İngiliz şirket Aston Martin DB modelleri için EV Restomodu başlattı… Lunaz, DB4, DB5 ve DB6 modelleri için elektrikli araç dönüşümleri yapıyor. Bu nedenle James Bond ile olan ilişkisiyle ünlü otomobil bile EV formunda elde edilebilecek.

Aston Martin‘in kendi bölümü birkaç yıl önce elektrikli bir DB6 Volante yarattı. Ve şimdi başka bir İngiliz şirketi olan Lunaz, DB4, DB5 ve DB6 modellerini elektriğe dönüştürecek. Aston’u tamamen restore etmek ve ardından güç aktarma organını eklemek için 1 milyon doları aşması beklenen fiyat sizi şaşırtabilir. Ancak güzelliğin bedelinin tam olarak ne kadar olacağı belirsiz. İlk müşteriler elektrikli Aston Martin DB modellerini 2023’ün sonlarında alacak.

İngiliz Bir Şirket Yani Lunaz, Aston Martin DB Modelleri İçin EV Restomodu Başlattı!

Bu, Aston Martin’in klasik DB modellerinden birinin elektrikle dönüştürülmesi ilk kez olmuyor ve muhtemelen son da olmayabilir. Üç yıl önce, Aston’un kendi Works klasik bölümü, orijinal şanzımana bağlı bir motora güç sağlayan modüler bir pil takımıyla değiştirilen altı silindirli motoruyla bir DB6 Volante yarattı. Bunun fabrika onaylı bir dönüşüm talebini ölçmek için olduğu söylendi.

Ancak şimdi başka bir İngiliz şirketi, çok benzer görünen bir otomobil sunmayı planlıyor. Halihazırda diğer çeşitli klasiklerin elektrikli versiyonlarını sunan Lunaz, DB4, DB5 ve DB6 için bir EV dönüşümü sunacağını söyledi. Bu da James Bond’un kendisini gerçekten bir EV’ye geçirebileceği anlamına geliyor.

Aston Martin DB Modelleri İçin EV Restomodu Başlattı!

Bunu yapmak, elbette, önemli bir fiyat etiketi ile gelir. Lunaz’ın EV nakli, “uygulamadaki” fiyatı önemli ölçüde artırdığı için, bugünlerde kaba bir DB5 bile yedi haneli bir değerleme yolunun çoğunu oluşturuyor. Şirket, daha ucuz DB6 söz konusu olduğunda fiyatlandırma konusunda daha fazla ayrıntı vermeye hazır. Dönüşümün “1 milyon $ + vergileri aşacağını” şimdiden söyleyebiliriz. Ayrıca bunun da yeni güç aktarma organının yanı sıra metal restorasyonu da dahil edeceğini düşünüyoruz. Markanın, üzerinde çalıştığı yakıt ne olursa olsun, bunun olağanüstü derecede güzel görünen bir araba olduğunu gösteren fişli bir DB6’nın resimlerini de yayınladılar.

Aston Martin DB Modelleri İçin EV Restomodu Başlattı!

Aston Martin DB Modelleri Restomodu; Teknik Detaylar

Lunaz’ın resmi açıklaması teknik ayrıntılar konusunda kısadır. Ama elektro-DB’lerin şirketin önceki dönüşümleriyle çok şey paylaşacağını tahmin edebiliriz. Bunlar, Jaguar XK150’de arka aksa toplam 375 beygir gücü veren bir çift motora sahip özel bir güç aktarma organı kullanır. XK150, 80-kWh pil kullanır. Daha büyük Rolls-Royce Phantom V dönüşümü, biri kaputun altında, diğeri bagaj tabanının altında olmak üzere ikiz paketlerden 120.0 kWh’ye sahiptir. DB Aston’daki sınırlı boş alan göz önüne alındığında, tekli paketin kullanılması daha olası görünüyor. Aston Works’ün varsayılan dönüşümü, orijinal motorla neredeyse tamamen aynı boyut ve ağırlıkta bir pil kullandı. Lunaz’ın arabası, Tip 2 CCS soketi üzerinden hızlı şarjı destekleyecek.

Aston Martin DB Modelleri İçin EV Restomodu Başlattı!

Lunaz ayrıca “frenlerin, süspansiyonun ve direksiyonun yükseltilmesini ve klimanın sağlanması gerektiğini söyledi. Ve ayrıca en son bilgi-eğlence sistemlerinin, navigasyon sistemlerinin ve tam Wi-Fi bağlantısının hassas entegrasyonu yoluyla iç konfor ve rahatlığın modern standartlara getirildiğini” vaat ediyor.

Böyle bir dönüşümle ilgili en büyük soru varoluşsaldır: gerçekten var olmayı hak ediyor mu? Lunaz, sahiplerinin gelecekteki bir fikir değişikliğine karşı onları koruyabilmeleri için mevcut motoru dikkatlice çıkaracağını söylüyor. Ancak bir elektrik motorunun neredeyse sessizliğinin klasik bir Aston’a daha iyi bir film müziği gibi hissettireceği bir dünya hayal etmek çok zor. DBR2 altı silindirli, üçlü karbüratörlerin içinden geçenden daha fazla.

Böyle radikal ve pahalı bir restomodu gerçekleştirmenin çevresel faydaları da sorgulanabilir. Tipik bir DB Aston’un nazik görev döngüsü, bir elektrikli araç dönüşümünün enerji ve karbon maliyetlerini azaltacağı çok nettir. Ancak egzoz emisyonları açısından geri ödenmesini pek olası kılmaz gibi görünüyor. Everrati Porsche 911 gibi otomobillerde olduğu gibi, Lunaz da içten yanmalı motorların yasaklandığı durumu ön plana alıyor. Ve yıllar geçtikçe benzinli araçların satışının yapılmadığı daha elektrikli bir dünyadaki çok uzak bir geleceği hedefliyor gibi görünüyor.

Lunaz, ayrıca elektrikli DB modellerinin ilk teslimatlarının 2023’ün üçüncü çeyreğinde gerçekleşeceğini söyledi. Umarım ilerleyen günlerde birkaç tane de Türkiye’de görebiliriz.

İkinci El Aston Martin İlanları

Geçmiş, Bugün ve Gelecek: Aston Martin’in Dinamik Hikayesi

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here