Manuel vitesin keyfini otomatik vitesin konforuyla bir araya getiren yarı otomatik şanzımanlar oldukça seviliyor. Buradan yola çıkan markalar da kendi teknolojilerini geliştirerek sürücülerin beğenisine sunuyor. Yarı otomatik şanzıman türlerinden biri olan MCP şanzıman da Citroen markasının geliştirdiği bir teknoloji. Standart otomatik şanzımanlardan daha hafif olan bu tasarım, düşük üretim maliyeti sebebiyle de öne çıkıyor.

MCP Şanzıman Özellikleri

MCP şanzıman nedir diye merak ediyorsanız bu teknolojiyi kısaca, vites değiştiren bir robota sahip altı ileri manuel şanzıman olarak tanımlanabiliriz. Kullanılan elektrikli robot; motor devrini, sürüş hızını veya gaz pedalının hareketini izleyerek sensörlerden elde ettiği verilere göre sürüşü şekillendirmeye yardımcı oluyor. Bu mekanizma geleneksel bir kavrama ve sürgü sistemi kullanıyor. Ancak tüm sistem, bir grup elektrik motoru tarafından kontrol ediliyor ve debriyaj, çift kütleli bir volan ile çalışıyor.

Citroen kokpit görsel

Dezavantajları Nelerdir?

MCP şanzımanın avantajları olduğu gibi bazı dezavantajları da bulunuyor. Bunlardan ilki, MCP şanzımanda vites değiştirme hızının otomatik vites kutusuna göre çok daha yavaş olması. Bir diğer önemli dezavantaj ise birkaç bin kilometrede bir düzenli kalibrasyon ve yağ değişimi gerektirmesi.

Vites değişimini kolaylaştıran MCP şanzımana sahip Citroen modellerine göz atmak için aşağıdaki linki ziyaret etmeyi unutmayın!

Citroen Modellerini İncelemek için Tıklayın!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here