Araç sahipleri, belirli dönem aralıklarla araçlarını muayeneye götürmek ve muayene yaptırmak zorundadır. Ticari araçlar için her yıl, binek araçlar için ise 2 yılda bir yapılan muayene, devletin trafiğe çıkmak isteyen tüm araçlar için zorunlu tuttuğu bir protokoldür. Türkiye’de TÜVTÜRK araç muayenesi konusunda yetkili olan tek kuruluştur.

TÜVTÜRK, araçlarını muayeneye getirecek araç sahiplerini gelmeden önce plakalarını kontrol etmesi konusunda uyarıyor. Çünkü muayeneden geçmesi için, plakaların her zaman okunur olması gerekiyor. Bu nedenle araç plakalarının üzerinde herhangi bir hasar ya da okunmasını engelleyecek bir durum varsa ilk olarak plakaların değiştirilip standart hale getirilmesi gerekiyor. Peki, her muayeneye giren araç başarı ile çıkabiliyor mu? Hangi plakalar muayeneden geçemiyor? TÜVTÜRK plaka kuralları nelerdir? Tüm soruların cevaplarını için okumaya devam edin.

TÜVTÜRK Araç Muayenesinden Geçemeyecek Araç Plakaları

plaka

  • Plaka üzerindeki harf ve rakamların okunmasını engelleyecek şekilde vida, yansıtıcı, boya vb. herhangi bir müdahalede bulunulmuş, onarım yapılmış plakalar,
  • Üzerinde bulunması zorunlu olan dalgalı çizgi şeklindeki hologram, TR ve Ayyıldız şeklindeki hologramın bulunmadığı plakalar,
  • Plakayı basmaya yetkili kurumun kullandığı karakter ve rakamların, karakter kalıpları dışına çıkarılarak harf ve rakamların kalın boyandığı plakalar,
  • Plaka basmaya yetkisi olmayan bir kurum/kişi tarafından yönetmelikte gösterilen şekil ve şartların dışında basılan plakalar,
  • Okunamayacak derecede yırtılmış, delik, hasar görmüş, karakterleri silinmiş olan plakalar,
  • Üzerine folyo yapıştırılan, şeffaf örtü konulan plakalar
  • Araçta okunamayacak şekilde bir yere monte edilen plakalar
  • Üzerinde yetkili kurum onay mühürü bulunmayan plakalar
  • Plaka üzerinde bulunan harf karakterlerinin yakın alanında, kenarında, üstünde, ortasında vida ve vida deliği olma durumu Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir.

Plakaların, TÜVTÜRK plaka kuralları yönetmeliğine uygun olarak araca hasarsız şekilde monte edilmesi gerekmektedir.

Standart Plaka Ölçüleri Nelerdir?

tüvtürk-gecerli-plaka

Ülkemizde araç plakalarını Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Derneği Hazırlıyor. Kısa adı TŞOF olan dernek, plakaları yasa ile belirlenmiş standartlara göre hazırlıyor. Türkiye’de standart plaka, taşıtların kayıt ve tanımlanması için kullanılan resmi bir tanıtım aracıdır. Türkiye’deki standart plakalar, genellikle beyaz zemin üzerine siyah yazı ve rakamlar içerir. Plakalarda Türkiye’nin uluslararası taşıt kodu olan “TR” harfleri de bulunur. Peki, yasa ile belirlenmiş standart plaka ölçüleri nedir?

Standart plaka ölçüleri 11.07.1999 tarihinde 23752 satılık Resmî Gazete’de belirlenmiştir. Bu ölçüler;

Tip 1 plaka için:

  • 120 mm yükseklik
  • 520 mm genişlik

Tip 2 plaka için:

  • 240 mm yükseklik
  • 340 mm genişlik

Standartlara Uygun Plaka Nasıl Olmalıdır?

  • Araç plakaları için belirlenmiş bir yazı karakteri ve boyutu bulunur. Plakadaki harfler ve rakamlar, belirlenen yazı karakteri ve ölçülere uygun şeklinde olmalıdır.
  • Plakada TR harfleri olmalıdır.
  • TR yazısı beyaz renkte olmalıdır.
  • Yazının zemini ise mavi renkte olmalıdır.
  • Plakada her şehir için o şehrin il plaka kodu olmalıdır.
  • Plakada TR hologramı bulunmalıdır.
  • Plakada mühür olmalıdır.
  • Plakada ay yıldızlı hologram olmalıdır.
  • Plakanın alt kısmında dalgalı şerit olmalıdır.
  • Plakada yazılar beyaz üzerine siyah renktedir. Fakat bu durum bazı özel plakalara göre değişebilmektedir.

Yukarıda saydığımız detaylar plakanın ana hatlarıdır. Bu kriterlere uyulmalı ve plakalar bu standartlarda olmalıdır. Çünkü 2023 Araç kusur tablosuna göre standart dışı plakalı araçlar muayeneden geçemiyor. Kısaca, TÜVTÜRK araç muayene kriterlerine göre standart dışı plaka takan araçlar trafiğe çıkamaz.

APP Plaka Muayeneden Geçer Mi?

APP Plaka, standart dışı plaka olduğu için belirlenen yasalar dahilinde TÜVTÜRK muayenesinden geçemez. Üstelik bu plakalar ağır kusur olarak sayılmaktadır. Bunun sebebi ise plakanın EDS yani Elektronik Denetleme Sistemi tarafından algılanamamasıdır. Bu plakaların acil bir şekilde standart plaka ile değiştirilmesi gerekmektedir.

muayene

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle nüfus cüzdanı, araca ait eski trafik belgesi ve plakaları, zorunlu trafik sigortası poliçesi ve noter satışını ifade eden belge ya da geçici tescil belgesi toplanır.
  • Noterde eski plakayı yenileme isteğinde bulunulur.
  • Noterden alınan plaka basım belgesi ve aracın ruhsatı ile Şoförler Odası’na gidilir.
  • Son olarak plaka basım ücreti ödenir ve plaka yeniletilir.

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevusu Nereden Alınır?

Ülkemizde araç muayenesi yaptırmak isteyenlerin gideceği ilk yer TÜVTÜRK’tür. Peki, TÜVTÜRK muayene randevusu nasıl alınır? TÜVTÜRK resmi sitesinden ve e-devlet üzerinden araç muayene randevusu alınabilir.

  • E-devlet üzerinden randevu almak için TÜVTÜRK Muayene adresine gidilir. TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra gerekli bilgiler doldurulur ve periyodik araç muayenesi için randevu kaydınız oluşturulur.
  • Diğer bir yöntem ise TÜVTÜRK web sitesi üzerinden randevu kaydı oluşturmaktır. Çıkan ekranda araç plaka numarası, ruhsat seri no ve şehir bilgisi girilir. Açılan ekranda ihtiyacınız olan muayene yöntemi seçilir. Genel muayene için ‘’Genel Muayene & Muayene Tekrarı’’ seçilir. Daha sonra randevu için gün ve saat tercihi yapılır. Açılan son özet sayfasını da onayladıktan sonra, randevu işleminiz onaylanmış olur.

TÜVTÜRK 2023 muayene ücretleri otomobil, minibüs ve kamyonet sınıfındaki araçlar için 1.130.44 TL olarak belirlenmiştir. Detaylı bilgi almak için muayene ücretleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

TÜVTÜRK Araç Muayene Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama adresinden de yapabilirsiniz. Üstelik sistem, son derece anlaşılabilir ve kolaydır. Aynı işlemi TÜVTÜRK’ün resmî web sitesi üzerinden plaka bilgisine ve muayene numarasına sahip olduğunuz bir araç için sorgulama yapabilirsiniz.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2023

29 YORUMLAR

  1. benım 1998 model bmc levent komyenetım yıllardır arac muayeneden gecıyodu bu yıl plaka ve plaka baglantısının bulundu plakalık nedenıyle muayeneden gecmedı hangı yolu ızlemem gerekıyo

  2. ŞOFÖRLER CEMİYETİNE ESKİ PLAKANI GÖTÜRÜP YENİSİNİ VERİYORLAR . HER PLAKA İÇİN 25 LİRA ÖDEME YAPMANIZ GEREKİYOR. YARIM SAATTE İŞİNİZ BİTER.

  3. Vida,, Plakanın Okunuşunu değiştirmiyor ise…
    Kimi rahatsız ediyor ki..?
    Plakalık lara takılanlar, Park HALLERİNDE küçük DARBELERDE düşüyor..!
    TÜV.. Kurallarını ALMANYADAN Aldılar.. Kafalarına göre uyguluyorlar..
    ARAÇ SAHİBİ… Aracını KENDİSİ KULLANARAK… TÜV. KANALINDAN GEÇMELİ..!!??
    Dikkatinize TÜV. Yetkilileri SELAMLAR.

  4. HARFLER VE RAKAMLAR KALIN BOYANMIŞ GİBİ KİŞİNİN İZAFİ(GÖRECELİ) NEDEN İLE MUAYENEYİ SONLANDIRIP “GİT BU PLAKAYI DEĞİŞTİR DE GEL ” DEMESİ HANGİ VİCDANA VE AHLAKA UYAR. BODRUM DA YAPTIRDIĞIM MUAYENEDE BÖYLE BİR NEDENLE MUAYENEM YARIDA BIRAKILDI VE YENİ PLAKA İLE GELMEM İSTENDİ.

    SORUMLU PERSONELE SORDUĞUMDA O DA ŞÖYLE GÖZÜ İLE BAKTI. HARF VE RAKAMLAR KALIN BOYANMIŞ DEDİ. ORA DA BULUNAN DİĞER ARAÇLARI GÖSTERDİM BU ARAÇLARININ HANGİSİNİN PLAKASINA GÖRE KALIN DEDİM. CEVAP BİLE VERMEDEN GİTTİ.

    KİM VE YA KİMLER BİZİ BU İZAFİ VE FARAZİ BİLGİLERLE SÜRÜNDÜREN KİŞİ VE KİŞİLERDEN KİM KURTARACAK.

  5. 3. Plaka üzerinde çivi, vida vs. varsa ve rakam ya da harflerin okunmasını güçleştiriyorsa araç, muayeneden geçemez.
    içişleri bakanlığı buna el atmalı

  6. Arabamın 2018 Aralık muayenesinde Plakanın değişmesi gerektiği rapora yazıldı. Adet Fiyatı 17 TL. 2 plaka 34 TL. Yarım saat içinde Şoförler Odasının atölyesinde hazırlanarak teslim edildi. Paslanmaz şık bir plakalık alarak monte ettim. Yeniden muayenede Okey verildi. Maliyet totalde muayene eksoz plaka plakalik 350 TL yi buldu.Cash para. 2 yarım gün. Kolay gelsin.

  7. Araç muayenesi ranta dönüştü kafalarına göre kural değişiyor. güya devlet benim canımı düşünüyor. Benim canımı düşünüyorsan araç vergisini düşürün bende bileyim devletimin beni düşündüğünü konserve kutularını muayene etsen ne olur.

  8. Dün araç muayenesine gittim plakamda montaj için olan saglı sollu vidalama haricinde trafigin bana vermiş oldugu şekilde aracımda duruyordu muayenede yok efendim yazı karakteri hatalı yok civata var plakanı degiş büsürü zamanım param boşa gitti haram zıkkım dert olsun.

  9. Bugün plakada boya fln var die sivil polis tarafından ceza yedim motor 2 kere muayneye soktum ilkinde lastik inceymis kaldı ikincide geçti ve plakaya hic bisey demediler ben ceza yiceksem neden boşa o kadar para verip muayne yaptiriyorum böyle benim gibi yaşayan varsa ne yapmam gerekiyor

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here