Le Mans 24 Saat Yarışları

1
5126
Le Mans 24

Le Mans 24 Saat Yarışları, orijinal adıyla “24 Heures du Mans”, dünyanın en ünlü spor otomobil dayanıklılık yarışlarından görülüyor. 24 Saatlik Le Mans’da  yarışçılar inanılmaz derecede uzun  13,469 km’lik Circuit de la Sarthe yolunun en hızlı bölümünde yarışıyorlar. Yarış, 200 mph’yi aşan hızlarda 24 saat boyunca inanılmaz derecede hızlı arabaların yarıştığı acımasız bir dayanıklılık testi olan Boston Yarış Maratonudur.

Le Mans 24

Dayanıklılık ve gücü temsil ediyor

Le Mans 24 Tarihi1923 yılında otomobil üreticilerinin araçlarının dayanıklılığını kanıtlamak için bir vitrin olarak başlamış fakat zaman içerisinde bu yönünü aşan bir yarış. Strateji, takım çalışması ve mükemmel sürüş becerisinin bir otomobilin güvenilirliği kadar önemli olduğu ve kazanmak isteyenlerin elinden geleni ardına koymadığı bir yarışa dönüşmüş.

 

Spor Otomobil, Kamyon ve Motosiklet

Yarış üç ana kategoriden oluşuyor; Spor Otomobil, Kamyon ve Motosiklet.  1923’ten bu yana yapılan Le Mans 24 saat Yarışları, birkaç istisna dışında yıllık olarak düzenlenmekte. Orijinal yarış tamamen yerel yollarda gerçekleştiriliyordu fakat güvenlik nedeniyle şimdi toplu yolların bir araya getirilmiş bölümlerini amaca uygun yarış pistleri ile birleştiriyorlar.

 

24 Saattlik bir yarış!

1928’den bu yana kazanan, 24 saatlik bir sürede en büyük mesafeyi kat eden otomobil oldu.

Dört araba sınıfı, yarışmayı yan yana rekabet ederek sürdürüyorlar. Her ne kadar kafa karıştırıcı olabilse de yarışı anlık olarak yorumlayarak açıklayan yorumcular sayesinde izleyicilerin sıkıntı yaşamaması sağlanıyor.

24 Heures du Mans

İlk iki araba sınıfı, LMP1 ve LMP2. Milyonlara mal olan, mühendisler ve teknisyen ekipleri tarafından desteklenen amaca uygun yarış arabalarından oluşuyor.

Mevcut kurallar ekipleri gasoline-electric hybrid araçlar ile yarışmaya teşvik ediyor. 2018 yılının kazanan arabası olan Toyota’nın TS050 LMP1’i, iddia edilen 986 beygir gücü üretmek için bu teknolojiyi kullandı.

LMP2 otomobilleri bu araçlara benzerdir ancak daha az karmaşıktır. Bu araçlar geleneksel benzinli motorlarla çalışıyor ve LMP1’ler kadar hızlı olmuyorlar.

Yarışmada yer alan diğer iki sınıf ise GTE-Pro ve GTE-Am olarak geçiyor. Bu araç sınıfları, Ferrari, Porsche, Chevrolet, Ford ve Audi gibi üreticilerin tanınabilir isimleri ve şekilleri olan üretim hattı spor otomobillerinin son derece değiştirilmiş versiyonlarına dayanıyor.

1955 yılı trajedisi

Birçok kişide heyecan ve ilgi uyandıran bu büyük organizasyon zaman içinde bazı kazalara ve trajedilere de ev sahipliği yaptı.

1952’de, tek başına sürüş yapan Fransız Pierre Levegh, son bir saat içinde tek bir hatası yüzünden yarışı kazanma şansını kaybediyor. Üç yıl sonra Levegh, Mercedes-Benz ekibini ile tekrar yarışa katılıyor.

Yarıştan önce, Levegh parkurun pit stop alanı ve tribün yakınında çok dar olduğundan şikayet etti. Bunun ileri görüşlü bir gözlem olduğu arış esnasında ortaya çıktı. Levegh, pit stop bölgesi yakınında liderlik için yarışırken, yarışçı Mike Hawthorn’un Jaguar’ından kaçınmaya çalışıyor. Levegh’in arabası çok hızlı kalıyor. Araba tribünlere çarptı ve patlayan parçaların kalabalığa uçmasına sebep oluyor. Levegh ve tribünlere yerleştirilmiş 80’den fazla seyirci ateşli kazada hayatını kaybetti.

2020 yarışları ne zaman?

Normalde her yılın Haziran ayı ortalarında yapılan yarış 2020 yılı için Eylül ayına planlandı. 19 Eylül 2020 günü Türkiye saati ile 15.30’da başlayacak olan yarış, 20 Eylül Pazar 15.30’da sona erecek.

 

1 YORUM

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here