General Motors, Honda ve Nikola ile ayrı ve yeni anlaşmalara imza attı. Bu sebeple GM elektrikli araç ve araç parçaları (Ultium) cephesinde geçtiğimiz birkaç haftayı yoğun geçirdi. Elektrikli araç üzerine yapılan bu ittifaklarının sonra GM’nin yeni Ultium bataryasını kullanan araçlar için kablosuz (veya neredeyse kablosuz) bir batarya yönetim sistemi kullanan ortaklar bu alandaki ilk otomobil üreticileri olmayı planlıyorlar.

Ultium Batarya Özellikleri

Ultimum, Kablosuz Batarya Yönetim Sistemi’ni (veya EV dilinde wBMS) Analog Devices Inc. ile geliştirilmektedir. En büyük avantajları ise esneklik ve ölçeklenebilirliktir. Bu özellikler GM’nin her seferinde yeni kablolama ve iletişim sistemleri tasarlamak yerine, ortak akü bileşenlerine sahip bir sistemde kullanılabilecek. Ultium batarya performans arabalarından ağır kamyonlara kadar birçok farklı araç türünde sorunsuz bir şekilde yerleştirilebilecek.

Aynı esneklik hedefleri, araca bağlı olarak 50 ila 200 kWh arasındaki konfigürasyonlarda dikey veya yatay olarak istiflenebilen Ultium akü paketinin tasarımında da kullanıldı. GM, pil kimyasını oradaki gelecekteki gelişmeleri yansıtacak şekilde değiştirmeyi bile bekliyor.

GM Ultium’da, Batarya Yönetim Sistemi’nin (wBMS) tipik görevleri arasında kimyayı bireysel pil hücre grupları içinde dengeleyebileceğini, pil sağlık kontrollerini çalıştırabileceğini veya paketi izleyen sensör ağını yeniden yapılandırabileceğini söylüyor.

GM Ultium’da, pillerin içindeki kablolama miktarını yüzde 90 azaltacağını söylüyor. Bu sayede, daha fazla yer açılacak, aynı alanda daha fazla pil kullanılabilecek. Pil yapısı ve üretimi düzenli olacak ve hatta pil paketi daha hafif hale gelecek. Hatta aracı artık kullanmıyorsanız pilleri elektrik şebekesi depolaması için yeniden kullanabilirsiniz.

Gelişmeler

Geçtiğimiz son birkaç günde General Motors, Nikola’dan % 11’lik, 2 milyar dolarlık hisse satın aldı. Nikola Corp için Badger elektrikli kamyonetlerinin sorumluluğu, elektrikli piller ve hidrojen yakıt hücreleri tedarik etmek için bir anlaşma açıkladı.

Geçtiğimiz hafta GM, Japonya’nın Honda’sı ile milyarlarca dolar tasarruf sağlayabilecek bir anlaşma imzaladı. Ardından şirketler, EV’ler de dahil olmak üzere araç platformlarını paylaşmak için bir Kuzey Amerika ittifakı duyurdu.

Ancak yatırımcılar GM yetkilisi Barra’nın şirketi bölmesini istiyor, böylece EV varlıkları Tesla ve diğer yeni halka açık EV otomobil üreticileri gibi daha üst düzey seviyelerde değerlendirilebilir.

Bir konferans görüşmesinde gazetecilere verdiği demeçte, “Bu, tamamen elektrikli bir geleceğe olan bağlılığımızın ve gerçekten başkalarının kullanabileceği bir platform yaratmanın çok güçlü bir kanıtı, bize ölçek kazandıracak ve verimlilik maliyetlerini düşürmemize yardımcı olacak,” dedi.

Barra, son birkaç yıldır, içten yanmalı modellerden elde edilen gelirin batarya ve yakıt hücresi ile çalışan araçların gelişimini finanse etmek için kullanacağını ve stratejik hamleler yapacağını duyurdu.

İkinci el Honda otomobil ilanları için tıklayınız.

1 YORUM

  1. araçlarda batarya ve konumlandırması, yarattığı alan kaybı falan çok ön planda. teknol-jik olduğu kadar ergonomik olarakta bu soruna bakılmalı

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here