ve All Japan Touring Car Championship’teki bütün yarışları kazanan bu otomobili tanımlamak için efsane kelimesi az bile kalıyor.

Kurtis-Kraft Midget:

Kurtis-Kraft Midget

Cüce diyebileceğimiz bu otomobiller, 1950 – 1960 yılları arasında FIA Dünya Sürücüler Şampiyonluğu Serisi’nde boy göstermişti. O yıllarda bu serinin bir parçası olan Indianapolis 500 yarışlarında bir ikon haline gelmiştir. Kurtis-Kraft Midget, 10 yıllık süreç boyunca pek çok farklı sürücü tarafından kullanıldı. Ve bu süreçte 5 şampiyonluk elde etti.

Hudson Hornet:

hudson hornet yarış arabaları

Bu otomobil, Amerikan NASCAR yarışlarının efsanesidir. 1951 – 1955 arasında tam 80 yarış kazanmıştı. 51 – 53 yılları arasında da toplamda 3 NASCAR genel klasman liderliği bulunuyordu. Bu ikonik otomobil, ABD’nin ilk yarış arabalarından birisi olarak da biliniyor.

Corvette CR-5:

Corvette CR5 yarış arabaları

Bu otomobil, özellikle 90’ların sonu ve 2000’lerde dayanıklılık yarışlarının en favori otomobilidir. Corvette CR-5, ALMS (Amerikan Le Mans Serileri) yarışlarında 2001’de kazandığı genel klasman birinciliği de dahil toplamda 31 yarış kazandı. Ayrıca aracın, 3 kez de 24 Hours Of Le Mans markalar birinciliği bulunuyor.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here