Asfaltın Gerçek Kralı: Ken Miles

2
13915
Ken Miles

Ken Miles Kimdir?

Kenneth Henry Miles, 1 Kasım 1918 İngiltere’de doğmuştur. İleride kazanacağı ünvandan habersiz motor sporlarına ilgi duyan Miles, kariyerinin ilerleyen dönemlerinde adını hem ABD hem de uluslararası arenada altın harflerle tarihe yazdırmıştır. Akabinde ölümünden sonra 2001 yılında Amerika Motorsporları Onur Listesi’nin de bir üyesi olmuştur.

II Dünya Savaşı’nda Britanya ordusunda görev yapmadan önce motosiklet yarışlarına katılan Miles, orduda yedi harika yıl geçirerek 1942’de çavuş rütbesine terfi etti. Sonrasında 1944’te Normandiya Çıkarması‘na katılan bir tank birliğinde yer almıştır. Savaştan sonra ise Bugatti, Alfa Romeo gibi araba markaları ile yarıştı. Daha sonra da Ford V8 otomobili ile Frazer-Nash adlı otomobil şirketine dönmüştür. 1953 yılında Miles, kendi tasarım ve konstrüksiyonu ile MG tabanlı özel bir etkinlik olan SCCA yarışında 14 kez şampiyonluk elde etmiştir.

Ford v Ferrari

Miles’in hayat hikayesi başlı başına bir film etkisi yaratırken, hayat hikayesinden uyarlanan Ford v Ferrari (Asfaltın Kralları) filmi de inanılmaz bir kitleye ulaşıyor. Ford v Ferrari, 1966 Le Mans yarışının gerçek hikayesinin anlatıldığı unutulmaz bir film olarak sinema tarihinde yerini alıyor. Filmde bahsi geçen 1960’lı yıllarda Le Mans yarışını kazanmak otomobil üreticilerine iddialı bir prestij kazandırıyordu. Dolayısıyla “dünyanın en büyük otomobil üreticisi’’ sıfatına sahip olan üreticinin satışlarının da artacağı kaçınılmazdı.

Ford v Ferrari

Ford’un üreticisi Henry Ford ve başkan yardımcısı Lee Iacocca otomobil sporlarında galip gelebilmenin kendilerine kazandıracağı unvanı ve kariyerlerine etkisini fark ettiler. Bunun üzerine derhal çalışmalara başlamak isteselerde Le Mans yarışlarını kazanabilmek için çok güçlü ve çok dayanıklı araç üretmeleri gerekiyordu. Fakat henüz öyle otomobiller üretecek gerekli tecrübeye sahip olmadıkları için Ford, ard arda yarış kazanan Ferrari’yi satın almak istiyor. Fakat karşı tarafla anlaşılamayınca kendileri bir araç üretmeyi başarsalar da yarışı kazanmayı başaramıyorlar. Bu başarısızlığa rağmen pes etmeyen ve iddialı olan Henry Ford bu sefer Carol Shelby ile anlaşıyor. Shelby ise işe direkt sürücülüğünü çok beğendiği Ken Miles’i kadrosuna alıyor. 1966 yarışları için ekip adeta gece gündüz çalışıyor, Ken Miles binlerce deneme sürüşü yapıyordu. Ayrıca araca duyulan güveni de zamanla gerçekten arttırıyordu.

1966 Le Mans 24 saat yarış gününde yarışın bitmesine az bir mesafe kala Ford yarış ekibi, üç arabasının da finish çizgisinden beraber geçmesi talimatını veriyor. Bunun üzerine yarışı önde götüren Miles, diğer Ford sürücüsü Mclaren’ı bekliyor. Ancak Bruce Mclaren‘in yarışa daha geriden başladığını hesap etmedikleri için Bruce Mclaren birinci, Ken Miles ise ikinci oluyor. Ken Miles eğer bu yarışı kazansaydı tarihteki en önemli dayanıklılık yarışları olan Le Mans, Daytona ve Sebring’i kazanan ilk yarışçı olma fırsatı yakalayacaktı. Ford kendi prestiji için Ken Miles’ı harcamış oldu.

Ancak Miles ve Shelby’nin ürettikleri araçlar öyle sağlam çıktı ki Ford’a devam eden 4 yıl boyunca Le Mans yarışlarını kazandırdı.

Ken Miles

Ken Miles Nasıl Öldü?

Ken Miles ise 17 Ağustos 1966 da, Le Mans yarışından 2 ay sonra GT40’ı Riverside’da test ederken fren arızası ile yoldan çıkarak hayatını kaybetti.

Le Mans Canavarı Ford GT40 ’ın ilk çizimlerini paylaşıldı!

2 YORUMLAR

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here