Le Mans Canavarı Ford GT40 ’ın ilk çizimlerini paylaşıldı!

0
4667
Le Mans GT 40

Ford Performance, arşivlerini incelerken, orijinal Le Mans canavarı GT40’ın en eski tasarım eskizlerinden bazıları olduğuna inandığı şeylere rastladı. Bunlar, 11 Haziran 1963’te veya şirket tarafından Ferrari’nin başarısız bir şekilde devralınmasıyla ilgili çıkan basın açıklamasından bir aydan kısa bir süre sonra hazırlandı. Enzo son anda anlaşmayı geri çekerken, marka kendi spor arabasını yapmaya karar verdi, böylece GT40 doğdu.

24 Saat Le Mans yarışlarını dört kez üst üste kazandı

Ford GT40, 24 saat Le Mans yarışını dört kez üst üste (1966-1969) kazanan spor otomobildir. Uzun mesafe spor otomobil yarışlarını 1960-1965 arasında beş kez üst üste kazanan Ferrari‘ye rakip olarak üretilmiştir. Araçta Ferrari’nin 3.0 lt. ve 4.0 lt. hacimli motorlar kullanmasına karşılık büyük hacimli Ford V8 motorları (4.9 lt. ve 7 lt.) kullanılmıştır. Günümüzde aracın üretimi Shelby-American Inc. ve Superformance LLC. tarafından yapılmaktadır.

GT-40

Ford’un yarış otomobili

Aracın gerçekleşmesi için Ford, “Sebring ve Le Mans gibi büyük yol yarışlarında başarılı bir şekilde rekabet etme potansiyeline sahip bir yarış GT otomobili” geliştirmek amacıyla Yüksek Performans ve Özel Modeller Operasyon Birimi’ni yarattı.

Ford Performance, şirketin eskizlerden sadece bir hafta sonra yaptığı ilk GT40 kil modelinin bir fotoğrafını sosyal medyada paylaştı. Projede yer alan kişilerin 1964 24 Saat Le Mans’a hazırlanmak için yaklaşık 10 ayları vardı, ilk işleri otomobilin yüksekliğini iki inç azaltarak 40 inç’e düşürmek oldu, dolayısıyla modelin de adı bu şekilde verildi.

FORD-GT40

Le Mans yarışlarına hazırlık

Orijinal tasarım her ne kadar muhteşem olsa da araba geliştiricileri, yarış arabasının yüksek hızlarda kontrolünü sürdürme sorunlarıyla karşılaştı. Bu nedenle aracı 1964 sezonu için daha istikrarlı hale getirmek amacıyla bazı çalışmalar gerçekleştirildi.  Bununla birlikte, o yıl başarı elde edilemedi ve üç Ford yarış otomobili de 12 saat sonra Le Mans yarışının dışındaydı.

Le Mans Hazırlık

Ford, 1965 sezonunda işe geri döndü ve otomobilin gövdesini mükemmelleştirmek için bir bilgisayar ve rüzgar tüneli kullandı. Hava akışını optimize etmek için kanalı yeniden düzenledikten sonra 79 beygir gücü kazandı. Tel jant seti yerine daha geniş magnezyum jantlar takılırken, ağırlığı azaltmak için alüminyum ve çelik, fiberglas ile değiştirildi.

O yıl arabada toplam 100’den fazla değişiklik yapıldıysa da yine galibiyet kazanılmadı. Ancak 1966 yılında GT40, Ferrari aracını yenerek tarihe adını yazdırmayı başardı.

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here