Arabalara Neden Aksesuar Takıyoruz?

0
1428

Popüler Aksesuarlar ve Arabalara Neden Aksesuar Takıyoruz? Araç aksesuarları, bu kadar yüksek değere ve öneme sahip arabalarla ilişkilendirmeye karar verdiğimiz biblolar, kültür ve ilerleme hakkında gerçekten çok şey anlatmaktadır.  “Bir hula bebeği bize insanlık durumunu nasıl anlatır?” diye gülebilirsiniz. Elbette psikolog değiliz ama bu trendler, popüler düşünceden, ekonomik ihtiyaçtan ve kitlelerin iradesinden doğmaktadır. Yine de bu trendlerin çoğu o kadar inanılmaz derecede rastgele görünüyor ki merak etmeden duramıyoruz. Araçlara aksesuar takmak, insanların güç gösterisi ve araçlarına verdiği önemi göstermektedir. Diğer insanlardan bağımsız ve farklı olduklarını simgeleyen araç aksesuarları, zaman içinde birçok kullanıcı için kült haline gelmiştir. Bugünkü içeriğimizde popüler araç aksesuarları ve bu araba aksesuarlarının tarihini anlatacağız.

Japon Tsurikawa SapıArabalara Neden Aksesuar Takıyoruz?

Yüzyılın dönümüne yaklaşırken, Japon gençliği (onlar için) korkunç bir vandalizm yaparak isyan edecekti. Metro tavanlarından asılı Tsurikawa saplarını söküp daha sonra onları bir onur rozeti, bağımsızlık ve ayaklanma işareti gibi arabalarına asarlardı. Normalde Japon gençliği bu sapları, aynalarına asarlardı. Ancak zaman içinde araba kültürü bu kulpları karıştırmış gibi görünmektedir. İlerleyen yıllarda bu kulplar, yarış ve drift arabalarındaki benzer görünümlü çekici noktalarına takılmıştır. Böylece araçlar kullanılamaz hale geldiğinde veya bir sorunla karşılaşıldığında çabucak çekilebilmektedir. Sonuç olarak birçok kişi Tsurikawa’yı ön veya arka tamponlarına asmaktadır.

ZarArabalara Neden Aksesuar Takıyoruz?

1940’lı yıllarda zarların ortaya çıkacağı tahmin edilmekteydi. 1950’lı yıllarda birçok araç sürücü, arabasına gösterişli renklere sahip olan zar görünümlü yumuşak aksesuarları takmaktaydı. O yıllarda zar, sürücüye şans getirmesi için takılmaktaydı. Oyuncak zarlar, 50’li yıllardan 70’li ve 80’li yıllara kadar renkli olarak geliştikçe arabalarla ilişkilendirildi. Siyah noktalı beyaz zar orijinal olanıydı. Ancak ilerleyen yıllarda siyah, kırmızı ve neon renklerdeki çeşitleri de popüler hale geldi.

Ön Cam Afişleri / Etiketleri

Ön cam afişleri nasıl başladı? 1960’lardan beri yarış arabaları, premium sponsorlar için ön camın kullanılmayan üst ucuna logolar ekliyordu. 1970’lerin sonlarında başlayan sponsorları yazmak için “vizör” alanını kullanılmaya başlandı. Hızlı bir şekilde yüksek kontrast ve her açıdan görünürlük, bu noktayı sponsorlar için en iyi yer haline getirdi. Böylece en seçkin markalar, yarış araçlarına sponsor olmak için sıraya girdi. Türkiye’de de ön cam afişleri ve etiketleri oldukça popülerdir. Birçok araç sürücü, kişiselleştirmeye çalıştığı araba kulüplerinde aracının fark edilmesi için farklı takma adlar kullanmaktadır. Ancak ön cam afişleri ve etiketlerinin gerçek kullanım alanına baktığımız zaman karşımıza profesyonel yarış araçları çıkmaktadır. NASCAR, Formula Drift, Rallycross, Autocross gibi yarışlardan sonra ön cam etiketi, sokak kültürüne dönüşmüştür. Bir araba, üst düzey BBS jantları gibi süslü bir parçaya sahipse, üst camınızda markanın cesur bir görüntüsünün olması neredeyse gereklidir. Ayrıca kendinizi trafik ışıklarına bakmakta zorluk çekmedikçe, güneşi engellemek ve arabanızı spor hissettirmek için araç etiketi oldukça mantıklıdır.

Çılgın Egzoz Tasarımları

Çılgın egzoz tasarımları, Japonya’daki “Bōsōzoku” (bowe-sue-zoh-ku) veya “kontrolden çıkmış arabalar” anlamından gelmektedir. Bu araba modelleri 80’lerde ortaya çıkmıştır. Ayrıca benzer nitelikteki motosikletlerle yakından bağlantılıdır. Performans yerine tamamen gösteriş meraklıları için kullanılan bu çılgın egzoz tasarımları, birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Türkiye’de performans egzozları yasak olduğu için çılgın egzoz tasarımı kültürüne pek fazla rastlayamıyoruz.

Anten ToplarıArabalara Neden Aksesuar Takıyoruz?

Araç kültürünün en güzel ve eğlenceli aksesuarlarından biri de anten toplarıdır. Eskiden kaputun yanına monte edilen çürük radyo antenleri ön cama vurarak izler bırakır ve hatta bazen onları kırardı. Bununla mücadele etmek için, şirketler en ucuz şekilde antenlerin ucuna köpükten yapılma koruyucu top koyarlardı. Ancak gülen yüz icat edildikten sonra anten toplarının sembolleri de değişti. Ucuz ve eğlenceli olduğu için birçok araç sürücüsü, araçlarının antenlerine bu toplardan ekledi ve ortaya oldukça eğlenceli bir kültür çıktı. Ayrıca 2000’li yıllarda şirketler ön cama çarpmayan antenler yapmaya başlayana kadar varyasyonlar çılgına döndü ve hatta kontrolden çıktı.

Boncuk Koltuk KılıflarıArabalara Neden Aksesuar Takıyoruz?

Özellikle çocukluk dönemimizde birçok araç sürücüsünde gözlemleyebildiğimiz boncuklu koltuk kılıfları da aksesuar kültürünün en önemli parçasıdır. Uzun sürüş günlerinde stimülasyona ve nefes alabilirliğe ihtiyaç duyan taksi ve otobüs şoförleri, boncuklu koltuk kılıflarının popüler olmasına neden olmuştur. Boncuklu koltuk kılıfları, tahmin edebileceğiniz gibi pek işe yaramasa da bir döneme damga vurmuştur.

Popüler Aksesuarlar ve Arabalara Neden Aksesuar Takıyoruz?

Arabalara Neden Aksesuar Takıyoruz? sorusunun cevabına gelecek olursak, insanlar araçlarını kişiselleştirmeye ve özen gösterdiğini belli etmeye ihtiyaç duymaktadır. Aracınızı kişiselleştirmenin en uygun yollarından biri, ucuz işçilik ve maliyetli aksesuarlar takmaktadır. Özellikle eski dönemlere baktığımız zaman araçların, ailelerin bir parçası olduğunu görebiliyoruz. Bu yüzdende eski araç sürücüleri, araçlarına oldukça özen göstermekte ve çocuklarıymış gibi değer vermektedir. Çivili bijon somunları, Dans Eden köpekler, gümüş araba anahtarlıkları gibi birçok obje, aksesuar kültürünün bir parçasıdır.

Para Kaybı Olan 5 Araba Aksesuarı ve Modifikasyonu

Oto Aksesuar Alırken Bunlara Dikkat Edin!

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here