Elektrikli Otomobil Yarışında Çin

Otomotiv sektöründeki trend hızla elektrikli araçlara doğru kaymaya devam ediyor. Öncelikle egzoz emisyon değerlerini düşürmek ve yakıt tasarruflarını arttırmak amacıyla geliştirilen bu teknolojileri yavaş yavaş sokaklarda görmeye başladık. Peki bu inovasyonun sahibi olan önde gelen ülkeleri, elektrikli otomobil yarışında Çin tarafından geçilebilir mi?

Otomotiv elektrifikasyonu yarışında Çin tabiri yerindeyse çıtayı arsa çıkarttı. Elektrikli araçların küresel otomotiv pazarında önemli bir oyuncu olma yolunda net bir başarı sunacağını fark eden Çinli OEM’ler, elektrikli araç pazarında güçlü bir konuma sahip olmak için çoktan harekete geçtiler bile.

Elektrikli otomobillerin yayılmasıyla hızlı bir şekilde değişen bölgesel dinamikleri otomotiv sektöründe lider olabilmek için değerlendirmenin yollarını arayan Çin, şu ana kadar durumu iyi idare etmiş gibi görünüyor. Küresel otomotiv piyasasındaki uzun zamandır süre gelen Avrupa hegemonyasına karşın ciddi bir pazar payıyla yükselişte olan Çin bu anlamda tüm dünyaya adeta ders veriyor.

elektrikli otomobil yarışında çin
2019 ve 2020 Ocak-Ağustos Ayları Elektrikli Otomobil Satış İstatistikleri Karşılaştırması. (Kaynak: JATO)

Çin Hükümeti Tarafından Elektrikli Otomobile Teşvik

Çin’deki elektrikli otomobil pazarının giderek genişlemesinin belki de en önemli nedeninin hükümetin teşvikleri olduğu söyleniyor. Çin’de yapılan yatırımlardan yeni kurulan işletmelere, tüketici sübvansiyonlarından güçlü şarj ağlarının oluşumuna kadar yapılan tüm faaliyetler elektrikli otomobil piyasasını geliştiriyor. Bu etkenler sayesinde de hem yatırımcıya hem de tüketiciye güven veren Çin’de gelişim kaçınılmaz oldu.

Ancak bu sübvansiyonlar 2022 yılında sona erecek. Bu sebepten elektrikli otomobillere olan tüketici talep ivmesi bu aralar biraz düşüşte olsa da Çin’deki elektrikli otomobil pazarı büyümeye devam ediyor.

elektrikli otomobil yarışı çin
Kritik Bölgesel Pazarlarda Bulunan Model Sayısı

Ancak dünya üzerinde elektrikli otomobile teşvik eden birçok ülke varken Çin’in bu başarısını yalnızca bu nedene bağlamak yanlış olacaktır. Aslında bahsi geçen teşvikleri ithal otomobiller için yürürlüğe sokmayan Çin; bu noktada diğer teşvik veren ülkelerin, en azından iç pazarda, önüne geçmiş oldu.

Bu etkileyici büyümeye rağmen, geçen yıl Çin elektrikli araç pazarında iyi bir istikrar yakalamıştı. Ancak bu yıl Çin; 2025 yılına kadar toplam yeni araçların % 25’inin Yeni Enerji Araçları (NEV’ler) olması yönündeki iddialı hedefini tutturmaktan biraz uzak kaldı. Bu yavaşlama, hükümetin son birkaç yıldır uyguladığı sübvansiyon indiriminin bir sonucu olarak geldi. Avrupa’nın elektrikli araç pazarı gittikçe güçlenerek büyümeye devam ederken, bu durgunluk şu soruyu gündeme getiriyor: Çin’in başarısı yalnızca ağır hükümet müdahalesine mi bağlı?

Çin’in düzenlemelerinin ve teşviklerinin uzun vadeli başarıları üzerinde ne kadar etkisi olduğunu yalnızca zaman gösterecek, ancak şimdilik Çin hükümeti Çin’deki elektrikli araç pazarında devam eden başarılarında kararlı görünüyor. Vergi muafiyetlerinin ve sübvansiyonlarının uzatıldığını ve NEV’ler için 2023’e kadar yeni kredi programlarının çıkarıldığını duyurduktan sonra, elektrikli otomobil yarışında Çin pazarının büyümeye devam etmesi muhtemeldir.

İkinci El Otomobil İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here