Çin, 2022 otomobil ihracatının yüzde 54,4 artışla 3,11 milyon araca ulaştı. Almanya’yı geçmesinin ardından Japonya ile aradaki farkı kapatıyor. Çin Dünya’nın en büyük ikinci otomobil ihracatçısı oldu.

Dünya’nın En Büyük İkinci Otomobil İhracatçısı

Çin Dünyanın En Büyük İkinci Otomobil İhracatçısı Oldu

Çin Otomobil Üreticileri Birliği’ne (CAAM) göre, anakara ihracatının yıllık yüzde 54,4 artışla 2022’de 3,11 milyon araca ulaşmasının ardından Çin, Almanya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci otomobil ihracatçısı oldu.

En çok konuşulan CyberTruck T-Mad incelemesine de buradan göz atabilirsiniz. Çin Yapımı CyberTruck T-Mad Karşınızda!

Analistler, ülkenin Japonya’nın ihracat hacmine de yaklaştığını açıkladı. Ayrıca muhtemelen önümüzdeki birkaç yıl içinde dünyanın en iyi otomobil ihracatçısı unvanını perçinleyeceğini söyledi.

Japonya Yerinde Saydı

Çin Dünyanın En Büyük İkinci Otomobil İhracatçısı Oldu
Japonya verileri

Bir otomobil endüstrisi veri sağlayıcısına göre, Japon otomobil üreticileri 2022’nin ilk 11 ayında yurt dışına 3,2 milyon araç sevk etti. Bununla beraber bu rakam bir yıl öncesine göre neredeyse değişmedi.

2021’de Japonya 3,82 milyon araba ihraç etti. Ayrıca tüm yıl sonuçları hesaplandığında yıllık düşüş kaydetmesi de muhtemel.

Almanya Artış Kaydetti Ama Faydası Olmadı

Alman Otomotiv Endüstrisi Birliği’ne (VDA) göre Almanya, geçen yıl 2021’e göre yüzde 10 artış kaydetti. Böylece 2,61 milyon araba ihraç etti.

CAAM’a göre, Çin anakarasının toplam 2022 binek otomobil ve ticari araç üretiminin %11,5’ini ihracat oluşturdu. Böylece yıllık bazda %3,4 artışla 27 milyona ulaştı.

Çin aynı zamanda nakit sübvansiyonlar ve tüketim vergisi muafiyeti oldukça işe yaradı. Bununla birlikte ücretsiz araba lisanslarının dağıtımı gibi devlet teşvikleriyle desteklenen dünyanın en büyük elektrikli araç pazarıdır.

Çin Binek Araç Derneği’nin verilerine göre, ülke şu anda yaklaşık 200 EV montajcısına ev sahipliği yapıyor. Böylece yerli firmalar 2022’de iç pazarın yüzde 84,7’sini aldı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here