Alman kökenli otomotiv devi Borgward, 2015 senesinde Çinli bir firma tarafından satın alınmıştı. Kötü şartlardaki finansal nedenlerden dolayı Borgward iflas ettiğini açıklandı. Daha önceleri hacimsel olarak en geniş üçüncü Alman üretici olan Borgward yurtdışında yayımlanan haber kaynaklarına göre şimdi tüm varlıklarını tasfiye edebilmek adına mahkeme onayı bekliyor.

Borgward’ın İflasa Giden Yolculuğu

Borgward’ın resmi merkezi Almanya Stuttgart’ta olmasına rağmen neredeyse her şeyi (satış dahil) Çin’de yapılıyordu. 1950 senelerinde Almanya’nın üçüncü büyük üreticisi olmuştu. Firma 1961’de de kurucusu olan Carl FW Borgward’ın finansal sıkıntılar çekmesinden dolayı iflas etmişti. 1961 öncesi de en iyi dönemlerini yaşamıştı. Ayrıca 2014 senesinde şirket haklarını 5 milyon dolara devlete ait BAIC Group’a (Beiqi Foton Motor) sattı.

Borgward, isim ve ticari markasını Çinli firmaya satmadan öncede finansal mücadeleler veriyordu. Bu satın alma sonrası Borgward bir canlanma yaşadı. Hatta Bremen’de tesis açma planları mevcuttu. Ardından BX3, BX5, BX6 ve BX7 (elektrikli versiyonu da mevcut) otomobiller piyasaya sundu. Ayrıca en çok satan modeli (BX7); 2017 senesinde 30.000 adet, 2019’da 45.000 adet satıldı.

Tüm bu çabalara rağmen satışlar istenilen rakamlara ulaşamadı ve Borgward iflas etti. Fakat Borgward’ın iflasını tetikleyen etmenlerden biride küresel anlamda dünyayı saran Covid-19’du. 2020 senesinde pandeminin etkileriyle 9.000’den az araba taşıdı. 2021 senesinde ise Çin pazarında satışlar iyice düşerek 3.600’e indi ve iflasın eşiğine gelindi. Son olarak Borgward’ın iflasından sonra 564 milyon dolar zararı olduğu biliniyor.

Türkiye’de SUV Araç Satışları Artıyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here