Audi Q4 E-Tron Artırılmış Gerçeklik Head-Up Ekranı hakkında ne biliyoruz? Bu teknoloji ile neler yapabiliriz? Sorularına bu yazımızda cevap vermeye çalışacağız. Audi, Q4 e-tron için yeni bir artırılmış gerçeklik ekranına sahip ve Mercedes’in yakın zamanda piyasaya sürdüğüne çok benziyor. “Artırılmış Gerçeklik Head-Up Display” veya AR-HUD teknolojisi artık Audi arabalarında mevcut ve oldukça harika görünüyor.

Bu sistemler şimdilik yeni otomobiller için isteğe bağlı olarak sunuluyor. Ancak sürücülerin gözlerini yoldan ayırmadan yön bulmasına yardımcı olacak. Audi’nin yeni artırılmış gerçeklik ekranı için söylentilere göz atın. Audi, artırılmış gerçeklik ekranını ele geçirdi.

Audi Q4 E-Tron Artırılmış Gerçeklik Head-Up Ekranı

Q4 E-Tron ve Q4 Sportback E-Tron’da isteğe bağlı artırılmış gerçeklik baş üstü ekranı ile, Audi, görüntü teknolojisinde ileriye doğru büyük bir adım atıyor. Ekran, önemli bilgileri ön cam aracılığıyla durum bölümü ve artırılmış gerçeklik (AR) bölümü olmak üzere iki seviyeye ayrılır. Bazı yardımcı sistemler tarafından bilgiler sağlanır. Bu sayede navigasyon sisteminin dönüş okları ile başlangıç ​​noktaları ve varış noktaları, AR bölümünün içeriği olarak gerçek hayattaki dış dünyadaki ilgili yere görsel olarak bindirilir ve dinamik olarak görüntülenir. Sürücüden yaklaşık on metre uzaktaymış gibi görünüyorlar.

Audi Q4 E-Tron Artırılmış Gerçeklik Head-Up Ekranı

Duruma bağlı olarak, bazı durumlarda çok daha ileride görünebilirler. Sürücü, ekranları kafası karışmadan veya dikkati dağılmadan çok hızlı bir şekilde anlayabilir. Ayrıca kötü görüş koşullarında son derece faydalıdır.

Sürücünün bakış açısından AR içeriğinin görüş alanı, yaklaşık 70 inçlik bir diyagonalle eşdeğerdir. Bunun altında, durum bölümü olarak bilinen düz bir yakın alan alanı penceresi bulunur. Sürülen hızı ve trafik işaretlerini, ayrıca yardımcı sistemi ve navigasyon sembollerini statik ekranlar olarak görüntüler. Sürücünün yaklaşık üç metre önünde duruyor gibi görünüyor.

Artırılmış Gerçeklik Head-Up Ekran Sistemi Nasıl çalışır?

Artırılmış gerçeklik baş üstü ekranının teknik noktası uzun gösterge panelinin derinliklerinde bulunan görüntü oluşturma birimidir (PGU). Özellikle parlak bir LCD, ürettiği ışık ışınlarını iki seviyeli aynaya yönlendirir. Burada özel optik bileşenler, bölümleri yakın ve uzak alanlar için ayırır. Düz aynalar, kirişleri elektrikle ayarlanabilen büyük bir içbükey aynaya yönlendirir. Oradan ön cama ulaşırlar. Ayrıca bu da onları göz kutusu olarak bilinen şeye ve dolayısıyla sürücünün gözlerine yansıtır. Sürücü, on metrelik görünür bir mesafede veya duruma bağlı olarak daha da uzakta bulunan sembolleri gerçek yaşam ortamları kadar net bir şekilde görür.

Tahmine Dayalı Görüntü Oluşturucu: AR Oluşturucu

AR Oluşturucu olarak bilinen şey, yazılım tarafında beyni ve resim oluşturucu olarak hizmet eder. Bu, modüler bilgi-eğlence platformundaki (MIB 3) çoklu bireysel modüllerden oluşan bir işlem birimidir. AR Creator, ekran sembollerini saniyede 60 kare hızında işler ve bunları projeksiyon optiklerinin geometrisine uyarlar. Aynı zamanda, ön kamera, radar sensörü ve GPS navigasyonunun ham verileri aracılığıyla bilgi aldığı ortama göre konumlarını hesaplar.

AR Creator, hesaplama işini gerçekleştirirken, bir nesnenin sensörler tarafından tanımlanması ile grafik içeriğin çıktısı arasında her zaman saniyenin birkaç kesri olduğunu dikkate alır. Bu kısa zaman aralıklarında, Q4 e-tron frenleme veya bir çukur nedeniyle konumunu önemli ölçüde değiştirebilir. Göz kutusundaki ekranın yanlış konuma atlamamasını sağlamak için sürekli olarak çoklu hesaplamalar yapılır. Bunlardan biri kamera yazılımında yer almaktadır. Bir diğeri için AR Oluşturucu, otomobilin sürekli ileri hareketinin tahmine dayalı bir hesaplamasını yapmak için en son verileri kullanır. Başka bir hesaplamada, kamera, radar ve stabilizasyon kontrolünün (ESC) sensörleri tarafından sağlanan verilere referans alır. Böylece aracın dikey hareketini tahmin eder. Bu bilgiler, resmin çıkışından birkaç milisaniye önce gerçekleşen ve görevi ekranın herhangi bir rahatsız edici sarsıntısını önlemek olan “sarsıntı telafisine” dahil edilmiştir.

Bu, Mercedes Head-up Display ve Audi Q4 E-Tron Artırılmış Gerçeklik Ekranı Karşılaştırması

Mercedes için Artırılmış Gerçeklik Navigasyonu, sizi bir köşede veya bir döner kavşakta götürecek bir dizi oku takip eder. Oklar, seyahat ettiğiniz uygun hızda yönergeleri takip etmek için hızla hareket eder. Bu oklar, hareket halindeki arabanın en fazla 10 metre önünde görüntülenir.

Bir kavşağa ulaştığınızda, bu oklar dönüş yapmak için şerit değiştirmeniz gerektiğini gösterir. Hedefinize vardığınızda, vardığınızı küçük damalı bir bayrak gösterecektir. Tüm bu özellikler muhtemelen Audi’nin yeni sistemlerinde yer alıyor.

Bunlar ilk başta biraz dikkat dağıtıcı görünebilir. Ancak sürücüler muhtemelen özelliklere hızla alışacaktır. Oklar dikkatinizi sürüşten uzaklaştıracak kadar büyük değil ama yardıma ihtiyacınız olduğunda size rehberlik ediyor.

İkinci El Audi İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here